PORUKA CRKVE

Bozaniću druženje s dijasporom važnije od inauguracije Josipovića

Bozanićev boravak u Torontu dogovoren tek naknadno, kad je kardinal već sletio na američko tlo
Zagreb, 011109.Povodom blagdana Svih svetih mnogobrojni Zagrepcani obilaze gradska groblja kako bi se prisjetili najmilijih koji vise nisu medju nama i na njihovim grobovima zapalili svijece i polozili cvijece. Na slici: Kardinal Josip Bozanic odrzao je misu u crkvi Krista kralja.Foto Marko Miscevic/ CROPIX
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Svečanoj inauguraciji novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića nije nazočio kardinal Josip Bozanić , poglavar Katoličke crkve u Hrvatskoj. U to je vrijeme, naime, kardinal Bozanić bio u zrakoplovu na letu iz Kanade u SAD.

Njegovu odsutnost mnogi su shvatili kao političku poruku predsjedniku Josipoviću, jer je Bozanić i čestitku povodom izbora poslao znatno kasnije nego neki biskupi i svjetski državnici. Poznato je da je Ivo Josipović izjavio da je “Crkva vodila kampanju protiv njega i miješala se u izborni proces na predsjedničkim izborima”, što je izjava koju kardinal Bozanić nikada nije demantirao niti značajnije komentirao.

Neki su posumnjali da je kardinal bolestan. No, s Kaptola je stigao tek šturi odgovor o službenom putovanju kao razlogu Bozanićeva odsutstva.

Navodno je upravo kardinal Bozanić inzistirao da za vrijeme inauguracije bude među hrvatskim iseljenicima u Torontu, kojima se ni jednom riječi nije obratio vezano uz novog hrvatskog predsjednika.

Naime, mediji su objavili da je njegov boravak u Torontu dogovoren tek naknadno, kad je kardinal već sletio na američko tlo. Iako je njegova izočnost primijećena među državnicima i okupljenim političarima, nitko ju nije komentirao niti potencirao, a o tome kasnije ništa nije rekao ni predsjednik Josipović. Na relaciji Kaptol-Pantovčak služi se, čini se, tiha misa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:07