RICHARD BEYER

BRANITELJ HRVATSKOG ŠEFA UDBE 'Sindičić je ključ. Ako dokažemo da je lagao, Perković ide doma'

Ovakav slučaj možda dobijete jednom u karijeri. To je za mene svakako veliki izazov
 Dragan Matić/CROPIX

Uz Antu Nobila, dio braniteljskog tima Josipa Perkovića na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu je i Bavarac Richard Beyer, doktor znanosti i stručnjak za porezno i kriminalno pravo. “Imam 45 godina, odvjetnik sam već 20 godina, imam doktorat međunarodnog poreznog prava, a moja specijalizacija je kriminalno pravo. Vlasnik sam odvjetničkog ureda u Münchenu, gdje sam i rođen i odradio cijelo svoje obrazovanje, inače se smatram više Bavarcem nego Nijemcem, kao što vidite na reveru imam zastavu Bavarske, vozim BMW, koji je iz Münchena, i strastveni sam lovac. Na reveru nosim još i značku Angole, čiji sam počasni konzul za Bavarsku i Baden-Württemberg te značku Rotary kluba, čiji sam predsjednik bio do prije dvije godine.”

Kako je došlo do toga da ste se priključili braniteljskom timu Josipa Perkovića?

- Na početku procesa u Njemačkoj, nakon što je gospodin Perković izručen Njemačkoj, kolega Nobilo me pozvao u Zagreb kako bismo porazgovarali o slučaju i odlučili smo ga zajedno braniti u Münchenu. Nobilo i ja se nismo poznavali prije toga, upoznali smo se zbog ovog slučaja, a do mene je došao putem preporuke svojih minhenskih prijatelja.

Najnoviji razvoj događaja na suđenju, povlačenje prijašnjeg iskaza Krunoslava Pratesa, bio je prilično iznenađujući. Hoće li to imati ikakav učinak na vašu obrambenu strategiju?

- Prije svega, imali smo mnogo iznenađenja u slučaju. Promjena iskaza gospodina Pratesa svakako je bila veliko iznenađenje, kada je rekao da Josipu Perkoviću ipak nije dao ključ od garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković, pri čemu je dao i dobar razlog zbog čega mijenja iskaz. Prije svega, rekao je da je prvi put kada je govorio o ključu to bilo u sklopu istrage kriminalističke policije, a kasnije, kada je bio pred sucem istrage, ponovio je tu priču, jer je smatrao da mu nitko ne bi vjerovao da je tada promijenio priču. Rekao je također da mu je tadašnji odvjetnik savjetovao da ne mijenja iskaz. Sudac Dauster sada će za svjedoka pozvati i tog odvjetnika i vidjet ćemo koliko se tih činjenica može dokazati. Ako sud povjeruje novom iskazu Krunoslava Pratesa, to će svakako ojačati poziciju Josipa Perkovića. Mi nećemo mijenjati našu strategiju, jer je Prates samo dio cijeog mozaika.

Imate li ideju zašto je Prates promijenio iskaz, jer on pritom nije imao apsolutno ništa dobiti, ali je imao mnogo toga izgubiti?

- Uistinu nije imao nikakvu prednost u tome, samo potencijalne probleme. Godine 2006. je osuđen i bio je u zatvoru te je bio blizu izručenja na odsluženje kazne u Hrvatsku. Ako se dokaže da je lagao pred sudom, na to sada može zaboraviti. Može imati i puno problema u zatvoru. To čini njegovu promjenu iskaza vrlo kredibilnom. Prates nam je rekao da želi napokon reći istinu, jer da dosad nije imao priliku za to. Mislim da je uvidio da je njegov iskaz djelomično odgovoran za ono što se dogodilo Perkoviću i Mustaču i da je to bio dio motivacije za promjenu iskaza.

Koja su to druga iznenađenja koja su se pojavila na suđenju.

- Pa, dat ću vam samo jedan primjer. Te večeri kad je otkriveno da je Stjepan Đureković ubijen, policija je došla u stan gospodina Pratesa i pokazalo se da su u njegovu stanu bila četiri posjetitelja. To se nikada nije pojavilo u spisima. Oni su sada identificirani i bit će pozvani kao svjedoci. Prilično nas je iznenadilo i da vrlo često istražitelji nisu dobro provjerili činjenice, na primjer, nikada nije bilo provjereno je li ključ bio korišten za otvaranje brave ili nije. Zatim, sama brava je nestala, što znači da su nestali pojedini dokazi i neke činjenice više nikad neće moći biti provjerene.

Koliko je teško raditi na slučaju koji je star već više od 30 godina?

- Nije teško, za nas je to čak i prednost. Jer je vrlo interesantno kad se uzmu u obzir tadašnje društvene okolnosti, kao i novija hrvatska povijest. Ovo je vrlo jedinstven slučaj, slučaj koji dobijete možda jednom u cijeloj karijeri. Ne bih rekao da je teško, ali da je izazov, to svakako.

Sudac je odredio dodatnih 20 saslušanja, što će produljiti suđenje sve do srpnja. Što to nači za obranu?

- Dr. Dauster je to odlučio jer imamo još mnogo svjedoka ispitati, imamo nove dokaze koje treba provjeriti, dobivamo sve više materijala iz Hrvatske, koji su definitivno novost za slučaj. Mislim da je realno očekivati da će suđenje trajati do kraja srpnja, ali po meni još i dulje, sve do rujna ili listopada sljedeće godine.

Tko su za obranu, uvjetno rečeno, najopasniji svjedoci ili dokazni materijali?

- Ne možemo reći da će itko biti opasan, ali najzanimljiviji svjedok svakako će biti Vinko Sindičić. On je ključ u optužnici protiv Perkovića i Mustača. Čak i iskazi Bože Vukušića i Vice Vukojevića su bazirani na izjavama Vinka Sindičića, tako da će njegovo svjedočenje biti ključno.

Nakon Sindičića, čija svjedočenja smatrate najvažnijima?

- To će svakako biti ona Vice Vukojevića i Bože Vukušića, a na istoj razini će biti i ekspertize vještaka profesora Nielsena i Robba Jonninga o tome je li postojala tajna služba unutar tajne službe. To će biti ključni dio slučaja, možda čak i važniji od svjedočenja Vinka Sindičića. Sindičić je, naime, rekao da su ubojstva obavljali agenti koji su bili dio tajne službe unutar tajne službe, tako tajni da nije bilo nikakve dokumentacije o njima, a kontrolirala ih je izravno partija.

Koji su pak najveći aduti obrane?

- To će svakako biti da uništimo iskaz koji je Sindičić već dao. Prije svega, važno je uzeti u obzir njemački pravni sustav: računa se jedino ono što svjedok kaže pred sudom. Sve bivše izjave mogu biti prezentirane svjedoku kako bi ga se konfrontiralo s njima, ali u prvom redu je važno ono što će reći na sudu u veljači.

Ali, ako promijeni svoj iskaz, bit će suočen sa svime onim što je govorio ranije i, naravno, obrana je dobro proučila sve izjave koje je dao pred njemačkim i drugim istražiteljima, provjeravamo činjenice koje je prezentirao vlastima i imamo mnogo dokaza da nije govorio istinu.

Već na početku suđenja iznijeli ste tvrdnju da je Vinko Sindičić bio na platnoj listi njemačke tajne službe BND (Bundesnachrichtendienst). Koliko nade polažete u te tvrdnje i kakve će implikacije imati na suđenje, ako se pokažu istinitima?

- Sudu smo prezentirali dokumente hrvatske tajne službe i nije stvar samo u tome da je Sindičić bio plaćen, nego i da je dobivao upute od njemačke tajne službe o tome kako se ponašati pred sudom. To je vrlo važna stavka u rušenju njegova kredibiliteta. Sasvim je različito ako se kao svjedok pojavite pred sudom i kažete istinu onakvu kakva jest ili ako dođete s instrukcijama od nekog drugog.

Hoćete li moći dokazati te tvrdnje?

- Mi imamo originalne dokumente tajne službe da je radio pod kodnim imenom ‘Linden’ i da je potpisao svojevrsni ugovor da će raditi za njemačku tajnu službu. Do tih dokumenata smo došli preko državnog odvjetnika Republike Hrvatske iz arhiva tajnih službi i nema nikakva razloga sumnjati u njihovu originalnost.

Hoće li Josip Perković svjedočiti?

- U njemačkom pravnom sustavu optuženik ne mora svjedočiti, iako ima tu mogućnost. Svaki tjedan ćemo pozorno vagati što se događa i naposljetku odlučiti hoće li gospodin Perković dati iskaz pred sudom. Trenutno smo mišljenja da neće svjedočiti, ali to se može promijeniti. To ponajviše ovisi o svjedočenju Vinka Sindičića. Nakon toga ćemo svi zajedno sjesti i odlučiti o tome hoće li svjedočiti.

Sudac je zaista odličan. Trudi se oko svakog detalja i dokaza

Je li obrambeni tim zadovoljan predsjedavajućim sucem Manfredom Dausterom?

- Jesmo. Radi vrlo mnogo i predano, angažiran je oko toga da pronađe svaki komadić dokaza relevantan za slučaj i radi mnogo posla koji je već trebao biti obavljen od strane njemačkog tužiteljstva, a nije, nego su svoj slučaj oslonili gotovo isključivo na iskaze Sindičića, Vukušića i Vukojevića.

Dakle, ta tri iskaza smatrate lažnima ili čak instrumentaliziranima od strane nekog trećeg?

- Moje osobno mišljenje jest da je iskaz Vinka Sindičića lažan, za što u rukama imamo brojne dokaze. Iskazi Vukušića i Vukojevića su pak bazirani na svjedočenju Vinka Sindičića.

Na ljeto ste zatražili da Hrvatska plati Perkovićevu obranu, što je Hrvatska odbila...?

- O tome, nažalost, ne mogu govoriti.

Ako Perković i Mustač budu osuđeni, hoće li im biti dopušteno da odsluže kaznu u Hrvatskoj?

- Ako budete osuđeni u jednoj državi, a služite kaznu u drugoj, odgovornost za vaše služenje kazne i dalje pada na državu koja vas je osudila. U praksi to znači dulji ostanak u zatvoru nego što bi to bilo u državi u kojoj ste osuđeni. Općenito, umjesto toga praksa je da se nakon nekog vremena u zatvoru osuđenike izruči njihovoj matičnoj državi.

Kako se vaš klijent drži u pritvoru?

- Imao sam mnogo klijenata u sličnoj situaciji, ali nisu se svi držali tako dobro. To je gotovo čudo, jer su uvjeti pritvora vrlo strogi, izoliran je od drugih osoba, ali čini se da je on vrlo čvrsta i snažna osoba. Kada je vidio kako teku svjedočenja, postao je sve optimističniji da će iz sudnice izaći kao slobodan čovjek.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:32