VELIKA GOSPA

Bozanić: laž ne vodi k zadovoljstvu

Svetoj misi nazočila je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, te potpredsjednik Hrvatskoga Sabora Ivan Jarnjak, kao i brojni predstavnici lokalnih vlasti.
 Jure Miskovic / CROPIX

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je danas na blagdan Velike Gospe središnje misno slavlje u Mariji Bistrici pred više od 50.000 okupljenih vjernika.

"Nasuprot ljudskomu lažnom svjedočanstvu; nasuprot nijekanju istine, nalazi se Božje obećanje. Postavljanje laži kao temelja ljudskomu životu, kao načina ophođenja sa svijetom i ljudima, u svojoj je biti odbijanje, neprihvaćanje, "istaknuo je Bozanić te progovorio i o krađi. "Krađa nikada ne može donijeti sigurnost i dokinuti pravu ljudsku glad. Sveta glad za Bogom, sveta glad za zajedništvom i blizinom čovjeka, liječi pojedince i društvo od krađe. A krađa produbljuje nasilje i širi prazninu, "rekao je kardinal Bozanić.

Dodao je da razni analitički pristupi pokušavaju odgonetnuti otkud tolika privrženost hrvatskih vjernika Blaženoj Djevici i zašto toliki, i mladi i stariji, žele danas biti u marijanskim svetištima i prošteništima diljem naše Domovine, što zacijelo uznemiruje one koji žele drukčiji odnos hrvatskih građana prema katoličkoj vjeri.

Na to se pitanje nipošto ne može odgovoriti samo sociološkim kriterijima. Štoviše, čini se da se tim pristupom zapravo otkriva najmanje bitnih razloga. Marija svijet vidi kroz prizmu ljubavi Boga prema čovjeku u kojoj i za trpljenje može reći: Veliča duša moja Gospodina. Trpljenje u kojemu čovjek sebe stavlja u središte teško je podnošljivo; ono umara i oduzima životnu snagu, kazao je Bozanić.

Uz mnoštvo svećenika i vjernika, svetoj misi nazočila je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, te potpredsjednik Hrvatskoga Sabora Ivan Jarnjak, kao i brojni predstavnici lokalnih vlasti.

Velika Gospa : Na slavlju u Sinju 100 tisuća vjernika

Sinj – Između 80 i 100 tisuća vjernika sudjelovalo je u procesiji i središnjem misnom slavlju kojega je u nedjelju u svetištu Gospe Sinjske predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Od početka procesije u kojoj je nošena slika Gospe Sinjske cijeli alkarski grad je bio pretvoren u crkvu na otvorenom, a zahvaljujući ozvučenju misa se mogla slušati u svakome njegovu dijelu. Mada su svi sudionici procesije hodali imao se dojam da se kreće samo Gospina slika, a mnoštvo da stoji jer je bio spojen početak i kraj procesijske kolone.

Po ustaljenoj tradiciji u trenutku kada je Slika došla do zgrade Općinskog suda procesija se zaustavila, zapucale su mačkule i obavljen je blagoslov Gospinom slikom na sve četiri strane. U procesiji i svečanoj svetoj misi na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodniku nadbiskupu mons. Barišiću pomagali su gvardijan fra Bože Vuleta, sinjski župnik fra Nikica Ajdučić, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas i još dvadesetak svećenika, a pjevao je župni zbor Gospe Sinjske s voditeljem fra Jurom Župićem.

Još od ranih poslijepodnevnih sati u subotu svi putevi prema Sinju bili su zakrčeni kolonama hodočasnika koji su stizali u vozilima, ali u velikom broju i pješice. Svima je bio cilj doći u crkvu do oltara sinjske nebeske zaštitnice i na trenutak u tišini "porazgovarati" s Njom, otvoriti joj ranjeno srce, povjeriti težinu životnog križa, zamoliti je za pomoć ili joj zahvaliti na pruženim dobročinstvima.

Poslije dugog i za mnoge fizički zahtjevnog i iscrpljujućeg hodočašća pristigli vjernici ispunili su Sinj koji ih je dočekao raširenih ruku i otvorenog srca. Najveći dio trgovina i svi ugostiteljski objekti bili su otvoreni cijelu noć. Ni kratkotrajna kiša u subotu oko 23 sata nije pokvarila ugodu ljepote predblagdanskog ozračja u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Poslije ponoći prestao je post te je počelo tradicionalno blagovanje u "restoranima" izniklim u Gradskom parku, na ulicama i drugim prostorima. Po povoljnim cijenama hodočasnici, ali i Sinjani, uživali su u na ražnju pečenoj janjetini i odojcima, uštipcima i drugim specijalitetima, a nije nedostajalo ni vina i drugog pića. Iako je kroz Sinj u subotu i nedjelju prošlo oko 130 tisuća ljudi, možda i više, domaćini s ponosom ističu da nisu evidentirali ni jedan ozbiljniji incident. U "štrajku" su bili čak i džepari, a u prometu je evidentirano tek nekoliko lakših prometnih nezgoda, bez ozlijeđenih.

Osim domaćinima i njihovoj dobroj organizaciji, za što su sigurno nagrađeni solidnim utrškom za usluge prodaje i ugošćavanja - u samo 7 dana Sinj je Alkom i Gospom uspješno organizirao dva velika skupa o kojima će se pričati u superlativima, a ne po incidentima ili nemilim događajima - najveće zasluge za to pripadaju policiji čiji su pripadnici podnijeli najveći teret. Od prvih poslijepodnevnih sati u subotu svi službenici Policijske postaje Sinj pojačani s kolegama iz drugih postaja patrolirali su cestama, kontrolirali i regulirali promet, usmjeravali hodočasnike i bdjeli nad redom i mirom koji ni u čemu nije bio doveden u pitanje. Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:44