ISTRAGA U KORENICI

Bratić Darka Milinovića betonski odvodni kanal naplatio 480 tisuća kuna

Dvjesto metara betonskog odvodnog kanala u Ulici Alojzija Stepinca u Korenici Hrvatske vode platile su čak 480 tisuća kuna, a veći dio svote pripao je njihovu koncesionaru za ličko područje, tvrtki GPV Građenje, a nešto sitno obrtu Ivana Rukavine.

Bez stručne podloge

Novac im je isplaćen za posao rađen bez stručne podloge, a zbog ilegalne gradnje policija je DORH-u prijavila bivšeg načelnika Plitvičkih jezera Mileta Čančara (HDZ), koji sada radi u općini kao savjetnik načelnika, HDZ-ovca Ivice Kukuruzovića. Prijavljen je i Mladen Vodička, šef Hrvatskih voda za Liku. Vlasnik građevinske tvrtke iz Gospića je Joso Vrkljan, bratić dojučerašnjeg potpredsjednika HDZ-a Darka Milinovića. Čančar kaže da “nema pojma o čemu se radi te da nije znao da se nešto istražuje oko toga”. Ipak, prisjetio se razgovora prije godinu ili dvije.

- Čini mi se da su bili iz policije. Ovdje se svako malo oko izbora nešto ispituje i po nečijem nalogu. Neki od koreničkih policajaca su malo promašili zanimanje, znam o čemu pričam jer sam bivši policajac - kaže Čančar.

- Iz općinskog proračuna za to nije izdvojena ni kuna, a čovjeka koji je izvodio radove nikada nisam vidio. Dobro, možda sam ga vidio, neka smo i piće popili, ali nikakve ugovore nismo potpisivali. Doista, uređenje kanala za odvodnju bilo je u ingerenciji Hrvatskih voda, a izvođač radova, Milinovićev bliski rođak Vrkljan jasan je izbor jer je on dugogodišnji koncesionar za sve radove u Lici.

Uloga HDZ-a i HSS-a

Njegova tvrtka je dugogodišnji donator HDZ-a i HSS, koja je dva mandata kontrolirala poslove Hrvatskih voda. Dok su bili na vlasti, HSS-ovci su za radove Hrvatskih voda ugovorili poslove za 2,5 milijardi kuna, od toga je 700 milijuna pripalo sedam tvrtki koji su im donatori. Za radove preventivne obrane od poplava GPV Građenje je na natječaju ugovorilo posao od 65,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:45