ILEGALNI FOND

BMW će za Sanaderovu blindirani limuzinu uplatiti 330.000 eura na račun USKOK-a

Novci će za blindirani BMW na računu ostati do donošenja pravomoćne presude u slučaju Fimi-Media. Dokaže li se optužba na sudu, novac će se sliti u državni proračun

ZAGREB - Poznati njemački proizvođač automobila BMW AG uskoro bi trebao uplatiti 330.000 eura na poseban račun USKOK-a, gdje bi ta sredstva trebala ostati do donošenja pravomoćne presude u aferi Fimi Media.

Radi se o iznosu kojim je 2008. plaćen famozni blindirani BMW za Ivu Sanadera. Sanader se do tada vozio u BMW-u 745 LI koji je izravno iz Njemačke kupljen 2004. putem crne donacije makarskog poduzetnika Marijana Primorca. Novi BMW 760 Li High Security Sanader “naručuje” 2008. preko suvlasnika Diokija Roberta Ježića.

Zadržali iznos

Međutim, čini se da Ježić nije kupio taj BMW vlastitim novcem, već da je preko bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića dobio više od 300.000 eura kojima je onda platio proizvođaču. To priozlazi iz iskaza samog Ježića, ali i iz Barišićeve obrane u predmetu Fimi Media. Ježić je fakturu BMW-a podmirio u listopadu 2008. godine preko svoje tvrtke u Luksemburgu.

Upravo tada su nastupili prvi problemi s novim “premijerovim” BMW-om, jer je proizvođač ispostavio fakturu HDZ-u kao kupcu, a platćanje je izvršila treća osoba, Ježićeva tvrtka u Luksemburgu. Stoga su odgovorni iz BMW Grupe odlučili zadržati cijeli uplaćeni iznos oko 330.000 eura na računu, sve do danas.

Kupnja novog BMW-a otkrivena je nakon što je novo vozilo oštećeno u veljači 2009. u Sloveniji. Tada uskače sama stranka s izradom potrebne dokumentacije. Odjednom se pojavljuje odluka HDZ-a s datumom od 11. veljače 2008. o kupnji novog BMW-a. Izrađuju se i nalozi za isplatu proizvođaču na 2,3 milijuna kuna te isplate za troškove ovoza od nepunih dva milijuna kna.

Međutim, čini se da je stranka početkom 2009. podmirila sva davanja dok iznos od 2,3 milijuna kuna ipak nije stvarno uplatila BMW-u. Umjesto toga, u travnju iste godine, proizvođaču vraćaju nekoliko mjeseci korišteni BMW procijenjen na nepunih 200.000 eura. Vraćaju i BMW iz 2004., procijenjen na 50 tisuća eura. Potom, iz redovnih sredstava, podmiruju i dobivenu fakturu iz Bavarske od oko 84.000 eura.

Ilegalni fond

Time je proizvođač izravnao račune s HDZ-om, a na računu tvrtke ostao je iznos koji je u listopadu 2008. uplatio Ježić preko Luksemburga. Kome vratiti novac, Ježićevoj tvrtki ili HDZ-u? Dilemu proizvođača je razriješilo Optužno vijeće Županijskog suda u aferi Fimi Media udovoljivši zahtjevu USKOK-a da se zatraži prebacivanje tih sredstava, budući potječu iz ilegalnog fonda, na poseban račun tužiteljstva. Ako se optužba dokaže, 330.000 eura trebalo bi se sliti u proračun RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:44