POVIŠENI TONOVI

Borba za vrh u HDZ-u na sjednici Nacionalnog vijeća: Vladimir Šeks napao protukandidate Jadranke Kosor!

Na udaru su bili Milinović i Prgomet. Drugi kandidati nisu bili prisutni...
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Burni odnosi unutar HDZ-a, kako doznajemo, nastavili su se i u srijedu poslijepodne na sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a koja je potrajala gotovo puna četiri sata. Glavna tema sjednice bilo je raspuštanje ogranka HDZ-a u Valpovu, a tijekom rasprave došlo je, doznajemo i do povišenih tonova.

Raspravu o slučaju Valpovo otvorio je šef tamošnjeg županijskog ogranka Tomislav Ivić. Naši izvori tvrde kako je pokušavao iznijeti razloge zašto je to učinjeno te je izjavio kako o tome nije razgovarao sa šeficom stranke Jadrankom Kosor, nego sa Vladimirom Šeksom.

- Znao sam za Valpovo jer mi je rekao Ivić, ali nisam ga u tome ohrabrivao, navodno je objašnjavao Šeks. Dodao je, kažu naši izvori, da je o tom problemu dosuše s Ivićem razgovarao davno ranije i da mu je rekao da to riješi.

Oko Valpova se Šeks najviše raspravljao s Darkom Milinovićem koji je i zatražio hitnu sjednicu Predsjedništva stranke zbog raspuštanja tog ogranka. Šeks je kažu naši izvori, napao Milinovića da je on taj koji je sve izrežirao i koji je izjavio da iza toga stoje on i Jadranka Kosor. No, Milinović mu je navodno uzvratio riječima:

- Nisam ja ništa izrežirao već sam rekao da ste vi i Kosor znali za to. A prva dva dana dok nisam saznao što se točno dogodilo nisam ni reagirao.

Potpredsjednik stranke Šeks iskoristio je slučaj Valpovo, kaže naš izvor, kako bi prozvao one koji su se zadnjih dana u medijima kritički osvrnuli na taj događaj. Na meti su mu se, osim Milinovića, našli i ostali protukandidati šefice stranke - Tomislav Karamarko, Domagoj Milošević i Drago Prgomet.

No, kako Karamarko i Milošević nisu bili na sjednici jer i nisu članovi tog tijela, većina kritika dospjela je na račun Milinovića i Prgometa koji je u svojoj reakciji na Valpovo nekoliko dana ranije kazao „kako su takve nedemokratske odluke još jedan razlog da novi ljudi trebaju preuzeti odgovornost za vođenje stranke, te da sadašnje, najneuspješnije vodstvo u povijesti HDZ-a treba odstupiti“

To je Šeksa očito razljutilo pa je obojicu oštro napao i kazao im kako kampanju trebaju voditi na puno primjereniji način.

No, Šeksova objašnjenja i prozivke razljutile su, doznajemo, i Ivana Šukera.

- Raspuštanje valpovačkog ogranka katastrofalna je politička odluka koja je naštetila stranci – navodno je izjavio Šuker.

Na sjednici se, doznajemo, raspravljalo i oko korištenja stranačkih resursa te je odlučeno kako kandidati neće za svoja predstavljanja moći koristiti prostorije HDZ-a sve do 5. svibnja, kada službeno počinje kampanja. Stranačke prostorije, dakle, bit će im na raspolaganju samo od 5. do 20. svibnja kada su izbori za šefa stranke.

Bio je to prijedlog koji je iznio glavni tajnik stranke Branko Bačić, a iza kojeg, navodno, stoje još Jadranka Kosor, Vladimir Šeks , ali i Petar Čobanković te Josip Đakić. Tom prijedlogu usprotivili su se, doznajemo, Prgomet, Katarina Fuček i Gordan Jandroković koji je uostalom još prije nekoliko dana kazao kako su vrata njegova gradskog odbora HDZ-a kojem je na čelu, otvorena svim kandidatima. No, njihova mišljenja nisu uvažena.

Doznajemo i kako je bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zatražio da stranka organizira sučeljavanja kandidata, ali ni taj prijedlog nije prošao. Sjednicu su nešto ranije zbog obaveza napustili Andrija Hebrang i Ivan Jarnjak.

Inače, ovo je prvi put da se održava sjednica Nacionalnog vijeća, a da se prethodno nije održao sastanak Predsjedništva stranke na kojem se obično usuglasi oko neke odluke prije nego što se ona iznese na Nacionalno vijeće. Upućeni kažu kako je to zbog toga što Jadranka Kosor navodno više nema većinu u vrhu stranke. *

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:42