PUT U AMERIKU

BIZNIS ISPRED POLITIKE Premijer Milanović odustao od UN-a kako bi nudio projekte u Silicijskoj dolini

Vlada tvrdi da ima ozbiljne projekte s kojima će sada premijer upoznati najznačajnije američke IT-tvrtke
 AFP

To su izuzetno ozbiljne multinacionalne kompanije i zato ne želimo biti neodgovorni i izlaziti van s podacima što ćemo ponuditi tijekom premijerova boravka u Americi. Kada se usuglasimo oko tema i programa, izići ćemo u javnost s novim informacijama, kratko su u Vladi komentirali najavu da će Zoran Milanović krajem rujna otputovati u u SAD kako bi razgovarao s vodećim ljudima pet velikih američkih informatičkih kompanija, IBM-a, Hewlett-Packarda, Microsofta, Oracla i Cisco Systemsa. Milanović će u SAD-u boraviti tjedan dana, a planira posjetiti New York, San Francisco i Seattle.

Ozbiljni razgovori

- Bit će to ozbiljni razgovori o mogućoj suradnji, a mi ćemo ponuditi neke naše projekte - poručili su iz Banskih dvora.

Zbog susreta sa šefovima najjačih IT-kompanija premijer Milanović ove godine neće sudjelovati na godišnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koja će trajati od 21. do 25. rujna. Hrvatsku će u New Yorku zastupati predsjednik Ivo Josipović, a 2015. u UN će otići Milanović. Obojici takav raspored ide na ruku jer ove godine su predsjednički, a sljedeće parlamentarni izbori i sudjelovanje na Općoj skupštini spada u neslužbeni dio predizborne kampanje.

Detalji se skrivaju

Zoran Milanović je prije desetak dana nekim članovima Vlade najavio da odlazi u SAD, međutim niti njima nije detaljnije govorio o susretima koji se pripremaju. S premijerom odlazi deseteročlana delegacija u kojoj će biti i ministar znanosti Vedran Mornar (bivši profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, odakle dolaze informatički inženjeri), kao i ministar zdravlja Siniša Varga, koji je godinama živio u Kanadi.

No, u vodećim hrvatskim IT-tvrtkama prilično su oprezni u vezi s Milanovićevim susretom sa šefovima pet informatičkih divova. - Amerikanci će teško naći interes za investiranje u Hrvatskoj jer imamo prevelike poreze, izvoznike se destimulira ogromnim nametima, a godišnje na fakultetu obrazujemo samo 400 IT-inženjera, od kojih polovica odlazi u uprave raznih tvrtki i napuštaju informatički sektor.

Skepsa stručnjaka

Samo zbog dvostruko većih poreza na plaće mnoge hrvatske tvrtke su se prebacile u Srbiju, a uopće ne treba spominjati koliko je u ovoj industriji isplativije raditi u Austriji ili Irskoj nego u Hrvatskoj. Sumnjam da će u sadašnjim okolnostima Microsoft ili Oracle naći interes za biznis s našom državom - komentirali su šefovi uspješnih IT-kompanija. Iz Vlade neslužbeno odgovaraju da će se pozitivni rezultati predstojećeg posjeta vidjeti relativno brzo.

Povijest američkih ulaganja u Hrvatsku obilježena je i velikim skandalima. Prvo su, sredinom 90-ih, na izravnu naredbu pokojnog predsjednika Tuđmana otkazani pregovori s tvrtkom Boeing koja je trebala prodati putničke zrakoplove nacionalnoj tvrtki Croatia Airlines. Umjesto američkih kupljeni su avioni europskog konzorcija Airbus. Onda je propala i velika, ali dvojbena izgradnja plinske elektrane Jertovec. No, ima i pozitivnih primjera: američki Bechtel sagradio je značajne dionice autoceste A1, najvećeg projekta Račanove Vlade.

Afera Bechtel

Istina, Bechtel nije dobio produljenje ugovora zbog afere koja se povezivala s tadašnjim HDZ-ovim ministrom vanjskih poslova i američkim lobistom Miomirom Žužulom. On je, u nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, otišao iz HDZ-ove Vlade nakon odluke tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

KOMENTAR JUTARNJEG Bolje je biti u Silicijskoj dolini

Hrvatskom se premijeru može prigovoriti da je njegova aktivnost u javnosti nedovoljno vidljiva te manjak uočljive inicijative. Zato je pozitivna vijest da je odlučio prihvatiti se puta u srce svjetske informacijske tehnologije. Jasno da je ovaj put pod okriljem vlade SAD-a, ali i to je dobra vijest. Washington je Hrvatskoj znatno pomogao da se redefinira kao energetsko čvorište, a koliko je taj projekt, koji uključuje LNG terminal, dvosmjerni put plina te moguća nalazišta u Jadranu, važan pokazuje reakcija Rusije. Premijerov tim dobro je osmišljen jer je u njemu ministar prosvjete koji o IT-u zna najviše u Vladi. Konačno, ako se oba ova projekta uspiju u bilo kojem opsegu realizirati, to bi moglo definirati strateški zaokret hrvatske privrede - prema najinovativnijim i najvećim svjetskim gospodarstvima.

Mudro ostvarenje takve strategije moglo bi omogućiti održivi razvoj i razbiti floskulu u spasu kod nesvrstanih i u regiji. Ništa ne treba odbaciti, ali rast izvoza zbog EU to najbolje demantira. Prigovor pak da je Milanoviću mjesto u UN-u, a ne u Silicijskoj dolini je naivan: tamo sve mogu obaviti predsjednik i šefica diplomacije, a tamo se neće naći projekata poput ovoga. (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:50