TEŽAK 3 MLRD. DOLARA

Biznismen Končar drži našu zadnju kartu za Europsku Uniju

Premda odbrojavamo posljednje dane, EK još nije dao ocjenu za programe restrukturiranja triju škverova - 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira - koje potpisuje Končarova tvrtka Jadranska ulaganja, kao ponuđač za kupnju odabran od Vlade. U ovom trenutku taj bi posao trebao biti u završnoj fazi
 Pleše

RIJEKA - U rukama biznismena Danka Končara i njegova sina Nenada, vlasnika i direktora tvrtke Jadranska ulaganja, posljednja je karta Hrvatske za dobivanje ulaznice u Europsku Uniju. U preostalom pregovaračkom poglavlju - Tržišno nadmetanje - ostalo je, naime, otvoreno pitanje brodogradnje, što je zelenim svjetlom programu Brodosplita tek djelomice odrađeno.

Dodatna pitanja

Premda odbrojavamo posljednje dane, EK još nije dao ocjenu za programe restrukturiranja triju škverova - 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira - koje potpisuje upravo Končarova tvrtka Jadranska ulaganja, kao od Vlade odabrani ponuđač za kupnju. U ovom trenutku taj bi posao trebao biti u završnoj fazi.

Prema riječima Nenada Končara, on upravo - a čuli smo se u petak - šalje odgovore na nekoliko dodatnih pitanja konzultantice Sue Hool, koju je angažirao EK s isključivom zadatkom da obavi stručnu ekspertizu planova za naša brodogradilišta.

Ako Hool napiše O.K., gotovo je sigurno da će i Bruxelles programe ocijeniti prihvatljivima.

Time bi, za ovu pretpristupnu fazu, priča oko brodogradnje, kao najsloženijeg pitanja u okviru poglavlja 8, bila zatvorena. Premda se iz Vlade čuju najave kako će se to dogoditi u sljedećih osam dana, vjerojatnije je tek krajem mjeseca, što je procjena i samog Končara.

- S naše strane učinili smo sve da programi budu usklađeni s ispregovaranim mjerilima, mislim da ta dodatna pitanja nisu presudna, ne bave se najbitnijim stavkama programa. Svjesni smo odgovornosti, ali nikako ne mogu prihvatiti da o nama ovisi hrvatski ulazak u EU.

Ako ne dođe do realizacije kupoprodaje, Vladi ostaje opcija stečaja s preustrojem, dakle - nismo mi ulaznica - kaže Končar mlađi i dodaje:

- Mi smo u posao ušli krajnje ozbiljno. Premda još nismo vlasnici, do sada smo u brodograđevni projekt utrošili gotovo dva milijuna eura - od prvog dubinskog snimanja, priprema ponuda, do već konkretnih poslovnih razgovora po svijetu. No ugovore još nismo potpisali, a tu nam, nakon što dobijemo stav Europske komisije, slijede iscrpni i temeljiti pregovori s Vladom.

Dodaje Končar mlađi kako je Vladin prijedlog Zakona o sanaciji i restrukturiranju brodogradnje obuhvatio samo dio otvorenih pitanja:

- Tim je zakonom Ministarstvo financija pokrilo samo njima otvorene stavke po pitanju namirenja dugova i kredita odobrenih uz državna jamstva, čime je sigurno napravljen veliki korak, no - prema našem mišljenju - kupoprodajni ugovor mora do detalja definirati što su obveze prodavatelja, a što nas - kupaca. Dakle, posao još nije gotov, ali vjerujem da ćemo doći do realizacije.

Podrijetlo novca

Od trenutka kada su Jadranska ulaganja poslala ponudu za kupnju - u kojoj se obvezuju u restrukturiranje triju brodogradilišta kroz sljedećih pet godina uložiti 183 milijuna eura - postavlja se pitanje podrijetla novca, na što Končar mlađi odgovara: - U svojoj ponudi mi smo za to ulaganje dali bankovno jamstvo, dakle neupitano je da imamo čvrsto pokriće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:09