TKO SVE DOLAZI NA CROATIA SUMMIT U DUBROVNIK

Boris Tadić već drugi put odbio Kosor zbog kosovskog premijera Thacija

Potvrđeno je da ruski premijer Putin neće doći na Croatia summit, ali bi mogao stići za nekoliko mjeseci na finalizaciju sporazuma oko Družba Adrije
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - U Dubrovniku će se 9. i 10. srpnja održati već tradicionalni, peti Croatia summit, na kojem će hrvatska šefica Vlade Jadranka Kosor, kako doznajemo, okupiti respektabilnu premijersku ekipu iz Europe. Glavna zvijezda skupa bit će talijanski premijer Silvio Berlusconi, kojemu će se podno Srđa pridružiti francuski kolega Francoise Fillon, poljski predsjednik vlade Donald Tusk, zatim premijerska zvijezda u usponu kontroverzni bugarski šef Bojko Borisov.

Čelnici iz regije

Na skup će doći i gotovo svi čelnici država iz regije Slovenije, BiH, Makedonije i Crne Gore, osim predstavnika Srbije, zato jer će Dubrovački skup ugostiti i kosovskog premijera Hashima Thacija i tamošnjeg ministra vanjskih poslova Skendera Hysenija.

Srbija je ponovno odbila doći na skup na kojem sudjeluju predstavnici legitimne kosovske vlasti. Tako srbijanski predsjednik Boris Tadić nije došao na skup o europskim perspektivama zemalja Balkana koje su zajednički u Brdu kod Kranja organizirali Slovenija i Hrvatska, iako su se pojavili na sastanku u Sarajevu zajedno s predstavnicima Kosova, kada je skupom moderirala Španjolska.

Sigurnost i recesija

No, kako doznajemo, ovaj put dolazak kosovskog premijera na važan sastanak u Hrvatsku ne bi trebao zaoštriti hrvatsko-srbijanske odnose, pogotovo što ostali europski uglednici nisu, kako smo doznali, “pravili probleme oko sastava regionalnih delegacija”.

Inače, skup će se baviti pitanjima političke, sigurnosne i gospodarske suradnje na jugoistoku Europe te njenom uklapanju u globalne tokove te izlasku iz recesije.

Iako se dugo vremena kalkuliralo da bi mogao doći i ruski premijer Vladimir Putin mogao, definitivno je javljeno da ne stiže na južni Jadran. Putin bi mogao u Hrvatsku doći kada se bude finalizirao sporazum oko naftovoda Družba Adrija, u slijedećih nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:17