GOST U NEDJELJOM U 2

Boris Tadić: 'Je li bilo genocida u Srebrenici reći ću nakon presude Haaškog suda'

Dubrovnik, 070712.Croatia Summit 2012 - Izgradnja drzave i EU iskustvo odrzava se 6. i 7. srpnja u hotelu Palace u Dubrovniku pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.Vlada RH domacin je sedme medjunarodne konferencije predsjednika Vlada, ministara vanjskih poslova i predstavnika iz zemalja Europe, Sjeverne Amerike i juznog Mediterana.Na fotografiji: bivsi predsjednik Srbije Boris Tadic na terasi hotela Palace.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić prilikom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića, odbio je priznati da se u Srebrenici dogodio genocid.

Napomenuo je i da se premijer Ivica Dačić “danas ponaša i govori potpuno drukčije nego 90-ih godina”, te da je okretanje sadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića prema EU i ublažavanje njegovih radikalnih stavova, djelom i njegova zasluga.

Ne pitajte za Srebrenicu

- Dačić kao premijer i Nikolić kao predsjednik imaju šansu, ali tek će vrijeme pokazati što će učiniti. Što se priznanja da je u Srebrenici počinjen genocid, o tome ne mogu govoriti jer BiH pokreće novi proces pa ću pričekati da završi čitava pravna procedura. Dok se ne završi taj proces, ne treba pitati političare u Srbiji o tome jeli bilo genocida. Kao predsjednik nisam to komentirao, ali sam inzistirao na rezoluciji koja uključuje mišljenje Međunarodnog suda pravde koji kaže da je bilo genocida. Moje konačno mišljenje će pričekati odluku Suda, kada se završi proces koji je pokrenula Bih - odgovorio je Tadić.

Tadić je bio suočen i sa primjedbama da je svoj predsjednički mandat odradio diktatorski, no takve je tvrdnje odbio. Tvrdi da je činjenica da je istodobno bio šef Demokratske stranke i predsjednik bila u skladu sa Ustavom i sa zakonima, a da su okolnosti u zemlji bile takve da je katkad morao donositi teške odluke i povremeno vladati čvrstom rukom.

- Bio je i tvrdnji da nisam nikada nikoga smjenio, da nisam bio odlučan, da sam bio blag pa i da sam bio šef mafije. Ja uopće nemam potrebu osvrtati se na takve komentare.

Ali naravno da nisam bio diktator, samo sam morao donositi teške odluke i imati političku snagu. Surađivao sam s Haagom, mirio se s političkim protivnicima, borio s s mafijom. Nadalje, postoje politički sistemi gdje su predsjednici država na čelu stranaka i to nisu zemlje manjeg demokratskog potencijala. Nema dileme da je u Srbiji u tom smislu bio prekršen pravni poredak Srbije - napomenuo je Tadić.

S Kosovom surađivati

Bivši predsjednik Srbije komentirao je i podjelu Kosova. - Podjelu Kosova sam predlagao ranije, krenuo sam od plana dvije Njemačke koje su funkcionirale relativno dobro. To je bila jedna od osnovnih strategija moje politike da ne priznamo Kosovo. Znao sam da ekonomski možemo surađivati. Mislim da će takvu politiku morati provoditi i nove vlasti, vidim da Vlada, koja je kritizirala moju politiku i EU i Kosovo, sprema sličnu platformu - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:29