BOŽIĆNA POSLANICA

Bozanić: Svjedoci smo lomova, izdaja i razjedinjenosti

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj božićnoj poslanici poziva vjernike da Božić proslave kao blagdan obitelji i zajedništva, ali da pritom ne zaborave na solidarnost prema onima koji pomoć trebaju.

Božić ima snagu okupljanja ljudi, veće osjetljivosti za druge, snagu praštanja i pomirenja, blizine i sućuti, obiteljske topline, što ima posebnu važnost danas, “dok smo svjedoci na koje sve načine ljudsko zajedništvo doživljava dramu svojih nedosljednosti, razjedinjenosti, lomova i izdaja”. Ovih dana još jasnije vidimo koliko nam je potrebno zajedništvo obitelji, Crkve i naroda, kao i karitativna solidarnost prema onima kojima je potrebna, poručio je kardinal.

Sudbina naroda

Duga kardinalova poslanica posvećena je prije svega veličanju obitelji, čiju sudbinu izjednačava sa sudbinom naroda i društva. Bozanić se ne osvrće na socijalnu i ekonomsku situaciju u kojoj vjernici dočekuju Božić, osim što nekoliko puta poziva na solidarnost.

Onima koji će reći da se u obiteljima susreću s teško rješivim problemima, da se obitelji ne mogu promatrati samo u idiličnoj slici zajedništva i ljubavi, Bozanić odgovara da je svjestan toga, no ističe da problemi nastaju upravo onda kad se zanemari najvažnije svojstvo obitelji, zajedništvo. Zagrebački nadbiskup u božićnoj poslanici osudio je neimenovane sile koje su se usmjerile protiv hrvatske obitelji. “Braćo i sestre, neka nas ne zbunjuje što i u našemu hrvatskom društvu postoje oni koji na sve moguće načine žele poljuljati vrijednost obitelji i s njima povezane vrijednosti.

Poziv kardinala

Njihova nastojanja samo još više podcrtavaju važnost obitelji. Kada se sve poljulja, oslonac tražimo u Bogu i obitelji”, navodi Bozanić, upozoravajući da “znamo dobro kako završava narod koji ne njeguje zajedništvo”.

Iskorjenjivanje ljudi iz obiteljskog ozračja olakšava oduzimanje pripadnosti i slabljenje identiteta, a unošenjem razdora u obitelj lakše se dolazi do nesloge u nacionalnom biću, ističe kardinal. Zato je pozvao obitelji “da ne prepuste svoje živote i život hrvatske domovine drugima”. Kardinal je pozvao sve da se uključe u pripremu dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku.

Tri poruke

1 Božić je blagdan zajedništva, obiteljske topline, veće osjetljivosti za druge, praštanja i pomirenja, blizine i sućuti

2 Potrebno nam je zajedništvo obitelji, Crkve i naroda, kao i karitativna solidarnost s onima koji trebaju pomoć

3 Obitelj je jamstvo čvrstoće društva, razdor u obitelj donosi neslogu u nacionalnom biću

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:44