NOVI SVJEDOK

BOMBA IZ USKOK-A Bivši šef Hypo leasinga: Vidio sam Sanadera 1995. godine u Klagenfurtu. Šef Hypa dao mu je DEBELU kuvertu

Mirjana Sanader ostala je sjediti u automobilu zagrebačkih registracija ispred sjedišta banke
 Boris Kovačev/CROPIX

Je li bivši šef Hypo Leasinga Kroatien, Drago Vidaković, početkom 1995. godine u Klagenfurtu vidio kako tadašnji šef Hypo banke Wolfgang Kulterer predaje Ivi Sanaderu dio provizije ugovorene prije zaključenja kredita za hrvatska veleposlanstva? Odgovor na to pitanje vjerojatno ćemo dobiti u nastavku suđenja bivšem hrvatskom premijeru na zagrebačkom Županijskom sudu.

VIDEO Sanader se svađao sa sucem! Turudić ga upozorio da se tužiteljici ne obraća sa 'ona'

Jučer je, naime, zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš kao potpuno novi dokaz predložila ispitivanje Drage Vidakovića u svojstvu svjedoka vezano uz optužbu protiv Sanadera za primanje provizije od Hypo banke. Sudsko vijeće i Sanaderova obrana nisu bili iznenađeni predlaganjem novog svjedoka, kojega se do sada nije spominjalo, s obzirom na to da su o tome obaviješteni prije tjedan dana. Predlažući novog svjedoka, tužiteljica je navela da im se on nedavno samoinicijativno javio pisanim putem, ustvrdivši da ima određena saznanja o slučaju Hypo.

Potom je navela o čemu bi sve Vidaković mogao svjedočiti, odnosno sve okolnosti na koje bi ga optužba htjela ispitati. Riječ je o šest uglavnom vrlo zanimljivih, ako ne i ključnih točaka: Vidakovićeva povezanost s Hypo bankom, dolasci Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagreb, njegova saznanja o uvjetima ugovora za hrvatska veleposlanstva, saznanja o isplati provizija, prisutnost na parkiralištu ispred zgrade Hypo banke u Klagenfurtu početkom 1995., gdje su se sastali Wolfgang Kulterer i Ivo Sanader, saznanja o Eugenu Laxi.

Kada se ima u vidu da je Sanader optužen da je prilikom pregovora s Kultererom i Striedingerom o uvjetima kredita za hrvatska veleposlanstva tražio proviziju od pet posto, koja mu je, prema optužbi, isplaćena u gotovini početkom 1995. u više “rata”, te da je na svim potvrdama o isplati navedeno ime Eugena Laxe, uz njegov krivotvoreni potpis, onda bi Vidakovićevo svjedočenje moglo biti više nego zanimljivo.

Kako neslužbeno doznajemo, Drago Vidaković je u pisanoj izjavi, među ostalim, naveo kako je početkom 1995. godine slučajno vidio Sanadera i Kulterera na parkiralištu ispred Hypo banke u Klagenfurtu. Dok je bio na parkiralištu, navodno ga je privukao dolazak auta zagrebačkih tablica. U njemu je, kako tvrdi, vidio supružnike Ivu i Mirjanu Sanader.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:10