SUĐENJE SANADERU

Bivša blagajnica HDZ-a Marica Glavaš: 'Da, od Barišića sam primila 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura! Sve oko BMW-a dogovarala sam s Jarnjakom'

Zagreb, 240512.Zupanijski sud.Na sudjenju bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuzenom za primanje 10 milijuna eura kako bi madjarskom MOL-u prepustio upravljacka prava INA-e svjedocio je njegov brat Vlado-Flavio Sanader.Na slici: Ivo SanaderFoto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Svjedočenjem bivše blagajnice HDZ-a Marice Glavaš na zagrebačkome Županijskom sudu nastavlja se suđenje HDZ-u.

NOVO 11:11 - Na pitanje Sanadera da li je ikad bila u njegovom uredu, Glavaš je rekla da je jednom, dok Sanadera nije bilo, zamolila njegovu tajnicu da ju provede po uredu.

Na pitanje zašto je to učinila, odgovorila je da bi ju bilo sram reći, ako je itko u Splitu pita je li bila u Sanaderovom uredu, da nije bila, izazvavši tako salvu smijeha.

Obrativši se Sanderu, Glavaš je u šali rekla: - Niste mi nažalost nikad ni kavu platili.

10:37 - Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković predočila je svjedokinji dio Barišićeva iskaza u kojem je rekao kako je od Marice Glavaš dobivao pozive svaki mjesec u kojim ga je pitala kad će biti novac, te da joj je iz tog novca (novca iz Fimi-medije) plaćao stan.

- Ja bih se sada na to trebala očitovati. Moram doći iz Splita da radim na crno, i zatim pitati kada će plaća! Netko je tu debelo... da ne kažem šta!, osvrčući se na Barišićev iskaz odgovorila je Glavaš objasnivši da je imala legalan ugovor o radu s kojim je plaćala ratu za stan.

-------------------------------------------------

10:00 - Marica Glavaš koja je na mjestu šefice računovodstva 2008. zamijenila Branku Pavošević ispričala da je 2008. došla u stranku na poziv Ive Sanadera i da je tamo zatekla nesređeno stanje.

- Završni račun za 2008. nije bio konsolidiran jer je bio podijeljen na niz podračuna. Popis imovina i potraživanja je bio polovičan, a putni nalozi nisu odgovarali formi zakona o porezu na dohodak. Stranka je zbog toga platila kaznu od 400 tisuća kuna, rekla je Glavaš.

Na pitanje tužiteljice Glavaš je odgovorila da Pavošević nakon što je smijenjena s mjesta šefice računovodstva više nije imala dodira s blagajnom.

Glavaš je potvrdila da je primila od Mladena Barišića 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura.

Branko Bačić je rekao da će Barišić donijeti nešto što nema veze s njezinim poslom. Barišić je to donio u paketu, a ona je shvatila da je u pitanju novac te ga je stavila u posebnu kasu i zaključala, pojasnivši da nije bila riječ o običnoj stranačkoj kasi, nego o posebnoj kasi u kojoj su čuvali razne stvari, ključeve i dokumente.

Na pitanje zamjenice ravnatelja USKOK-a da li je 2009- i od koga dobila nalog da napravi ugovor o djelu da ljude koje je već viđala u stranci, Glavaš je odgovorila potvrdno, rekavši da je nalog dobila od glavnog tajnikla Bačića te da je ugovor sklopila u ime HDZ-a s portirom i dvojicom iz mladeži HDZ-a, a jedna od njih je bio Lacković.

Na pitanje ima li saznanja o kupovini BMW-a 2008. godine odgovorila je potvrdno.

- U studenom 2008. dobila sam nalog iz carine da platim davanja od milijun i nešto kuna za uvoz BMW-a. Pitala sam Jarnjaka što to plaćamo, a on mi je rekao da je to za auto kojim će se voziti premijer, odnosno predsjednik stranke. Zatim sam dobila račun BMW-a na oko 300 tisuća eura što smo također podmirili, rekla je Glavaš pojasnivši da je vezano uz BMW isključivo razgovarala s Jarnjakom joj je bio nadređen.

- Nakon napisa u medijima o nepotrebnom luksuzu vezanom uz BMW odlučeno je da se i stari i novi vrate proizvođaču, no odluka o prodaji vozila nikad nije formalno napisana.

07:58 - Svjedočenjem bivše blagajnice HDZ-a Marice Glavaš na zagrebačkome Županijskom sudu nastavlja se suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke i premijeru Ivi Sanaderu i ostalima koji su optuženi za nezakonito punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem državnih tvrtaka i institucija, javlja HRT.

Marica Glavaš preuzela je HDZ-ovu blagajnu od optužene Branke Pavošević, koja je priznala nedjelo, no nije se nagodila s USKOK-om.

Podsjetimo, jučer je svjedočila Bianca Matković, koja je od 2003. do 2005. bila neformalna članica predsjedništva HDZ-a. Iznijela je i svoja saznanja o financiranju kampanja, određivanju visine honorara pjevačima, kupnji odjeće za neke članove stranke.

Ročište počinje u 9.30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:27