KAOS ZBOG POPLAVA: NAJTEŽE U TOPUSKOM I SISKU

BOJNA 'GROMOVI' U BORBI PROTIV POPLAVA U Karlovcu proglašena elementarna nepogoda

Kupa je u Karlovcu srušila rekord star čak 40 godina, šteta će biti milijunska. Svoje fotografije i snimke poplavljenih područja možete nam poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 Mate Piškor/Cropix

>>> NOVO 22:45 Vojnici su i u večernjim satima nastavili s postavljanjem zečjih nasipa u Letovaniću, Starom Brodu i drugim ugroženim mjestima. Ondje se ranije tijekom dana Glina izlila preko nasipa, a njezin je vodostaj u večernjim satima stagnirao.

FOTOGALERIJA: Vojska stigla u pomoć Letovaniću

---------------------------------------------------------------------------

18:06 LEKENIK - Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH stigle su u naselje Letovanić u sisačko-moslavačkoj općini Lekenik, gdje pomažu lokalnoj zajednici u obrani i otklanjanju posljedica od poplave, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

NOS je sastavljen od 100 pripadnika bojne "Gromovi", gardijsko motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (GMTBR HKoV), a njime zapovijeda natporučnik Mirsad Begić.

Pripadnici Oružanih snaga RH, u suradnji s općinskim vlastima, pune vreće s pijeskom i pojačavaju nasipe kako bi pomogli stanovnicima čiji su domovi ugroženi. Svi pripadnici NOS-a prošli su obuku po posebnom elaboratu obrane od poplava.

U pripravnosti u vojarni "Petrinja" nalaze se i drugi pripadnici bojne "Tigrovi" i "Gromovi" GMTBR HKoV-a.

Zahtjev za angažiranjem vojnika OS RH za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava u naselju Letovanić, u općini Lekenik, uputila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

---------------------------------------------------------------------------

17:08 KARLOVAC - Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog poplava s velikom materijalnom štetom, priopćeno je iz Županije.

Župan poziva povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Grada Karlovca i Općine Vojnić da u najkraćem mogućem roku izrade 'prvo izvješće s procjenom štete', a potom u roku od pedeset dana i 'konačno izvješće o nastaloj šteti' za svoju Općinu i Grad te ga dostave Županijskom povjerenstvu.

Županijsko povjerenstvo će također izvješća izraditi u roku deset, odnosno šezdeset dana, te će 'zbirno konačno izvješće' dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, i Državnom hidrometeorološkom zavodu.

---------------------------------------------------------------------------

16:02 KARLOVAC - Vodostaj karlovačkih rijeka se snižava, a vatrogasci, HGSS, pripadnici Oružanih snaga RH i karlovačka tvrtka Wienerberger pomažu ugroženim obiteljima te je sada najveći komunalni problem ispadanje iz rada velikog pročistača otpadnih voda, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. Karlovački gradonačelnik danas je sa suradnicima obišao sve četiri karlovačke rijeke i stanovnike koji žive uz njih.

Pročistač ne radi i otpadne vode ga zaobilaze i idu izravno u Kupu, kao i prije gradnje pročistača, ali to neće potrajati dugo, kazao je Jelić nakon što je obišao i područje pročistača i danas najugroženija mjesta nizvodno uz Kupu, Kupčinu i Šišljavić. 'Neprihvatljivo je da u Karlovcu budu tako česte poplave, treba se nastaviti gradnja sustava obrane od poplava najbrže što je moguće', smatra Jelić.

U izjavi Hini istaknuo je kako je s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem dogovorio da će ubuduće svaka tri mjeseca imati koordinacijski sastanak da bi se vidjelo koji su pomaci u radi i projektiranju. 'Mi, naime, ne vidimo pomake iako smo prije godinu dana čvrsto dogovorili da se nastavi gradnja sustava obrane. Znamo da je potrebno oko 350 milijuna kuna, ali nikada nećemo ništa napraviti ako se ne odrađuje stalno pomalo, korak po korak', rekao je Jelić.

Procijenio je da će šteta od ove poplave biti značajna. Dodao je kako se najgore, srećom, nije dogodilo, tako da su poplavljeni samo nebranjeni dijelovi grada, a nasip na kanalu Kupa-Kupa i protupoplavni zid od Banijanskog mosta do Kaštela pokazali su koliko su važni za grad.

Poplava u Karlovcu (Foto: Mario Pušić/Cropix)

Karlovački gradonačelnik Jelić pohvalio je svog zamjenika Dubravka Delića za dugogodišnju upornost da se zid sagradi, unatoč glasnim skepticima, jer bi bez zida i gradske četvrti Drežnik i Banija danas bile pod vodom.

Delić, zamjenik gradonačelnika i dugogodišnji direktor karlovačke Vodoprivrede, pojasnio je za Hinu da je zid projektiran tako da može zadržati vodu kod vodostaja od nikad zabilježenih 930 centimetara (noćas je bilo 827 cm), ali on nije završen. Naime, počinje kod Banijanskog mosta, završava na Kaštelu, a nakon Kaštela treba graditi već projektirani nasip do Brodaraca, gdje je također ovih dana poplava.

U Brodarcima, gdje Kupa ulazi u Karlovac i gdje je ušće Dobre u Kupu, planirana je gradnja brane, tzv. vodne stepenice, koja bi kod određenog višeg vodostaja trebala puno veću količinu vode nego sada usmjeriti u Kanal Kupa-Kupa, (i zadržati je na retenciji i usmjeriti u kanal kad on to bude mogao prihvatiti). Kanal počinje u Pokuplju uzvodno od Karlovca i ide do dvadeset kilometara udaljene Gornje Kupčine nizvodno od Karlovca.

Na izlazu Kupe iz grada, gdje joj se pridružuju Korana i Mrežnica, neophodni su nasipi da bi se Mostanje i Logorište zaštitili od poplava, jer je to sada potpuno nebranjeno područje.

Osim svega rečenog, na lijevoj obakli Kupe nizvodno od Karlovca treba se graditi zid i nasip, a Delić smatra da će trebati napraviti i jedan proboj na Korani, te će tek kada sve to bude završeno (ukupno 30 kilometara nasipa oko Karlovca) Karlovčani živjeti bez učestalih poplava i šteta izazvanih njima.

Na pitanje imaju li pravo građani koji tvrde da je za ovu veliku poplavu kriv i nasip koji se gradi uz pročistač u Gornjem Mekušju, jer je možda nepovoljno promijenio hidrološku situaciju za stanovnike Logorišta i Mekušja - Delić je odgovorio da bi za takvu ocjenu trebao imati 'ozbilnju hidrauličku i hidrodinamičku analizu'.

---------------------------------------------------------------------------

14:50 TOPUSKO - Posebno teško noću sa srijede na četvrtak bilo je području Topuskog. Načelnik općine Slavko Muža ističe kako su općinske komunalne službe, mjesni vatrogasci, mještani, vatrogasci iz Martinske Vesi koji su došli u pomoć, te djelatnici Vodoprivrede, izgradnjom zečjih nasipa pokušali zaustaviti proboj nabujale rijeke Gline preko nasipa i spriječiti prodor vode u mjesto. No, nisu pomogle tisuće vreća s pijeskom, voda je probila nasip i na gradić se slila prava bujica. - Morali smo ukloniti ljude s nasipa, jer je prijetila opasnost da ih voda odnese.

O kolikoj količini vode se radi govori podatak da je jedno vrijeme iznad nasipa bilo više od 50 centimetara vode.

U četvrtak oko podneva voda je u Topuskom počela opadati, no službe obrane od poplava Sisačko-moslavačke županije ne mogu odahnuti. Ugrožena su naselja uz Kupu, uzvodno od Siska, a posebice teško je u Starom Brodu i Letovaniću gdje je ponovo poplavljeno stotinjak kuća i vikendica.

FOTOGALERIJA: Glina poplavila Topusko

Tatjana Kardaš Dovranić, voditeljica Vodnogospodarske ispostave Sisak "Banovina" i šefica obrane od poplave ističe kako je na područje Županije u četvrtak oko podneva ušao vodeni val Kupom iz Karlovca. U Sisku, večeras i noću s četvrtak na petak očekujemo za dvadesetak centimetara viši vodeni val na Kupi od najvišeg kojeg smo do sada imali, ali uvjereni smo da će sve biti u redu. Odmah potom u Sisak će doći i visoki vodeni val rijekom Savom, te su sve službe u punom stanju pripravnosti, rekla nam je Tatjana Kardaš Dovranić u četvrtak prijepodne.

Poplavljena kuća u Karlovcu (FOTO, Mario Pušić/Cropix)

Mario Pusic / Cropix
Karlovac, 130214.INakon jucerasnjih polava vodostaji svih karlovackih rijeka su u opadanju, na terenu ne izgleda da se voda povlaci s ulica i iz poplavljenih kuca. Na fotografiji: Poplavljena kuca Roberta Gorsica.foto: Mario Pusic / Cropix

---------------------------------------------------------------------------

14:10 POKUPSKO - Stanje u općini Pokupsko još je kritičnije nego noćas. Kupa ne prestaje rasti. Vodostaj u Jamničkoj Kiselici u proteklih je 14 sati narastao za 37 centimetra. Sinoć je u 22 sata iznosio 702 centimetra, dok je danas u 14 sati izmjereno 743 centimetara, javlja portal Kronike Velike Gorice.

Općinski Stožer za zaštitu i spašavanje zečjim nasipima pokušava spasiti obiteljske kuće u Pokupskom Gladovcu. Sinoć je probijena cesta kroz šumu koja vodi do odsječenog naselja Auguštanovac. U naseljima Lijevi Deboj, hitna pomoć starijim i nemoćnim može se pružiti samo čamcima.

---------------------------------------------------------------------------

13:07 SISAK - Zbog iznimno teškog stanja u kojem su se zbog poplave našli stanovnici općine Lekenik, posebice sela Letovanić i Stari Brod, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel zatražila je hitnu intervenciju pripadnika Hrvatske vojske.

Odluku o upućivanju Namjenski organiziranih snaga Oružanih snage RH na poplavljeno područje naselja Letovanić u općini Lekenik, donio je danas ministar obrane Ante Kotromanović, na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

S obzirom da je stanje teško i u Topuskom, bude li potrebe, kako je najavljeno, bit će angažirano dodatnih stotinu vojnika koji će i na tome području stanovnicima pomagati u spašavanju od poplave.

FOTOGALERIJA: Karlovčani spašavaju domaće životinje

Osim u Letovaniću, stanje je iznimno teško i u Starom Brodu, gdje su deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objakata već pod vodom.

U tijeku je akcija evakuacija najugroženijih mještana, te spašavanja njihove imovine. Poplavljeno je i stotinjak vikendica uz Kupu.

Na tom je području vodostaj Kupe dosegnuo dosad najvišu razinu, koja je zabilježena 1974. godine, ali zabrinjava što i dalje raste. Najvišu će točku, prema predviđanjima stručnjaka Hrvatskih voda, dosegnuti večeras.

Brojnim naseljima prijete i zaobalne vode, pa se desecima crpki vatrogasnih društava i vodoprivrede voda prepumpava u rijeke. Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda, prekinut je promet.

Na području sliva Kupe i Gline proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, priopćila je voditeljica Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić Kardaš.

Nakon što je otvorena ustava Prevlaka, u fukciji je i preljev Palanjek za ispust viška savske vode u retenciju Lonjsko Polje.

---------------------------------------------------------------------------

13:05 GOSPIĆ - Stanje na poplavljenom području u Lici danas je nešto povoljnije, razina rijeke Like je u opadanju i danas je njen dotok u akumulacija Krušćica u Kosinju oko 400 kubika u sekundi.

To je za 100 kubika manje u odnosu na jučerašnji dan. Na kosinjskom su području za promet zatvorene lokalne ceste: prema Šušnju i Kosinjskom Bakovcu kao i cesta Kosinjmost, Donji Kosinj, Rudinka.

Voditelj ispostave Hrvatskih voda za Liku Mladen Vodička rekao je da se sljedećih dana očekuje još povoljnije stanje i na području Gackog polja.

Na području Kosinja Stožer za obranu od poplava Općine Perušić, organizirao je stalno dežurstvo i prijevoz ljudi s nekoliko čamaca.

---------------------------------------------------------------------------

12:48 ZAGREB - Vodostaji Save uzvodno od Zagreba opadat će od četiri do pet centimetara na sat pa se smatra kako je vrhunac vodnog vala prošao Zagreb te je u stagnaciji do granice sa Sisačko-moslovačkom županijom.

Oborinskim vodama ugroženi su dijelovi okolnih velikogoričkih naselja Mraclin i Čička Poljana te poljoprivredne površine općina Rugvica (Prevlaka, Oborovo), a poplavljene su i prometnica Auguštanovec-Lijevi Degoj–Pokupsko, kao i državna cesta Pokupsko–Sunčani brijeg.

U skladu s Državnim planom obrane od poplava proglašeno je izvanredno stanje za kanal Poljanski Lug (trenutno je vodostaj u opadanju), a nadalje provode se mjere pripremnog stanja za postaje Jesenice, Podsused, Jankomir-preljev i Zagreb (na Savi), te mjere redovne obrane od poplava za postaje: Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak (na Savi) i Zelenjak (na Sutli).

Na nasipima rijeke Zeline ugrađuju se vreće i zečji nasipi na mjestima gdje je to najpotrebnije (naselje Božjakovina, selo Donje Dvorišće, spojni kanal Zelina-Lonja-Golgovnica-Česma kod sifona, potok Črnec, crpne stanice Ježevo i Oborovo).

Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede Zelina-Lonja i postrojbi lokalnih DVD-a.

Branjeni su obiteljski i ostali objekti u Mraclinu, Petrovini i Ribnici od oborinskih voda, koje su u povlačenju. Utrošeno je 15.000 komada vreća. U Čičkoj Poljani vodostaj stagnira i u laganom je padu. Zečji nasipi oko obiteljskih kuća postavljeni su tijekom jučerašnjeg dana i svima je dostavljen materijal za obranu.

Utvrđeni su i skelski prijelazi na savskom nasipu od Strmca Bukevskog do Suše gdje se tijekom dana očekuje uvođenje izvarednih mjera obrane od poplava. U stalnom dežurstvu obilaze se i kontroliraju nasipi.

Izgrađen je obostrani zečji nasip na Vrapčaku koji se i dalje utvrđuje, a istovremeno se podiže i utvrđuje nasip kazete Jarun. Angažirane su dodatne crpke DVD-a koje crpe vodu iz potoka u kanalizacijske kolektore. Prema zadnjim informacijama vodostaj je tu u opadanju, a situacija pod kontrolom.

Rasterećuje se vodni val rijeke Save preko ustave Prevlaka u OK Lonja-Strug. Vodostaj Save je u porastu, a time i OK Lonja-Strug.

Usred izlijevanja rijeke Krapine u Konjščini, branjene su obiteljske kuće i gospodarski objekti. Potok Kosteljina u Čretu se izlio pa su ugrožene obiteljske kuće i pilana, a DVD postrojbe aktivirane su i na terenu, te se provodi i crpljenje vode iz podruma pojedinih objekata.

Na snazi su i redovne mjere obrane od poplava za rijeku Krapinu gdje dionice obilaze rukovoditelji dionica i vodočuvari, stoji u dnevnom izvješću Hrvatskih voda.

FOTOGALERIJA: Povlači se voda s Jaruna

---------------------------------------------------------------------------

12:00 TOPUSKO - Posebno teško noću sa srijede na četvrtak bilo je području Topuskog. Najugroženiji je dio Topuskog uz Ulicu Opatovina, te Livadski put. Ivan Kramarić, kojeg smo zatekli kako pokušava kroz susjedovo poplavljeno dvorište doći do njihove kuće i uvjeriti se jesu li dobro, jer se nisu željeli evakuirati nego su se povukli na kat, kaže kako ovako visoke vode u Topuskom odavno nije bilo.

- Bila je poplava 1999. godine, ali je voda bila bar pola metra niža. Sada se kod susjeda ne vidi niti ograda, a meni je ušla voda u podrum, uništila krumpir, zimnicu i mnogo toga, kaže Kramarić. Doznajemo kako su ljudi iz ugroženih kuća evakuirani, smješteni su uglavnom kod rođaka, a dvoje teško pokretnih smještaj je našlo u sobama obližnjeg hotela TOP Termi Topusko.

---------------------------------------------------------------------------

10:30 ZAGREB - U gradu Zagrebu vodostaj Save je opao. Razlog je to za obustavu redovnih mjera obrane od poplave. Vodni val otišao je nizvodno od Prevlake pa su redovne mjere obrane od poplave na snazi od Prevlake do Jasenovca, javlja HRT.

Voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković za HRT je rekao da se cijela dionica od Prevlake pa sve do Jasenovca i dalje se nalazi u stanju redovnih mjera obrane od polplava. Voda se noćas počela povlačiti i s ceste oko jezera Jarun.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević pozvao je Vladu i Hrvatske vode da ubrzaju gradnju nasipa na području Zagrebačke županije, jer su poplave sve češće.

Stožer upozorava stanovnike da postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda te da vodu prije uporabe moraju prokuhati.

---------------------------------------------------------------------------

10:20 KARLOVAC - Vodostaj Kupe kod Karlovca nastavio je padati pa je tako u 10 sati izmjereno 817 centimetara.

---------------------------------------------------------------------------

10:10 VELIKA GORICA - Protekla noć prošla je mirno za stanovnike velikogoričkog područja jer se zaobalne vode povlače uslijed prestanka padalina, izvijestio je jutros Stožer za zaštitu i spašavanje u Velikoj Gorici. Vodeni savski val prošao je goričko područje, za sada bez posljedica.

Vodostaj Save na mjernoj postaji Rugvica u 9 sati je pao za pet centimetara.

Iz Stožera za zaštitu i spašavanje ističu kako prate stanje te i dalje u pripravnosti drže dobrovoljna vatrogasna društva i sve ostale raspoložive operativne snage.

Na jučer ugroženim područjima postavljene su slavine na hidrante kako bi se stanovništvo moglo opskrbljivati pitkom vodom. Sve potrebe mještani putem predstavnika svog mjesnog odbora mogu javiti u Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice, kažu u tom stožeru.

---------------------------------------------------------------------------

KARLOVAC - Za Karlovčane je protekla noć bila noć velikog vala, za mnoge neprospavana. Kupa u centru grada podigla se na rekordnih 827 centimetara u 2 sata, a takva nije bila punih 40 godina.

Korito se punilo tijekom večernjih sati oko jedan centimetar po satu, u ponoć i sat poslije narasla je 826 centimetara, da bi još sat kasnije pao i rekordni 827. centimetar, odnosno tri centimetra je nedostajalo da se uđe u izvanredno stanje.

Tijekom noći uslijedio je pad, u 7 sati izmjereno je "podnošljivih" 822 centimetra.

Voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je Hini da će opadanje Kupe u Karlovcu biti sporo, zbog iznimno visoke Korane koja puni Kupu, tako da će, unatoč tome što ne pada kiša, opadanje ići sporo, pa na prostoru nizvodno od Karlovca vodostaj raste.

FOTOGALERIJA: Paklena noć u Karlovcu

Željeznjak je mještanima sela nizvodno od Kupe, koji su nažalost navikli na probleme s poplavama, poručila da pripaze i pripreme se jer će njihovi problemi danas i sutra biti veći, a ponegdje će potrajati i tjedan dana, primjerice u Šišljaviću.

Pomalo u drugom planu je rijeka Korana koja je srušila baš sve rekorde. Tijekom noći popela se na 821 centimetar, čak 41 centimetar je to više od razine kada se za Koranu proglašava izvanredno stanje.

U gradskoj četvrti Logorište, odnosno Mostanje, kao i prošle godine spojile su se nabujale Korana i Mrežnica i potopile tisuće četvornih metara. Više nisu poplavljeni samo podrumi, već i deseci kuća. Da stvar bude gora, neki poplavljeni dijelovi grada tijekom noći ostali su i bez struje.

Zboga poplava je tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći u Karlovcu iz svojih domova evakuirano 14 osoba, te tri psa i ukupno 49 konja, većina životinja je iz karlovačkog Konjičkog kluba kojemu je u staje prijetilo prodiranje Korane.

Martin Barić iz Centra 112 izvjestio je da su pripadnici HGSS-ove stanice Karlovac ugoržene iz njihovih domova evakuirali čamcima. Jedna starija osoba spašena je tako u Skakavcu, sedam osoba u Gradcu, dvije na Orlovcu, tri u Vodostaju. Jednu osobu Crveni križ zbrinuo je u Centru za beskućnike, a tri su završile u Dječjem domu Vladimir Nazor. Ostali su se snašli kod rodbine i prijatelja.

Svih 47 konja iz Konjičkog kluba je na sigurnom i suhom, kao i još dva iz privatne staje.

Brojne su ulice odsječene od ostatka grada, uglavnom se vozi alternativnim pravcima. Šteta će biti milijunska.

Zatvorene su sljedeće: Ulica Obala Ivana Trnskog u Karlovcu, D36 Koritinja-Šišljević, ŽC 3142 Jarče Polje - Novigrad na Dobri, ŽC 3143 Gornje Pokuplje-Levkušje-Polje Ozaljsko, ŽC 3144 Mali Erjavec-Jaškovo-Grdun, ŽC 3147 Brodarci, ŽC 3185 Belajske Poljice - Barilović, ŽC 3266 Bogovolja, ŽC 3153 Lasinja - Brežani, ŽC 3183 Zvečaj - Gornje Bukovlje, LC 34042 Novi Novaki - Kaštel, LC 34044 u Vodostaju, LC 34071 u Husju , LC 34072 Gornje Mekušje , LC 34074 Mala Švarća-Logorište, LC 34078 Mrežnički Varoš, LC 34084 Mikšići, LC 34091 Slunjski Moravci-Utinja-Vojnić, LC 34133 Zagorje Ogulinsko - Oštarije, LC 34138 Veljun-Primišlje, 314500 Priselci - Zadobarje.

Kako je tekao razvoj jučerašnjih događaja vezanih uz poplave pogledajte OVDJE.

U gradu Zagrebu vodostaj Save je opao. Obustavljaju se redovne mjere obrane od poplave. Vodni val je otišao nizvodno od Prevlake, pa su redovne mjere obrane od poplave na stazi od Prevlake do Jasenovca javlja HRT.

Vodeni val Kupe sada putuje prema Sisku gdje će se spojiti s vodenim valom Save iz Zagreba. Noćas su se problemi pojavili u Topuskom kada je popustio zečji nasip i ugrozio 50-ak kuća, javljaju iz Centra za obranu od poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:48