MINISTAR NA HVARU

Božo Biškupić: Kerum se urazumio, smijenit će Mucala

Tijekom posjeta najsunčanijem otoku ministar kulture osvrnuo se na v.d. intendanta splitskog HNK
 Damjan Tadić/CROPIX

HVAR - Ministar kulture Božo Biškupić, u utorak je s Brača, gdje provodi godišnji odmor, došao u Hvar kako bi dodijelio UNESCO-vu povelju časnim sestrama benediktinkama u njihovom samostanu, za čipku koju vezu od niti agave i čime je taj jedinstveni vez postao treća hrvatska čipka pod zaštitom UNESCO-a.

Zajedno s hvarskim gradonačelnikom Pjerinom Bebićem i hvarskim biskupom Slobodanom Štambukom posjetio je i hvarsko kazalište u sklopu Arsenala, koje je također pod UNESCO-vom zaštitom, i za obnovu kojeg je ministarstvo od 2005. godine dosad izdvojilo gotovo sedam milijuna kuna, Grad Hvar šest milijuna, te NK Dinamo 100.000 kuna. Tijekom posjeta Hvaru ministar Biškupić osvrnuo se i na v.d. intendanta splitskog HNK Duška Mucala.

Sposoban i racionalan

- Po zakonu nemam nikakav utjecaj na izbor v.d.-a, to je u ovlasti grada i grad će odlučiti. Splitski gradonačelnik je jako sposoban čovjek i mislim da je u međuvremenu razumio i shvatio da za intendanta kazališta mora biti čovjek iznutra, čovjek koji je cijeli život živio i živi za kazalište i koji razumije taj posao i koji može kreativno pomoći svojoj ustanovi - smatra Božo Biškupić.

Nakon obilaska hvarskog renesansnog, i u Europi jedinstvenog kazališta ministar je zadovoljan obnovom, iako je očekivao završetak restauratorskih radova.

Prilika za knjižnicu

- Moram priznati kako sam mislio da su restauratorski radovi već završeni, za dvije godine bit će velika proslava pa preporučam hvarskom gradonačelniku da ne čeka i počne se pripremati za tu proslavu. U donjem prostoru Arsenala bilo bi mi drago da bude knjižnica s izlagačkim prostorom. Ovo je grad koji mora imati knjižnicu i ovo je prilika da je se smjesti - zaključio je ministar koji se nakon obilaska Hvara sa suprugom vratio na Brač gdje provodi devet dana godišnjeg odmora.

Žao mi je što me Kerum izbjegava

Izuzetno mi je žao što se gospodin gradonačelnik Željko Kerum nije odazvao pozivu na sastanak za mojih nedavnih posjeta Splitu. Nije došao čak niti na svečanost otvaranja produženog gata Sv. Duje i uvođenja novog trajekta. Mislim da je dobro razgovarati s predsjednicom Vlade - rekla je Jadranka Kosor u utorak u Splitu, nakon sastanka sa županom i šefovima lokalnog HDZ-a. Na pitanje novinara o navodnim problemima HDZ-ovog župana Ante Sanadera s Kerumovim HGS-om, premijerka je odgovorila da će se oko Keruma postići dogovor. - Mislim to jer Kerum ima velikih ambicija oko ulaska u Sabor - zaključila je Kosor. ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:44