KAKAV SU PROGRAM NA TRGU PRIREDILI VOĐE PROSVJEDA

Branitelji će slušati repera, opernog pjevača i recitale

Prije prosvjeda osjećaju se trzavice: Zvonimir Trusić optužuje Željka Sačića za političke ambicije

ZAGREB - Braniteljski skupovi potpore hrvatskim generalima u Haagu, zakazani za 15. i 16. travnja u Zagrebu, održat će se u okvirima političke korektnosti, a ime Gotovine neće biti korišteno protiv Vlade.

Dobili dozvole

Jutarnjem su to potvrdili organizatori skupova: Zvonimir Trusić, predsjednik inicijative “Stop progonu hrvatskih branitelja”, i Željko Sačić, lider “Akcije za bolju Hrvatsku”. Obje su inicijative uredno prijavile skupove i dobile dozvolu MUP-a za održavanje na Trgu bana Jelačića.

Prvi skup održat će inicijativa “Stop progonu branitelja” na dan izricanja presude hrvatskim generalima optuženim u Haagu. On neće imati protuvladin karakter.

Započet će ujutro u 10 sati, a u 5 do 12 na velikom ekranu pojavit će se slika iz haaške sudnice u realnom vremenu, pa će svi gledati prijenos izricanja presude hrvatskim generalima. - Mi ne prosvjedujemo, naš skup bit će happening u slavu Domovinskom ratu, recitirat će se, i na ekranu puštati inserti iz Domovinskog rata, a Mladen Bodalec će otpjevati našu neslužbenu himnu “Ružu Hrvatsku” - ispričao je Jutarnjem Zvonimir Trusić.

Sve će biti mirno

Na njegovom skupu, za razliku od Sačićeva, neće se prosvjedovati protiv Vlade jer Trusić, kako kaže, za razliku od Sačića, nema političke ambicije.

- Mi smo dvije različite inicijative. Sačić se preko priče o progonu branitelja želi politički afirmirati, a mi smatramo da bilo čija osobna afirmacija neće koristiti braniteljima ni generalima u Haagu. Ako Sačić želi biti u politici, onda neka izađe na političko tržište, a branitelje treba ostaviti po strani politike - tvrdi Trusić, inače blizak Tomislavu Merčepu , osumnjičenom za ratne zločine u Pakračkoj Poljani.

Željko Sačić, protiv kojeg Odvjetništvo provodi istražne radnje zbog uloge koju je navodno imao u zločinima nakon Oluje, ne odustaje od prosvjeda protiv Vlade, ali kaže da će njegov skup biti dostojanstven i miran.

- S pozornice će govoriti naši ugledni intelektualci, istaknuti branitelji i ja. Bit će tu i glumaca koji će recitirati domoljubnu liriku, te operni pjevač koji će otpjevati “Lijepu našu” - rekao nam je Željko Sačić. O imenima nije htio govoriti “da ne dožive neugodnosti prije nastupa”.

Spomenuo je tek Shortyja, repera iz Vinkovaca koji će otpjevati baladu “Heroji”. Vlada ne mora strahovati od eskalacije prosvjeda na kojima će se pjevati, recitirati i deklamirati domoljublje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:23