GRADONAČELNIK BIRA TKO ĆE VODITI GRAD?

BITKA ZA ZAGREB Bandić će Vesni Kusin dati punomoć za vođenje grada, Švaljek odlazi?

‘Bandić ima ovlasti, ali zbog pritvora je vrlo ograničen u djelovanju. S obzirom na njegov trenutni odnos sa Švaljek, Kusin je logičan izbor', kaže njegov suradnik
 Cropix

Gradonačelnik Milan Bandić trebao bi u sljedeća tri dana potpisati punomoć zamjenici Vesni Kusin da za vrijeme dok je u pritvoru u Remetincu vodi Zagreb umjesto njega.

Ovakav njegov potez, otkrilo nam je nekoliko Bandićevih najbližih suradnika, vrlo je pragmatičan.

- Milan ima sve ovlasti voditi grad, no budući da se nalazi u pritvoru, vrlo je ograničen u djelovanju. S obzirom na njegov trenutni odnos sa Švaljek, Vesna je logični, ali i jedini mogući izbor - objasnili su.

Boravak u Remetincu

Kusin će tako voditi grad za vrijeme odsustva Milana Bandića, ali po njegovim direktivama, budući da on iako je u pritvoru ima sve ovlasti gradonačelnika. Prije nego to učini, Bandić će morati opozvati punomoć koju je dao Sandri Švaljek.

Koliko će ostati u Remetincu, znat će se uskoro.

Njegovi odvjetnici primili su jučer rješenje suca istrage Županijskog suda kojim je njihovu klijentu ponovno određen istražni zatvor, a ujedno i naplaćeno ranije dano jamstvo od 15 milijuna kuna. Oni sada imaju rok od tri radna dana za podnošenje žalbe. Dakle, ako žalbu predaju posljednjeg dana, u ponedjeljak, o njoj bi u naredna tri dana, odnosno do pred kraj sljedećega tjedna trebalo odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Ukoliko Vijeće potvrdi odluku suca istrage, ona postaje pravomoćna. No, isto tako Vijeće može preinačiti odluku ili je ukinuti i vratiti sucu istrage na ponovno odlučivanje.

Napuštanje Grada

Vesna Kusin jučer je bila nedostupna za bilo kakav komentar, ali je samo dva sata nakon što je u utorak Županijski sud donio odluku o ponovnom pritvaranju Milana Bandića, jasno rekla kako je to velika tragedija.

- U ime gradske uprave mogu reći da smo s nestrpljenjem očekivali Bandićev povratak na radno mjesto i bili ispunjeni veseljem. Ovo je politički progon i samo se pitam je li to strah od izbora, osnivanja nove stranke ili velike moći Milana Bandića - rekla je Kusin.

Ukoliko Kusin dobije punomoć, vrlo je izgledno da gradsku upravu napusti Sandra Švaljek.

Bandić bi se tim potezom javno odrekao Švaljek i pokazao da ne cijeni što je prihvatila njegovu molbu da u najgore vrijeme preuzme vođenje Grada. Švaljek se tada sigurno više ne bi vidjela u timu s kojim je pobijedila na lokalnim izborima prije dvije godine.

Punomoć koju bi trebala dobiti Kusin, jednaka je onoj koju je dobila i Švaljek kada je Bandić prvi put bio u pritvoru u listopadu prošle godine.

Mjere opreza

Budući da je iz tog pritvora Bandić izašao uz jamčevinu i stroge mjere opreza koje su mu zabranjivale bilo kakvo obavljanje gradonačelničke dužnosti, Švaljek je automatski morala postati kako se to službeno naziva ‘zamjenica gradonačelnika koja obavlja dužnost gradonačelnika’, odnosno mogla je donositi odluke bez ikakvih konzultacija s Bandićem. Svaka konzultacija oko bilo kakve odluke, mogla je ujedno značiti da Bandić krši mjere opreza.

Švaljek je jučer izjavila kako je moguće davanje punomoći Vesni Kusin sfera nagađanja i dodala kako više neće potpisivati odluke u ime grada te da će zatražiti meritorno tumačenje Ministarstva uprave i vidjeti kako danas stoje stvari. Po tom pitanju jučer se na svom Facebook profilu oglasio i ministar Uprave Arsen Bauk.

- S aspekta primjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gradonačelnik koji ima dva zamjenika ovlašten je u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati (što uključuje i promjenu osobe koja ga zamjenjuje) - napisao je Bauk na Facebooku.

Ukoliko Bandić ne bi odredio niti jednog zamjenika, dodao je Bauk, zamjenjivat će ga prvi koji je bio na listi kada su zajedno izabrani. Budući da je Švaljek bila ispred Kusin, vrlo je lako moguće da se potvrde nagađanja i da Bandić tako izbjegne mogućnost da Švaljek ponovno bude na čelu grada.

Osim ovog poteza, Bandić neće, kažu njegovi najbliži suradnici, podržati imenovanje nove uprave Zagrebačkog holdinga. Naime, Nadzorni odbor Holdinga mora prvo dati suglasnost za novu upravu i tu suglasnost ovjeriti kod javnog bilježnika. Tek tada novi članovi Uprave, koji su po prvi put birani javnim natječajem, potpisuju ugovore. Da ugovore još nisu potpisali, potvrdila je u utorak i Sandra Švaljek, koja je u to vrijeme još uvijek imala sve ovlasti. Ona zajedno sa Slavkom Kojićem, gradskim ministrom financija, čini Skupštinu Holdinga koja je birala novu Upravu, dok bi ugovore trebala potpisati Mirna Šitum, predsjednica NO-a i gradska pročelnica za zdravstvo.

- NO je dao punu podršku novoj Upravi i trenutno vlada takav stav - kratko je rekla Šitum.

Dnevni red sjednice

Kako je Švaljek, dok je još imala ovlasti, poslala predsjedništvu Gradske skupštine dnevni red za sjednicu koja je zakazana 26. ožujka, vrlo je moguć i scenarij da Bandić povuče njene prijedloge i tako odgodi sjednicu.

Jučer je o njemu odlučivalo Predsjedništvo skupštine.

- Prijedlozi koje je ona poslala, kao i oni koje su poslali skupštinski odbori, jednoglasno su usvojeni i od većine i od oporbe. Prema tome, sjednica će se zasad održati - rekao je predsjednik Skupštine Darinko Kosor.

Što se tiče mogućih prijevremenih izbora, oni ovise isključivo o Bandiću. Bit će ih tek ukoliko dâ ostavku do 2. lipnja.

KLJUČNI LJUDI U BICI ZA VOĐENJE GLAVNOG GRADA

Sandra Švaljek

Milan Bandić joj je dao punomoć za vođenje Grada otkad se našao pod istragom. Švaljek je posljednjih dana davala signale da bi mogla nastaviti voditi Grad umjesto Bandića. U sljedeća tri dana on će opozvati punomoć koju joj je dao.

Slavko Kojić

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić jedan je od najvjernijih Bandićevih suradnika koji je nekoliko puta izjavljivao da mu nikada neće okrenuti leđa.

Vesna Kusin

Zamjenica i vjerna suradnica Milana Bandića koja je odmah osudila sudsku odluku o povratku u pritvor i nazvala je političkim progonom. U sljedeća tri dana Milan Bandić potpisat će joj punomoć da vodi Grad Zagreb umjesto Sandre Švaljek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:24