SUĐENJE ZA FIMI-MEDIJU

Bivši direktor HAC-a izbjegavao odgovore i izludio sutkinju: 'Barišiću i Kalmeti se moralo udovoljiti'

NOVO 10:33 - Bivši šef uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban potvrdio je u nastavku suđenja u aferi Fimi-medija da je bivši premijer Ivo Sanader direktorima javnih poduzeća u travnju 2007. 'preporučio' pomaganje stranci na predstojećim parlamentarnim izborima preko suradnje s Fimi-medijom.

- Tog dana nazvala me tajnica i rekla da odem na stastanak u Vladu, tamo je bilo prisutno 20-ak direktora javnih poduzeća, premijer Sanader koji je održao uvodnu riječ te Ratko Maček i Mladen Barišić. Sanader je rekao da dolazi vrijeme parlamentarnih izbora i da bi mi kao direktori javnih poduzeća trebali pomoći stranci da opet dobije izbore. Kazao je da se o svim detaljima i o konkretiziranju pomoći dogovorimo s Barišićem. Mislim da je Sanader tom prilikom upitao Barišića kako se zove ta tvrtka s kojom bi trebali surađivati, a Barišić je odgovorio Fimi-medija. Ratko Maček spominjao je televiziju Z1 u smislu oglašavanja javnih poduzeća preko te televizije.

Svjedok Boban ublažio je svoj iskaz u odnosu na onaj koji je dao tjekom istrage USKOKU.

Tako je izjavio da u vezi angažmana Fimi-medije nikada osobno nije kontarkitao s Mladenom Barišićem, međutim ipak je priznao da ga je Barišić jednom prilikom nazvao telefonom i preporučio mu da primi vlasnicu Fimi-medije Nevenku Jurak.

On ju je i primio u uredu, a potom je nadležnim službama HC-a, kako je rekao, samo prenio daljnju preporuku da Fimi-mediji upute poziv za nabavu novogodišnjih poklona, rokovnika, kalendara i sl. zanjući da ta nabava neće prelaziti iznos od 200 tisuća kuna.

Potvrdio je i da se na poziv tadašnjeg resornog ministra Božidara Kalmete našao na ručku u Baltazaru s njim i Barišićem.

Utvrdio je i da se na tom ručku nije dogodilo ništa važno već da ga je Kalmeta očito želio upoznati s Barišićem, odnosno pojasniti mu koje su njegove funkcije.

S obzirom da je svjedok izjavio kako mu je već bilo poznato da je Barišić bio šef carine i rizničar HDZ-a te da ga je poznavo, njegovi odgovori naveli su predsjednicu sudskog vijeća Ivanu Čalić da mu postavi niz potpitanja.

Svjedok također nije mogao dati logično objašnjenje zašto je u istrazi rekao da je preporuka ministra Kalmete ili Mladena Barišića značila puno više od preporuke suradnika te da joj je trebalo udovoljiti, dok je jučer tvrdio da on takvim preporukama nije bio impersioniran i nije im želio udovoljavati.

Na koncu je ipak potvrdio da je su Hrvatske ceste angažirale Fimi-mediju zbog Barišićeve preporuke te da je on osobno 'preporučio' angažman Fimi-medije podizvođačima HAC-a, tvrtkama Vijadukt i Hidroelektra.

Stjepko Boban rekao je da je član HDZ-a postao nakon sastanka u Vladi u travnju 2007 .

Istinitosti njegovog iskaza prigovorili su optuženi Ivo Sanader i Ratko Maček.

Sanader je ustvrdio da predmet spornog sastanka u Vladi nije bilo pomoć stranci već stanje u javnim poduzećima i njihovo međusobno pomaganje, dok je Maček ustvrdio da na tom sastnku nije uopće govorio pa da tako nije spominjao ni televiziju Z1.

Suđenje se nastavlja 10. rujna ispitivanjem svjedoka Božidara Longina i Andreja Sadrelića.

-------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje HDZ-u, njegovom bivšem čelniku Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju Fimi media, zbog izvlačenja više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda".

Na današnjem ročištu ispitan će biti bivši direktor Hrvatskih autocesta Stjepko Boban.

Na ročištu u ponedjeljak kao prvi svjedok ispitivan je Antun Fabek koji je 2007. obnašao dužnost direktora HŽ Gredelj, tvrtke kćeri Hrvatskih željeznica. Fabek je opisao kako je 2007, pred izbore Mladenu Barišiću morao predati 500 tisuća kuna za stranku.

Upitan od strane zamjenice ravantelja USKOK-a da pojasni kakvi su tada vladali odnosi, te zbog čega je on udovoljio zahtjevu Mladena Barišića s kojim nije bio ni u kakvim formalnim odnosima, niti mu je Barišić bio nadređen, Fabek joj je odgovorio: 'U to vrijeme Barišić je bio je tajnik stranke, a znala su se pravila ponašanja u javnim poduzećima. Ako ne bio dao novac, postojali su žuti kartoni. Tu mislim na priče o smjenama', pojasnio je Fabek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:21