IZNIJELA SVOJU OBRANU

Blagajnica HDZ-a u tajnosti puštena na slobodu: Nije pokajnica, ali je priznala sve te optužila i druge

Bivša šefica računovodstva HDZ-a do 2009. godine, uhićena 15. srpnja, prošle subote puštena je iz pritvora u Remetincu
Zagreb, 140711.Branka Pavosevic, bivsa sefica HDZ-ovog racunovodstva, danas ujutro je uhapsena, a oko 16,50 sati je dovedena u prostorije USKOK-a u Gajevoj ulici.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Branka Pavošević, bivša šefica računovodstva HDZ-a, puštena je još u subotu iz pritvora Remetinec. Nakon dva tjedna izašla je na slobodu tiho i na prijedlog USKOK-a, što je rijetko zabilježeni postupak u svim istragama koje to državno tijelo vodi u medijski eksponiranim slučajevima tzv. političke korupcije.

Kooperativna u istrazi

Istina, Jutarnjem je potvrđeno da Branka Pavošević nije dobila famoznu Bajićevu oprosnicu, često spominjani institut glavnog državnog odvjetnika, koji bi joj jamčio djelomično ili potpuno izuzeće iz kaznenog postupa ili, pak, kasnijeg tuženja pred nadležnim sudom.

Svejedno, ovakve okolnosti puštanja blagajnice HDZ-a sugeriraju da je Pavoševićka, do svibnja 2008. najupućenija osoba oko pitanja javnih i tajnih HDZ-ovih financija, bila vrlo kooperativna u istrazi.

Dva dana davala iskaz

Drugim riječima, iznijela je činjenice koje su bile dragocjene istražiteljima USKOK-a te je ukazala i na druge osobe, naravno iz HDZ-a, koje su sudjelovale u postupcima koje sada glavni državni odvjetnik Mladen Bajić želi zakonski sankcionirati. Navodno je puna dva dana, prošlog petka i subote, u USKOK-u iznosila obranu te priznala sva djela za što je se tereti. Zbog toga je USKOK zaključio da bivša blagajnica ne može utjecati na svjedoke, kojih je bilo oko 20-ak, pa je zatraženo njezino puštanje na slobodu.

Optužnica HDZ-u

Branka Pavošević zacjelo je jedan od bitnijih svjedoka DORH-a u dokazivanju kaznene odgovornosti Ive Sanadera, Mladena Barišića i Nevenke Jurak u financiranju stranke tzv. crnim novcem i stvaranju fondova koji su korišteni za HDZ i dio stranačke nomenklature. Navodno je riječ o oko 6,5 milijuna kuna koji su prikupljeni te spremljeni na “crne račune” .

Svjedočenje je važno i zbog sve izvjesnije optužnice protiv HDZ-a kao pravne osobe zbog istih postupaka kršenja zakona, što bi bila velika, gotovo nepopravljiva, šteta za vladajuću stranku u predizbornoj kampanji. Iz tog razloga HDZ pokazuje očekivanu nervozu.

To se vidi i po zahtjevu premijerke Kosor da se DORH javno izjasni je li stranka pod istragom ili nije. Pitanje je možda i suvišno jer je svima jasno da je tek pitanje vremena kada će Bajić i službeno otvoriti istragu protiv HDZ-a. Uloga Branke Pavošević u tome je vrlo korisna.

Barišić joj davao, a ona prala novac po nalogu Sanadera?

USKOK Branku Pavošević tereti da se udružila s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i šefom Carine Mladenom Barišićem u kriminalnu grupu radi činjenja kaznenih djela, mahom povezanih s izvlačenjem novca iz javnih poduzeća u aferi Fimi-Media.

Tereti se i da je kao odgovorna osoba HDZ-a počinila više zloupotreba i krivotvorenja, a da je pojedinim kaznenim djelima pribavljena protupravna imovinska korist za stranku u visni od nekoliko milijuna kuna. Navodno je od Barišića preuzimala sredstva izvučena preko Fimi Medije. Radilo se o gotovini koja nije upisivana u službene financijske podatke HDZ-a.

Istražitelji sumnjaju da je dio tih sredstava Branka Pavošević proslijedila Sanaderu, a dio je zadržala za sebe.

Važna uloga Branke Pavošević

Afera Fimi-medija

• Može pomoći u dokazivanju kaznene odgovornosti Ive Sanadera, Mladena Barišića i Nevenke Jurak u izvlačenju novca iz javnih poduzeća

Istraga protiv HDZ-a

• Upućena je u financijske tajne HDZ-a te bi mogla pomoći u mogućem podizanju optužnice protiv HDZ-a kao pravne osobe zbog ‘crnih stranačkih fondova’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:42