PORUKA S KAPTOLA

BOZANIĆ OTKRIVA KAKAV TREBA BITI PREDSJEDNIK 'Glasujte mudro. Neodaziv je grijeh'

 Tomislav Krišto / Cropix

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike da iziđu na predstojeće predsjedničke izbore, glasuju mudro i razborito, i biraju osobu koja im se u ovom povijesnom trenutku čini boljom.

Izbori su građanska obveza, a za nas vjernike ti su izbori i vjernička dužnost. Životna realnost od nas traži da budemo mudri i razboriti, jer to je naš glas za Hrvatsku, poručuje kardinal Bozanić u pismu koje će se u nedjelju, 21. prosinca, pročitati na misnim slavljima vjernicima u svim župama Zagrebačke nadbiskupije.

Radi se o našem doprinosu u zauzimanju za hrvatsko društvo da u njemu žive kršćanske vrjednote, koje mi smatramo najčvršćim i najpouzdanijim temeljem za boljitak naše Domovine, ističe se u pismu i naglašava da bi neodaziv na birališta značio ozbiljno zanemarivanje, a u stanovitoj mjeri i grijeh propustom.

Bozanić skreće pozornost na neke "važnije vidove predsjedničke službe", kako bi u svjetlu socijalnog nauka Katoličke Crkve pripomogao donošenju što odgovornije i razboritije odluke.

Poštujući pluralnost društva, kao vjernici tražimo od budućeg predsjednika/predsjednice da se zauzima za pravo na život od začeća do naravne smrti, kao i da ima jasnu sliku o tome da je brak životna zajednica muškarca i žene.

Osim toga, hrvatski državljani velikom većinom pripadaju Katoličkoj Crkvi, te je po sebi razumljivo da predsjednik/predsjednica bude posebno osjetljiv/a prema kršćanskim vrjednotama i katoličkoj kulturi, kaže se u pismu.

Osoba na čelu hrvatske države nositeljica je identiteta Hrvatske, promicateljica njenih vrjednota u Domovini i svijetu, širiteljica istine o njenoj prošlosti, osobito o žrtvi koju je Hrvatska podnijela na putu do slobode, kako zbog strahota totalitarizama dvadesetoga stoljeća, tako i zbog strašne agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu, poručuje Bozanić.

Zbog toga je važno da predsjednik/predsjednica ne zaboravi hrvatske branitelje i ljudske žrtve, misleći pritom na stradale u Domovinskom ratu i na njihove obitelji, na one koji se vode kao nestali, na silovane i na zatočene.

Predsjednik/predsjednica treba biti osoba koja služi hrvatskom društvu, promiče njegov gospodarski napredak te povezuje različite silnice u zauzimanju za dobro, tako da jača zajedništvo, a nipošto tako da se izazivaju ideološki sukobi, osobito ne oni kojima su polazišta neprihvatljive i, za hrvatski narod, dokazano pogubne ideologije, ističe se u pismu.

Svojim ugledom i ulogom, osoba koja obnaša tu časnu službu pozvana je prednjačiti iskrenim domoljubljem. To pak znači jasno isticati ono što pridonosi, ali i upozoravati na ono što šteti Hrvatskoj u donošenju ključnih političkih odluka koje se odnose na njezinu strategiju.

Predsjednik/predsjednica Hrvatske treba imati na srcu posebnu brigu za objedinjavanje hrvatskoga narodnog bića u Domovini i inozemstvu, kaže se u pismu zagrebačkog nadbiskupa.

Draga braćo i sestre, nemojte tražiti idealnu osobu za tu važnu i časnu službu, jer se možete obeshrabriti. Životna realnost od nas traži da budemo mudri i razboriti te da biramo onu osobu koja nam se u ovom povijesnom trenutku čini boljom, zaključuje Bozanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:49