OTKRIVAMO POZADINU IZNENADNE ODLUKE VLADE

'BOLJE REZATI PLAĆE NEGO OTPUSTITI DESET TISUĆA LJUDI!' Ministri o smanjenju plaća od tri posto

Linić: Ne možemo trošiti na dug. Mirovine ne diramo, ali plaće da!
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Da Vlada nije išla u smanjenje plaća od tri posto, druga opcija bilo bi otpuštanje 10.000 ljudi. A to smo željeli izbjeći po svaku cijenu - objašnjava naš sugovornik iz Vlade pozadinu iznenadne odluke Banskih dvora kojom će koeficijent zaposlenih u državnoj i javnoj službi smanjiti za tri posto.

Pošteđeni će biti učitelji i nastavnici, dakle osnovno i srednje školstvo, jer su oni lani u srpnju ostali bez dodataka od 3, 5, 7, 9 posto. Njima će plaće porasti, tvrdi ministar obrazovanja Željko Jovanović, od 200 do 400 kuna.

A još potkraj studenoga prošle godine premijer Zoran Milanović kod predlaganja proračuna za 2013. uvjeravao je 230.000 državnih i javnih službenika: “Osnovicu plaća i koeficijente nećemo dirati. Ostalo sve ide pod nož”. No, i plaće su došle pod nož. Smanjenjem koeficijenta ušteda u proračunu bit će oko 800 milijuna kuna, a ne milijardu, kao što je rekao premijer.

Ukratko, prema simulacijama koje je izradilo Ministarstvo rada i mirovina, plaće u neto iznosu bit će manje od oko 100 do 400 kuna. Primjerice, voditelj odjela sa 20 godina staža u nekom ministarstvu dobit će 128 kuna manje, liječnik specijalist u bolnici 163 kune, redovni profesor na fakultetu 284 kune, socijalni radnik 106 kuna. Škare Banskih dvora odrezat će im već plaću za ožujak koju će primiti u travnju.

Odluka o rezanju plaća donesena je, kako neslužbeno doznajemo, na sastanku u Vladi u utorak poslijepodne, samo nekoliko sati prije nego što ju je premijer objavio. Na sastanku na kojem nisu bili svi ministri zaključeno je da više nema čekanja.

Proteklih mjesec, dva pokušalo se, naime, sa sindikatima dogovoriti ukidanje dodataka od 4, 8 ili 10 posto na plaće za staž iznad 20 godina. Da se to ukinulo, ne bi bilo potrebno smanjenje plaća. Ali budući da su ti dodaci dio kolektivnih ugovora državnih i javnih službi, bez dogovora sa sindikatima nije ih moguće ukinuti.

Kako dogovor nije postignut, nije preostalo drugo nego ići na smanjenje koeficijenata, kaže jedan ministar. Osim toga, dodaje, dogovori sa sindikatima mogli su se otegnuti još mjesecima, što znači da se ove godine ne bi mogle smanjiti plaće i postići uštede.

- A već kod donošenja proračuna bilo je jasno da su rashodi koji su planirani za plaće premali. Lani smo išli na rebalans pa smo povećavali tu stavku, ali ove godine se to više ne može - kaže naš izvor.

Dok bi kod ukidanja dodataka trebalo dobiti suglasnost sindikata, smanjenje koeficijenata Banski dvori mogu provesti samostalno - uredbom. Doduše, naš izvor otkriva da će Vlada sutra sazvati sindikate da bi ih upoznala s odlukom o rezanju. No, to će, ako je suditi po izjavama ministra financija Slavka Linića, biti samo reda radi. Sindikati su ionako već izrazili oštro protivljenje, ali Vlada nema namjeru popuštati.

- Vjerujem da će sindikati biti protiv jer ocjenjuju da je to dodatni udar na zaposlene u državnom i javnom sektoru s obzirom na to da nemamo usklađenja plaća sa životnim troškovima, plaće su im zamrznute već dvije, tri godine, sporazumjeli smo se oko smanjenja dodataka poput božićnice, regresa, prijevoza. Još jedna mjera koja ide na cijenu rada zaposlenih u državnom i javnom sektoru neće biti dobro dočekana. Ali prezaduženi smo, gospodarstvo ne radi, ne uspijevamo ga pokrenuti i u tim okolnostima ne možemo trošiti na dug. Mirovine se neće dirati, ali plaće da! - odlučan je danas bio ministar financija koji je stoga poručio: “Ovo nije stvar pregovora sa sindikatima, to je u ovlasti Vlade i o tome se ne pregovara. Ide tri posto, s idućom plaćom”.

Nastavnom osoblju u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, ukupno 55.060 zaposlenih, plaće bi, pak, trebale porasti od 4,9 do 6,7 posto.

- Najavljeno povećanje plaća učitelja i nastavnika predstavlja naš doprinos uvođenju reda u plaće u osnovnim i srednjim školama, pri čemu na puno kvalitetniji način rješavamo pitanja koja su bila predmet nelegalne uredbe tzv. 3, 5, 7, 9 - poručio je Jovanović.

Izračuni i usklađivanja još traju, ali je procjena Ministarstva da će ukupna masa plaća za učitelje i nastavnike biti veća oko 200 milijuna kuna. Koeficijenti se neće povećavati zaposlenima u visokom školstvu.

- Svjesni smo da je ovakvo povećanje plaća tek mali korak u poboljšanju materijalnog položaja učitelja i nastavnika, ali i jasna poruka da ovo Ministarstvo i Vlada neće štedjeti na obrazovanju - naglašava resorni ministar.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra da je za zaposlene u javnom sektoru bolje manje odricanje, nego otkazi na koje bi Vlada bila prisiljena bez smanjenja plaća.

- U Vladi smo procijenili da je to bolje. Svima treba biti jasno da su prioriteti izlazak iz krize, konsolidacija javnih financija i privlačenje investitora, koji sigurno neće doći u zemlju u kojoj javni dug raste. Moramo zaštititi hrvatsko gospodarstva zbog svih koji žele u njega ulagati i otvarati radna mjesta. To je prioritet Vlade, a u okviru toga je uređivanje odnosa u javnim službama - naglasio je Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02