ZA OTPIS ČAK 39% OPREME

Bolnice su pune prastare opreme, a sve starije od osam godina je rizično i opasno za pacijente...

Stara medicinska oprema produljuje ionako duge liste čekanja. Imamo li dovoljno novca za nabavu nove?

ZAGREB - U državnim je bolnicama, prema podacima Ministarstva zdravstva, oko 39 posto medicinske opreme starije od osam godina, iako u pojedinim bolnicama taj postotak dostiže i 70 posto, kao što je slučaj u pulskoj bolnici. Najstariji uređaj nalazi se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu, radi se o linearnom akceleratoru iz 1976.! Star je, dakle, 35 godina i, srećom, upravo odbrojava svoje zadnje dane.

Odbijaju bolesne

- Maknuli smo ga. Služio nam je dugi niz godina, no kako se neprestano kvario, više ga nismo mogli popravljati - kaže predstojnik Klinike prof. dr. Slavko Orešković. No osim tog aparata, muzejskih primjeraka u bolnicama ima još. Primjerice, u zabočkoj bolnici, koja se u novu zgradu preselila u veljači 2008., liječnici još rade na prastarim aparatima. Dio opreme hitno im je potreban za vitalno zbrinjavanje bolesnika, poput respiratora u Jedinici intenzivnog liječenja. Imaju deset kreveta, dva fiksna respiratora stara 14 godina, koji se često kvare, i jedan transportni.

- Postoji pravilnik prema kojem županijske i gradske bolnice moraju osigurati 50-postotnu pokrivenost respiratorima na intenzivnom liječenju. Mi nemamo dovoljno respiratora i ne možemo primiti pacijente kojima je potrebna hitna skrb. Gastroskopije i kolonoskopije obavljamo u jednom prostoru jer imamo samo jedan videoendoskopski stup. Ne možemo primiti sve pacijente koji čekaju tu pretragu.

Lista čekanja je četiri mjeseca. Imamo jedan mamograf, u upotrebi 10 godina, dnevno obradi 30-ak pacijentica. Često se kvari. Neki kvarovi se ne mogu ni popraviti.

Na ginekologiji je UZV aparat star osam godina. I on se često kvari pa ne možemo kontinuirano raditi UZV preglede, a 250 pregleda mjesečno stoji na čekanju. Treća operacijska sala nije u upotrebi jer nema opreme - kaže ravnatelj prim. dr. Stanko Belina. Pisali su ministru Darku Milinoviću. Tražili da se dio novca izdvoji iz državnog proračuna za njih ove godine. Bolnica u Čakovcu ima 6 RTG uređaja, neki su stari i 15 godina. Pulska bolnica ima aparat za anesteziju iz 1981., UZV na kirurgiji star je 15 godina, a na neurologiji 12.

Muzejski primjerci

- Opremu obnavljamo vlastitim i decentraliziranim sredstvima te manjim dijelom i donacijama. U posljednjih 10 godina od Ministarstva zdravstva nismo dobili nikakvu opremu - kaže ravnatelj prim. dr. Lems Jerin.

Muzejskim primjercima mogu se pohvaliti i u kliničkim bolničkim centrima. Njih je u Hrvatskoj pet i svi su kategorizirani u nacionalne bolnice. To su bolnice koje spadaju u sam vrh stručnosti, kvalitete, pružanja usluge, opremljenosti... No riječki KBC, koji godišnje bilježi više od 45.000 hospitalizacija, ima RTG aparat star 30 godina! UZV aparati, mamografi i anesteziološki aparati u upotrebi su i do 17 godina.

- Bolnica je razjedinjena na nekoliko lokacija na pet kilometara udaljenosti. Teško je u tim uvjetima pružiti najvišu kvalitetu. Ali u pripremi je projekt nove bolnice - naglašava ravnatelj prof. dr. Herman Haller.

Zagrebački KBC, bolnica broj 1 u Hrvatskoj (godišnje hospitalizira više od 68.000 bolesnih, a još više ljudi svakodnevno onamo odlazi na različite pretrage), ima UZV iz 1988., ali 24 posto opreme im je starije od osam godina.

Tri PET/CT-a u Medikolu

- Dio opreme je nabavljen kreditom u vrijeme Račanove Vlade, kada je Rebro dograđeno i modernizirano, dio novcem koji je odredilo Ministarstvo, dio iz vlastitih prihoda - kaže ravnatelj, akademik Željko Reiner.

KBC Zagreb ima i znatan dio opreme koji nema nitko u državi, poput Gama noža za operacije na mozgu ili MR inkubatora i ventilator-inkubatora koji ulazi u MR, ali nema PET/CT. Nakon bure koju je podigla afera Medikol, u kojoj se otkrilo da je ta privatna poliklinika ima monopol na skupu PET/CT pretragu, namijenjenu prije svega onkološkim bolesnicima, doznalo se da su taj aparat tražile državne bolnice, pa i KBC Zagreb u suradnji s Croatia osiguranjem. Zahtjev im je odbijen, iako iz Ministarstva odgovaraju da za mandata ministra Milinovića nitko od državnih bolnica taj uređaj nije tražio. Sada su ga opet tražili. Tri takva uređaja ima privatna poliklinika Medikol, a nedopustivo je, kažu liječnici, da ga nema najbolja državna bolnica.

U kliničkim bolnicama stanje opreme je bolje, no ne i zadovoljavajuće. Primjerice, KB Merkur posjeduje UZV na ginekologiji star 26 godina. Pojedini UZV i RTG aparati stariji u upotrebi su više od 10 godina.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:48