IZBJEGLICE U OPATOVCU

BJEGUNCI IZ KAMPA SUDARILI SE S REPORTEROM JUTARNJEG 'Ne želimo tamo ostati, nismo kriminalci! Molimo vas, nađite nam taksi do Zagreba'

Pokušali smo ih uvjeriti da čekaju bus za Mađarsku, ali mladići su u smrtnom strahu od Orbanove policije
 Robert Fajt/CROPIX

Dok su tisuće izbjeglica u šatorskom naselju Opatovac jučer u popodnevnim satima tražile svoj komadić hlada, kao i deseci policajaca i specijalaca raspoređenih uglavnom duž glavnog ulaza, sedmorica mladića iz Sirije prebacili su stvari preko žičane ograde na istočnoj strani kampa i dali se u bijeg preko polja repice, usput gubeći ležaljke, hranu i druge predmete slavonskim poljima, čemu smo svjedočili oko 15.30 sati. Trčali su sve dok nisu zamakli iza prve šumice.

Molba rukama

Krenuli smo u tom smjeru autom, a onda je iznenada pred nas skočio jedan od njih, držeći molećivo sklopljene ruke. Stali smo i iza njega u žbunju vidjeli preostalih šest.

- Molim vas taksi do Zagreba. Istina je da smo pobjegli iz kampa, ali tamo su nas evidentirali, isti smo kao i svi drugi, nismo kriminalci, samo što ne možemo čekati još danima - kaže Tahir, kako nam se predstavio.

Oni se boje mađarske policije i svakako žele izbjeći rutu preko Mađarske do Njemačke, koja im je odredište, jer o Mađarima nisu čuli ništa dobro, već žele dalje preko Zagreba, odnosno Slovenije.

Pokušavamo im objasniti da su bijegom iz kampa učinili korak unatrag. S jedne strane im je Dunav, s dvije im je srbijanska granica, a jedini koridor kojim mogu do Zagreba prolazi tik kraj kampa iz kojeg su pobjegli.

- Imate osiguran prijevoz do mađarske granice koja je otvorena, kao i cijela ruta do Njemačke, sve drugo vam je loš izbor, pokušavamo ih uvjeriti, prilično neuspješno, jer je njihovo sljedeće pitanje postoji li u Opatovcu taksi ili barem neka autobusna linija.

Žele raditi i studirati

Savjetovali smo im da se vrate u kamp, no ostavili smo ih u istom žbunju. Rekli su da će razmisliti. Thair, Abdul Kader, Abdul Rahman, Iad, Hasan, Ali i Apo iz Damaska na put su krenuli prije 20-ak dana, dosad su potrošili po dvije tisuće eura, a kada jednom dođu do Njemačke, žele raditi i studirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:46