NOVI MINISTAR

Bošnjaković je upućen u sve započete reforme

Ivana Šimonovića naslijedit će državni tajnik. Bošnjakovića smatraju vrlo odgovornom osobom, ali zamjera mu se nedostatak međunarodnog iskustva
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Državni tajnik Dražen Bošnjaković danas oko 13 sati bio je na sastanku s još uvijek aktualnim ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem.

Razgovarali su, po svemu sudeći, o primopredaji dužnosti jer će upravo Bošnjaković, prema našim informacijama, uskoro postati njegov nasljednik.

Državni tajnik od 2008.

Bošnjaković, koji od 2008. obnaša funkciju državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, član je Središnjeg odbora HDZ-a i već deset godina potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije. Za saborskog zastupnika izabran je dva puta: prvi mandat odradio je od 2003. do 2007., a drugi je put izabran 2008. godine. U prvome mandatu bio je predsjednik dvaju saborskih odbora - za zakonodavstvo te za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Bošnjaković je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa postao prije dolaska Ivana Šimonovića, još u vrijeme ministrice Ane Lovrin. Kolege iz stranke i Ministarstva opisuju ga kao vrlo ugodnu i tolerantnu osobu.

- Pristupačan je, nije isključiv i uvijek je spreman na razgovor i suradnju - istaknuo je jedan od njegovih kolega.

Bošnjakovića smatraju i vrlo odgovornom osobom, a najave da će upravo on biti novi ministar pravosuđa nisu bile veliko iznenađenje. Naime, iz izvora bliskih Ministarstvu doznajemo da je upravo on, uz ministra Šimonovića, a prije i Anu Lovrin, najviše radio na reformi pravosuđa.

- Bošnjaković je sudjelovao u svim projektima ministra Šimonovića, upućen je u sve i najlakše će se snaći na toj funkciji - objasnio je naš izvor.

Ono što neki Bošnjakoviću zamjeraju jest to što nema karizmu i gotovo nikakvo međunarodno iskustvo, a u stručnim i diplomatskim krugovima, za razliku od Šimonovića, gotovo je nepoznat. Osim toga, samozatajni državni tajnik slovi kao čovjek vrlo odan svojoj stranci - HDZ-u, i navodno vrlo blizak potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu.

Dražen Bošnjaković rođen je 1961. u Vukovaru. Nakon osnovne i srednje škole, koju je pohađao u Iloku, upisao je Pravni fakultet u Zagrebu na kojemu je 1985. diplomirao. Dvanaest godina poslije položio je i pravosudni ispit.

Privatni odvjetnički ured

Na početku karijere Bošnjaković je radio u stručnim službama Skupštine općine Ivanić Grad, a od 1993. do 1997. bio je tajnik Sisačko-moslavačke županije. Potom je otvorio privatni odvjetnički ured i radio kao odvjetnik sve do ulaska u politiku.

Oženjen je i otac je troje djece. Kako je naveo u svojoj kratkoj biografiji, govori engleski jezik, a hobiji su mu biciklizam, skijanje i tenis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:05