NOVE TEŠKE OPTUŽBE

Bivši djelatnik Hypo banke: Sanader je bio Kultererov čovjek

'Koferi s novcem posebnim su zrakoplovima dopremani iz Hrvatske u Klagenfurt odakle je novac prebacivan u Liechtenstein. Diskretna 'poslovnica' banke bila je u dvorcu Freyenthurn kod Klagenfurta'
Zagreb, 040709.13. Opci sabor Hrvatske demokratske zajednice. Na saboru bi izaslanici trebali prihvatiti ostavku predsjednika stranke Ive Sanadera, promijeniti stranacki Statut te izabrati novog predsjednika i vodstvo stranke.Na fotografiji: Premijer u ostavci Ivo Sanader tijekom obraèanja skupu.Foto: Damjan Tadic CROPIX
 Damjan Tadic CROPIX

ZAGREB, BEČ - Jedan bivši djelatnik Hypo Alpe Adria Banke, koji je želio ostati anoniman, u petak je na austrijskoj televiziji ORF izravno povezao bivše šefove Hypo banke Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem.

Svjedok je pritom spominjao kofere s novcem koji su posebnim zrakoplovima dopremani iz Hrvatske u Klagenfurt odakle je novac prebacivan u Liechtenstein.

- Polijetalo se iz Klagenfurta bez većih kontrola. Moglo se ponijeti što god se htjelo. Tome je uvijek nazočio jedan član Uprave i uvijek je tu bio kofer s novcem - izjavio je bivši djelatnik Hypa iznoseći detalje o diskretnoj “poslovnici” banke u dvorcu Freyenthurn kod Klagenfurta. Radi se o dvorcu koji je došao u vlasništvo Hypa nakon što je njegov raniji vlasnik bankrotirao.

-U dvorcu je uz prostoriju za savjetovanje postojao i trezor iz kojega je isplaćivan novac klijentima koji su u diskreciji dolazili iz Hrvatske i Italije - istaknuo je svjedok ne spominjući imena klijenata. Naglasio je kako je sada pritvoreni Wolfgang Kulterer “njegovao odnos” s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, dok se Günter Striedinger brinuo o Vladimiru Zagorcu.

Striedinger je za ORF demantirao bilo kakvo sudjelovanje u transportima novca.

Intervjuirani bivši zaposlenik, koji je, kako tvrdi, dobivao i prijetnje kada je htio napustiti tvrtku, ispričao je i kako je Kulterer, najčešće uz pomoć Jörga Heidera, preko vlastite mreže riješavao nastale probleme, iako je nadzor poslovanja vezan za Hrvatsku ionako bio otežan.

Jednom je osobno bio nazočan, dodao je, kada je Kulterer intervenirao kod tadašnjeg ministra financija K arl-Heinz Grassera kako bi senastali problem otklonio “u skladu s interesima Hypa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:27