TRADICIONALNI BLAGDAN

Blagdan Velike Gospe: Desecitisuća vjernika hodočaste usvetištima diljem Hrvatske

Tisuće hodočasnika očekuje se u Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Rijeci, Splitu i Zagrebu, kao i u preostalih 1160 marijanskih svetišta i crkava
 Berislava Picek / CROPIX

U hrvatskim marijanskim svetištima - Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu, danas se tradicionalno slavi Velika Gospa.

Diljem zemlje deseci tisuća vjernika krenuli su sinoć prema svetištima, a tisuće hodočasnika očekuje se u svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici gdje će misno slavlje u 11 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Približavanjem blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo raste broj hodočasnika i u svetištu Gospe Sinjske, najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima. Radi neometanog kretanja hodočasnika zabranjen je promet motornim vozilima u užem središtu grada. Dio gradskih ulica oko crkve, u prvom redu dio Trga kralja Tomislava, Brnaške ulice, Šetališta Alojza Stepinca, Glavičke i Matića ulice zauzeli su prodavači sa štandovima. U Gradskom parku su ugostitelji i zabavljači.

Glavna procesija sa svečanom svetom misom, na izmještenom oltaru na Trgu dr. Franje Tuđmana, koju će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić održat će se ove srijede s početkom u 9,30 sati. Blagdansko slavlje počinje svetom misom zornicom u crkvi Gospe Sinjske s početkom u 4 sata i nastavlja se misama svakih pola sata. U 7 sati je sveta misa na Gospinom Gradu, a večernju misu s početkom u 18 sati, također na Trgu dr. Franje Tuđmana, predvodit će fra Joško Kodžoman, provincijal franjevačke Provincije Presvetog Ortkupitelja.

Ispovjedanje na dan blagdana je u crkvi Gospe Sinjske od 3 do 22 sata.

Kardinal Bozanić predvodit će slavlje i u zagrebačkim Remetama s početkom u 18 sati.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj obilježit će se i u Aljmašu gdje će misu predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misno slavlje u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci.

Vjernici će blagdan proslaviti i u splitskom marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. U 18 sati iz splitske prvostolnice sv. Dujma krenut će svečana procesija s Gospinom slikom, a potom će nadbiskup Barišić predvoditi misno slavlje u Pojišanu.

Mnoštvo vjernika očekuje se i u preostalih 1160 hrvatskih marijanskih svetišta i crkava.

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Blagdan se slavi u mnogim državama, a u Hrvatskoj je proglašen i državnim praznikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:55