ODRADIO DVA MANDATA

BIVŠI ŠIBENSKI DOŽUPAN TRAŽI POSAO 'HDZ me ostavio, živim od 1917 kuna pomoći s biroa'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Možete li zamisliti da u ovoj zemlji, u kojoj još jedino politička kasta uspijeva i raste, neki dužnosnik nakon isteka mandata završi na naknadi Zavoda za zapošljavanje?! A nije ni optužen, ni osuđen, ni za kakav kriminal, korupciju, nezakonite radnje...

E pa zamislite, jer upravo to se dogodilo bivšem šibensko-kninskom dožupanu Željku Šimuncu, koji je u dva mandata obnašao dužnost, a onda, kao neželjeno dijete, ostao prepušten samome sebi, i 1917 kuna mjesečne pomoći Zavoda za zapošljavanje!, piše Slobodna Dalmacija.

Naravno, Šimunac je iskoristio dužnosničkih šest mjeseci tijekom kojih je primao plaću i tražio odgovarajući posao. Ali, za bivšeg HDZ-ova (kninskog) reprezentativca, izgleda, posla nema. Pače, u vrijeme njegova intenzivnog nastojanja da se, kako tvrdi, zaposli u svojoj struci (dipl. ing. prometa), bez ambicije da obnaša bilo kakvu direktorsku dužnost, neki njegovi stranački “prijatelji” odlučili su fudrati javnost dodatnim “informacijama” o navodnoj Šimunčevoj gramzivosti, nezakonitom uzimanju otpremnine i podebljavanju već ionako, navodno, impozantne imovine (kuće, stanovi, vikendice u Šibeniku, Kninu, Zagrebu, Srimi). Insinuira se da ga nitko nije htio primiti zbog tko zna kakvih (ne)djela...

U HDZ-u se govori kako je Željko Šimunac uspio, protivno zakonu, s bivšom tvrtkom, Narodnim novinama (NN), gdje je radio prije preuzimanja dužnosti u Županiji, sklopiti ugovor po kojemu mu radno mjesto miruje do povratka s funkcije. Čeka ga i otpremnina u NN, tvrdili su naši “obavještajci”, od čak 350 tisuća kuna!

I tako će, upozorili su nas, Željko Šimunac u Narodnim novinama uzeti 350 tisuća kuna, a potom se uhljebiti u županijskoj Razvojnoj agenciji. Pokušavao je i u Cestama Šibenik, ŽUC-u, Bikarcu, Gradskom parkingu..., ali bez uspjeha.

– Imam 22 godine radnog staža, po struci sam diplomirani inženjer prometa i od 7. prosinca 2013. sam na Zavodu za zapošljavanje, nakon jednog i pol mandata zamjenika župana – legitimira se Šimunac. U proteklim mjesecima svi su mu obećavali posao, ali od posla ništa,”jer uvijek netko to mjesto čuva za sebe, pa ono ne može biti za mene!”

Šimunac tvrdi da ne traži nikakvo uhljebljenje, nego samo posao u okviru struke i stručne spreme koju ima (VSS). Još u listopadu 2012. godine na GO HDZ-a Knin otvoreno je kazao da ga izvršne funkcije ne zanimaju.

– Zasićen sam politikom, u njoj sam od 1996., tri mandata bio sam kninski gradski vijećnik, bio sam i predsjednik GV-a Knina, u dva mandata dožupan, osam godina bio sam u predsjedništvu ŽO HDZ-a, posljednje četiri godine i potpredsjednik, vijećnik Županijske skupštine... i dosta mi je. Dao sam što sam mogao, djeca mi rastu i želio bih se više posvetiti obitelji. Želim samo posao, ali nikoga nisam vukao za rukav i valjda sam zato ostao “na ulici”...

Bivši dožupan odlučno odbacuje tvrdnju kako ima ugovor s NN i da potražuje veliku otpremninu.

– Da imam takav ugovor, radio bih u NN za plaću čekajući bolji posao, a ne bih bio na naknadi Zavoda od 1900 kuna. Radio sam 10 godina u NN u Kninu i pet godina u Šibeniku, ali nemam nikakvog ugovora s firmom. Otišao sam iz NN 2006., nikakvu otpremninu nisam dobio i to su samo podle insinuacije – uvjerava nas Šimunac.

I priče o njegovoj pozamašnoj imovini jednako su perfidne laži, tvrdi, navodeći da ima stan u Kninu na korištenje, vlasništvo RH, a koji želi otkupiti. U Šibeniku živi u stanu roditelja od 2000., kad se oženio, u Zagrebu nema nikakvih nekretnina, a vikendicu na Srimi kupio je njegov otac još 1980. i koristi je cijela obitelj, piše Slobodna Dalmacija.

– Darovnicu Jure Radića dobio sam 1997. na stan od 48 kvadrata kod kninske bolnice, i nakon 10 godina mogao sam postati vlasnik toga stana. Ali, zbog povećanja obitelji, tražio sam proširenje i dobio na korištenje veći stan, od 65 kvadrata, i izgubio pravo na darovnicu, pa taj stan mogu samo otkupiti jer se darovnica nije mogla prebaciti na drugi stan – objašnjava, dodajući da mu se politika zgadila upravo zbog takvih podmetanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:54