CIJENA? SAMO 20 EURA

BOŽIĆNI MENI NA RAČUN GRAĐANA Europarlamentarci jeli tartufe, jastoge i fazane u pola cijene

Tomašić: Oni koji su to jeli, trebaju platiti iz svog džepa. Picula: Ne idem u restoran nego u kantinu

Bruxelles priređuje božićnu gozbu za europarlamentarce s foie grasom, tartufima, jastogom i fazanom... i vi to plaćate.

To je naslov članka u britanskom Daily Mailu u kojem se tvrdi da su zastupnici ove srijede u jednom od restorana u sklopu Parlamenta EU u Bruxellesu mogli uživati u delicijama, i to “u pola cijene” - dakle, na račun europskih poreznih obveznika - usprkos stalnim pozivima na štednju.

Udarac u zube

Raskošan meni bio je, pojašnjava britanski Evening Standard, ponuđen zastupnicima u restoranu Jan (koji treba razlikovati od kantine Parlamenta u kojoj jede većina zastupnika). Oni koji su jeli u Janu, raskošan ručak platili su “samo” 20 eura.

Na meniju su bili, primjerice, dimljena pačja prsa i ulje od tartufa, fazan s foie grasom i tartufima, jastog ili, pak, cušpajz od povrća s prepeličjim jajima i dimljenim češnjakom. A prilog? Krumpir s kestenima i narezanim sušenim voćem ili, pak, miks šparoga, cherry rajčica i gljiva. Oni koji ne vole meso, mogli su birati između različitih vrsta pašteta i ribe, a za desert su nudili bűche de Noël i svježu voćnu salatu.

Takav obrok, naravno, u trenutku kad je riječ “štednja” glavna mantra, nije mogao proći nezapaženo.

- Zvuči ukusno, no subvencionirana gozba udarac je u zube obiteljima koje su pod financijskim pritiskom - poručio je britanski europarlamentarac Paul Nuttall.

Nadležne službe Parlamenta brane cijenu tog, prema tvrdnji engleskih novina, subvencioniranog obroka i ustvrdile da je “razumna” i da je obrok takav zbog “izvanredne prigode”.

Što misle o tome i jesu li možda i sami gricnuli koju od spomenutih delicija pitali smo neke od hrvatskih europarlamentaraca. Tonino Picula rekao je da je ručao u kantini Parlamenta. Jeo je ribu s povrćem, a bilo je i palente. U kantini obroke plaća između 10 i 15 eura. No, što je sa spomenutim delicijama? - Jastoga tu nikad nisam vidio - odgovorio je.

Svaki dan u kantini

I Ruža Tomašić u kantinu ide svaki dan. Otkriva da, primjerice, losos s povrćem košta 9,5 eura. A što je s guščjim paštetama i jastogom, kojima se neki goste na račun poreznih obveznika?

- Oni koji su to naručili, trebaju platiti iz svog džepa - rezolutno je odgovorila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:35