FOTOGALERIJA IZ MARIJE BISTRICE

Bozanić: 'Interesi pojedinaca i skupina ponižavaju one koji su već dovoljno siromašni i slabi'

Marija Bistrica, 150812.Svetiste Majke Bozje, Marija Bistrica .Svecana misa povodom proslave velikog krscanskog blagadana Velike Gospe. Svecanost predvodi kardinal Josip Bozanic.Na fotografiji: Kardinal Josip Bozanic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

MARIJA BISTRICA - Tisuće vjernika sudjelovale su danas, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Bistričke koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, poručivši kako se u vremenima krize vjernici trebaju okrenuti provjerenim obrascima vjerničkog i nacionalnog postojanja.

"U vremenima nepredvidivih i često forsiranih promjena, potrebno je držati se provjerenih i čvrstih oslonaca našega vjerničkog i nacionalnog postojanja. Na tom putu treba uvijek započinjati od obitelji, koju valja ponovno otkriti kao glavnu baštinu čovječanstva, zajednički nazivnik i znak istinske i stabilne kulture, koja je u prilog čovjeku", rekao je nadbiskup.

Naglasio je da zakonodavstvo i djelovanje državnih institucija moraju biti u službi obitelji zasnovanoj na braku i otvorenoj životu te da moraju priznavati pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim uvjerenjima.

Bozanić je upozorio i da u vremenima ekonomske krize "interesi pojedinaca i skupina na nasilan način prevladavaju, izlažući još većem siromaštvu i ponižavanju one koji su već dovoljno siromašni i slabi", a vjernike pozvao da se ne prepuštaju egoizmu, nego da pokažu osjetljivost na potrebe drugih.

Misno slavlje tradicionalno je započelo procesijom s kipom Majke Božje Bistričke, koji su na rukama nosili bistrički vatrogasci. Kip su u procesiji pratile i žene u zagorskim narodnim nošnjama, bistrički kuburaši i mnoštvo vjernika hodočasnika.

Zavjetni kip Majke Božje Bistričke rad je pučkog majstora s kraja 15. stoljeća, a pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna.

U svetištu u Mariji Bistrici vjernici se okupljaju više od 300 godina, a za 250. obljetnicu svetišta kip je okrunjen zlatnom krunom.

Nadbiskup Puljić: Zahvaliti Gospi za sve što je učinila

ŠKABRNJA - U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji danas je na blagdan Velike Gospe koncelebrirano misno slavlje i procesiju s Gospinim kipom, predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Hodočašćem želimo zahvaliti Gospi za sve što je učinila našoj nadbiskupiji u dugoj tisućljetnoj povijesti, posebice u obrani pred okrutnom agresijom prije dvadeset godina kada smo bili odsječeni od svijeta i prepušteni na milost i nemilost tenkovskih granata četničkih odreda koji su nas napadali sa svih strana, rekao je Puljić.

Mi smo ovdje proživljavali pravu kalvarijsku dramu, a Gospa nas je pratila svojom pomoću i zaštitom, rekao je nadbiskup Puljić i istaknuo kako se "upravo Gospinim zagovorom dogodilo nekoliko pravih čudesa koje se ljudskom logikom ne može protumačiti".

Dogodilo se "čudo 'slobodne i neovisne države' koju nije htjela ni Europa, ni Amerika, ni Ujedinjeni narodi", čudo obrane naših ognjišta usprkos užasnog razaranja i strategije 'spaljene zemlje', rekao je. Dogodilo se i čudo solidarnosti naših ljudi, posebice iz inozemstva, stizali su brodovi s hranom i drugim potrebnim stvarima za ugroženo pučanstvo, rekao je i poručio "to nikako ne možemo i ne smijemo zaboraviti".

Stoljećima je Marija bila utočište, utjeha, pomoć i obrana i "najvjernija odvjetnica Hrvatske", rekao je Puljić istaknuvši kako joj se i danas obraćamo.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Puljić poručio da u trenucima tjeskobe i životnih teškoća treba "'poći u pustinju' kako bismo u tišini duše mogli čuti Boga koji nas čeka i govori: "Ustani i pođi; ja te šaljem. Ne boj se, ja sam s tobom!" ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:54