IZRUČENJE HRVATSKOJ

Bivši premijer Ivo Sanader već idućeg mjeseca stiže iz Salzburga u Zagreb?

Na ročištu 21. lipnja bit će apsurdna situacija: pismeno će Sanader biti protiv izručenja, a usmeno ZA
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Bivši šef hrvatske Vlade Ivo Sander šest je mjeseci tvrdio da u Hrvatskoj ne može imati pošteno suđenje, da su mu ugrožena ljudska prava.

Sada pak traži hitno izručenje Hrvatskoj. Ljudska prava i pošteno suđenje više nisu sporni. 23. poglavlje je zatvoreno. U ovom trenutku nije jasno zašto Sanader to odmah nije zatražio. Ovako će taj zahtjev iznijeti na ročištu 21. lipnja, kada bi vijeće Višeg zemaljskog suda u Linzu trebalo raspravljati o njegovoj žalbi na odluku o izručenju.

Istrage pri kraju

Bit će to pomalo apsurdna situacija jer će sudsko vijeće u pisanom obliku imati Sanaderov stav protiv izručenja, a u usmenom za izručenje. U svakom slučaju, ukoliko Sanader za deset dana dade svoj pristanak formalni postupak izručenja odmah će biti dovršen, s Sanader bi se odrekao svih prava na žalbe.

Preostalo bi samo rješavanje tehničkih stvari oko prebacivanja Sanadera u RH. Teoretski bi bilo moguće da Sanader bude izručen i prije kraja lipnja, ali je puno vjerojatnije da bi u Zagreb stigao u srpnju.

Dolaskom u Hrvatsku za bivšeg premijera odmah bi se aktiviralo sudsko rješenje kojim mu je određen jednomjesečni istražni zatvor. To znači da bi ga policija odvela ravno u Remetinac, gdje bi ostao do daljnjeg. Očekuje se da USKOK neće dugo čekati da ispita Sanadera . Svih pet istraga protiv njega privode se kraju, a njegovo ispitivanja u nekima je i jedini preostali korak do podizanja optužnica.

Podizanje optužnica

Podizanje optužnica uslijedit će vrlo brzo, a time bi Sanader dobio priliku za niz pojavljivanja na optužničkim klupama na zagrebačkom Županijskom sudu tijekom jeseni. U pravo, predizborno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:20