POZVAO NA REGIONALNU ODGOVORNOST

Boris Tadić tijekom posjete Sarajevu: Ponosan sam kad mi viču 'Ubij Srbina'

'Kad protiv mene viču navijači na stadionima u Srbiji da treba da se ubijem ili prizivaju moju smrt, moram da kažem da sam ponosan'
Gracac, 251110.Danas popodne predsjednik Srbije Boris Tadic i predsjenik Hrvatske Ivo Josipovic posjetili su Gracac i sajam tradicijskih proizvoda i obrta pod nazivom Jesen u Gracacu.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

ZAGREB - Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ne misli se miješati u unutrašnje stvari druge države, ponovio je predsjednik Srbije Boris Tadić koji je jučer bio u službenoj posjeti Sarajevu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s Predsjedništvom BiH, postavljena su mu pitanja je li mu važnije da bude regionalni lider ili da štiti interese srpskog naroda, te što kaže na optužbe da je izdajnik .

- Kad god me neko napada što provodim ovakvu politiku, vrlo sam ponosan. I kad protiv mene viču navijači na stadionima u Srbiji da treba da se ubijem ili prizivaju moju smrt, moram da kažem da sam ponosan. Ponosan sam ako su to navijači koji viču ‘nož-žica-Srebrenica”, ili navijači u Hrvatskoj koji viču ‘ubij Srbina’ ili bošnjački navijači koji to isto kažu - istaknuo je Tadić. Istodobno je pozvao sve političke u regiji da iskažu "regionalnu odgovornost", jer je to jedini način da se riješe zajednički problemi. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović najavio je za desetak dana novi trilateralni sastanak u Hrvatskoj.

- Naše zemlje su prirodno povezane; Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive i u BiH i u Srbiji; mi smo prirodno povezane zemlje i prirodno povezani narodi - rekao je predsjednik Tadić.

Tadić je naglasio da podrška Srbije integritetu Bosne i Hercegovine nije samo deklarativna, ističući da Srbija tu podršku manifestira i u političkoj praksi. Nisu ga pitali za njegovu podršku Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj. Tadić je podsjetio da Srbija ima posebne, paralelne odnose s Republikom Srpskom, i da iste takve veze želi i s Federacijom BiH. Rekao je da je Srbija potpisnica Daytonskog sporazuma i garant njegove provedbe, no da to ne tumači kao pravo na miješanje u unutrašnje stvari BiH.

- Srbija će prihvatiti sve konsekvence demokratskog dijaloga u BiH i svako rešenje koje postignu tri naroda i dva entiteta. Srbija se neće miješati u ta rješenja i neće preći crvenu liniju koja je određena međunarodnim pravom, Daytonskim sporazumom i dobrosusjedskim odnosima - poručio je Tadić, a prenijelo internet izdanje banjalučkih Nezavisnih novina.

Predsjednik Srbije istaknuo je važnost suđenja svima koji su počinili ratne zločine. Izaslanstva Srbije i BiH pokrenula su pitanja osude svih koji su sudjelovali u zločinima, rekao je Tadić. Ne radi se samo o pomirenju, nego i u vladavini prava. Bez povjerenja građana u institucije, nema prosperitetnog društva, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:50