POSEBNE CIJENE

BROJNA SNIŽENJA PREPLAVILA HRVATSKE TRGOVAČKE CENTRE Dio građana oduševljen, dio sumnjičav: 'Kako je moguće da ta ženska jakna košta samo 600 kuna?'

 CROPIX

Vjerojatno ste proteklih tjedana zamijetili kako iz izloga trgovina već vrište atraktivna sniženja, iako je tek nedavno na police umjesto ljetnih krpica stigla zimska odjeća. I dok jedni oduševljeno posežu za novčanicima, drugi se pitaju kako je moguće sezonsku robu prodavati po sniženoj cijeni mimo za sezonsku rasprodaju određenih datuma, piše Glas Slavonije.

Naime, prema Zakonu o zaštiti potrošača i pripadajućem Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskih sniženja, ona su dopuštena dva puta godišnje s rokom od 60 dana, i to od 27. prosinca i 1. srpnja.

Iz osječke udruge Potrošački forum kažu kako su i njih iznenadila sezonska sniženja jesensko-zimskih artikala kojih je sve više po gradu, te da su u ovome kontekstu već zaprimili pritužbe i upite građana.

- Sezonsko sniženje je tek jedan od oblika posebne prodaje definiran Zakonom o zaštiti potrošača. Tu su još i akcijska prodaja, rasprodaja, prodaja proizvoda s greškom i prodaja proizvoda kojima istječe rok uporabe. Također, Zakon dopušta da trgovac može prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje koji njime nije definiran koristiti i druge nazive. Primjećujemo da trgovci koji ističu posebne prodaje mimo navedenih trenutno najčešće koriste naziv 'međusezonska sniženja'. Dakle ne 'sezonsko sniženje'. Što znači da njihove posebne prodaje ne podliježu rokovima za sezonska sniženja definirana Pravilnikom. No, u svakom pojedinačnom slučaju na koji potrošači imaju prigovor u konačnici odlučuje inspekcija - objašnjava Dunja Mak iz pravnog savjetovališta Potrošačkog foruma.

S obzirom na sniženja tek pridošla robe, teško je zaključiti radi li se o posebnoj akciji ili tek pokušaju da se privuku kupci.

Primjerice, duga ženska pernata jakna snižena s 950 na 600 kuna na prvi se pogled čini kao odlična prilika za kupnju. No, je li njezina prvotna cijena zaista bila 950 kuna teško je reći s obzirom na to da do prije tjedan dana o kupnji kaputa još nitko nije ni razmišljao, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:33