PREMIJER NA HRT-U

'Brojke? Pitanje je statistike kako ih tumačite'

 Nikša Duper/CROPIX

ZAGREB Obilježavanje stradanja Vukovara prošlo je dobro s obzirom na pokušaje estradizacije. Oni koji su htjeli zakuhati kašu, to ipak na kraju nisu. U tamošnjem stožeru je čista politika. Bez obzira nas trzavice i povišene tenzije mi smo sigurna zemlja, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović u emisije HRT-a Javna stvar.

Na temu prosvjeda branitelja više puta sam rekao i također se obratio poslanicom. Uputio sam poruku tu smo za razgovor, ali ne dopuštam ucjene. Pa čak i da ugodimo, povećali smo proračun ministarstva, kazao je.

U vezi ispada Vojislava Šešelja rekao je kako je vidio nacrt rezolucije Europskog parlamenta u nastajanju. Čini mi se prihvatljiva, mudro izbalansiranom, koja će biti poruka i Srbiji koja se pravi da je se to ne tiče. Rezulucija nastaje na poticaj predsjednika Republike, rekao je premijer.

Prava adresa za Šešelja je tužitelj Brammertz. Šešelj je čovjek koji je sijao mržnju, huškao na rat. A očito ga nisu uspjeli uhvatiti u mrežu statuta Haškog suda. Nisu ga uspjeli uhvatiti u more odredbi i na kraju ga izbacili sa suda. Srbija ga nije pustila iz Haaga, ali se o tome moraju očitovati. Šute, a moraju se jasno ograditi od toga. Dok god postupak u Haagu nije zaključen naše pravosuđe ne može reagirat. Trebao je biti davno osuđen. Sud ga je pustio bez uvjeta, a privremeno. Sud se zapetljao, smatra Milanović.

Za predsjedničke kandidate koji su kritizirali odluku Vlade o dodjeli milijun kuna nakon prvog kruga predsjedničkih izbora rekao je da vlada strah od javnosti. Ne moraju uzeti novac. Pobornik sam da se političke aktivnosti financiraju iz proračuna. Jer kad je drugačije onda imate 100.000 eura na stolu, 300.000 eura u ladici. U kampanjama SDP-a se troši sve manje novaca. SDP je uvijek trošio duplo manje od HDZ-a, a sada znamo od kuda njima novac, rekao je Milanović za HRT.

Politika je umjetnost društvenih odnosa. Mi imamo opoziciju u Saboru koja ne može podržati neki prijedlog ako se ne bi tumačio kao uspjeh ove Vlade.

Na pitanje voditelja emisije Gorana Rotima koje brojke idu Vladi u ove tri godine u prilog premijer Milanović je rekao zaustavljanje broja rasta nezaposlenih. Što se tiče rasta gospodarstva to ne ide u prilog. Brojke? Pitanje je statistike kako ih tumačite. Pretpostavke za jedan duži održivi rast su naprosto stvorene. Pitanje je godine kada će to početi. Hrvatski građani bi trebali početi živjeti bolje za nekoliko godina. S jedne te strane napadaju da nisi socijalan, a s druge strane vam guraju reforme za koje je uopće pitanje da li će donijeti rast, mišljenja je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:26