BALKANSKI SUMMIT

Boris Tadić ustrajan: 24 sata prije sastanka ne želi doći u Kranj

Predsjednik EU Herman van Rompuy rekao je da ni on neće doći na skup ako tamo ne bude srpskog predsjednika, koji pak odbija doći zbog statusa Kosova
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Iako je do skupa postjugoslavenskih zemalja u Brdu kod Kranja o EU perspektivama ostalo manje od 24 sata, još se ne zna hoće li na njemu sudjelovati Srbija, čime bi summit i prije početka doživio fijasko, a Slovenija i Hrvatska kao suorganizatori bi doživjeli određeni debakl.

Premijer Pahor u srijedu je bio u noćnom posjetu Beogradu. Tadić ga je ponovno spustio na zemlju ponovivši da će on sudjelovati samo ako Kosovo bude pod egidom UN-a.

Poruka Srbiji

Zatim je Pahor danas odletio u Bruxelles da spasi što se spasiti dâ, odakle leti u Prištinu i Beograd. No, u EU ga je dočekala neugodna vijest da je predsjednik EU Herman van Rompuy rekao da neće doći na skupu ako ondje ne bude Tadić. Europarlamentarac Jelko Kacin upozorio je da je to “poruka Srbiji za koju se nada da će biti ispravno shvaćena”.

No, iako će u srbijanskoj javnosti možda Tadić izgledati kao pobjednik jer ne popušta ni pred kim kada je Kosovo u pitanju, prema Kacinu nedolazak Srbije bio bi njihova poruka EU koja pokazuje je li Beograd “dio rješenja ili pak problema”.

Bez državnih obilježja

- Srbija i sama odlučuje o tempu približavanja EU - kaže Kacin. Nedolaskom Tadić pokazuje da s riječi (“ako biramo između EU i Kosova, izabiremo Kosovo”), prelazi na djela, što će tko zna kako biti prihvačeno u EU. U Sloveniji je potvrđeno da su se na trojnom sastanku u Ptuju bili dogovorili da to bude skup lidera, a ne država, odnosno da ne bude državnih simbolima. To je Srbija kasnije negirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:04