IZBORI U SDP-u

BITKA ZA VRH SDP-a Komadina želi srušiti Milanovića, on nema namjeru otići: Ovo su sve prednosti i mane obojice kandidata

Milanović: Vidim se kao kandidat za novi mandat na čelu SDP-a. Iskusniji sam, tu sam da služim stranci
Zagreb, 170312.Iblerov trg 9.16. sjednica Glavnog odbora SDP-a, na kojoj se, izmedju ostalog bira i novi predsjednik stranke.Na slici: Zoran Milanovic i Zlatko Komadina.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Bit će napeto, i bit će neizvjesno. Sjetite se da su samo tri glasa presudila da Slavko Linić bude izbačen iz SDP-a, 50 ih je bilo za izbacivanje, 47 protiv - kazao nam je jedan od članova SDP-a koji predviđa snažnu borbu između aktualnog predsjednika Zorana Milanovića i primorsko- goranskog župana Zlatka Komadine.

Naš sugovornik koji se neće uključiti u kampanju ni za jednog od kandidata smatra da Komadina nije najbolje rješenje za predsjednika SDP-a, ali da oni koji će mu dati glas računaju s njim kao privremenim predsjednikom koji bi u dvije godine trebao konsolidirati stranku, a tada bi se donio novi Statut SDP-a i izabrao novi predsjednik.

- Dakle, glasovi koji će ići Komadini dobrim će dijelom biti glasovi protiv Milanovića - zaključuje.

Dobro organiziran

Njegovu tezu djelomično potvrđuju u struji koja u unutarstranačkim izborima radi na Komadininoj kampanji.

- Komadina ima dovoljno iskustva i energije da može voditi stranku. Ali to ne znači da će na idućim parlamentarnim izborima on biti kandidat za premijera. SDP je već imao kampanju u kojoj je Ljubu Jurčića kandidirao za premijera, a s Tihomirom Oreškovićem kao nestranačkim mandatarom se utire put za situaciju u kojoj šef stranke ne mora po osvajanju izbora biti i premijer - kaže jedan od Komadininih lobista.

Ističe da je Komadina dobro organiziran, da je topla i srdačna osoba koja okuplja, a ne razdvaja.

- Stranka je zapuštena, a upravo to bi moglo prevagnuti na izborima - kaže naš sugovornik. Milanović u svojoj kampanji igra na suprotnu kartu.

- Ova kampanja, ovih zadnjih četiri, pet mjeseci je nešto što SDP nikad prije nije doživio niti proživio. Takva količina energije, strasti, emocija, jasno artikuliranih poruka. Pred time su se naši protivnici plašili jer su očekivali da će izbrisati ljevicu iz Hrvatske. Ljevica je sada jaka, jača je od njih - poručio je Milanović na svome Facebook profilu.

Njegova glavna poruka je kako je “SDP-u potreban netko tko će se protiv ove nepogode (kako naziva HDZ, op.a.) koja je zadesila Hrvatsku boriti jednako žestoko i žešće nego prije”.

- U tome vidim sebe kao kandidata za novi mandat na čelu SDP-a. Iskusniji sam, s državničkim i političkim iskustvom i tu sam da služim stranci - poručuje Milanović. Komadine pristaše tvrde suprotno. Ističu da je izgubio pet izbora za redom.

Četiri funkcije

Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a na kojoj je predloženo da se izbori za predsjednika održe 12. ožujka, Rajko Ostojić je rekao da je SDP izgubio dva brijega: Pantovčak i Banske dvore.

- SDP-u su ostale samo četiri nešto značajnije funkcije u državi. To su dva župana, Zlatko Komadina i krapinsko-zagorski Željko Kolar, te dva gradonačelnika većih gradova - riječki Vojko Obersnel i splitski Ivo Baldasar - sažeo je naš sugovornik koji podržava Komadinu SDP-ove “uspjehe” pod vodstvom Zorana Milanovića.

Aktualnom stranačkom šefu prigovara i to što na izbornim listama nije bilo dovoljno žena, kao i da ih je sve manje na važnijim funkcijama. Pristaše Zorana Milanovića koji ne pripadaju u njegov prvi krug suradnika smatraju da treba dobiti novi mandat na čelu stranke prije svega zbog političke konkurencije.

- Zoran Milanović treba SDP-uz zbog Tomislava Karamarka koji je takav kakav jeste, a na čelu je HDZ-a - kaže SDP-ovac čiji će glas na izborima otići aktualnom predsjedniku.

- HDZ postaje stranka krupnog kapitala, a to se jasno vidi po mandataru, kao i po Mostu i njegovim financijerima - nastavlja i zaključuje da je Hrvatskoj potrebna stranka lijevog centra koja će zastupati interese srednje klase. Borba protiv bankara je, kaže, primjer moderne socijaldemokratske politike.

- Otvara se novi politički prostor i Zoran će morati izaći na izbore s novim programom. Vjerujem da može odgovoriti na nove izazove, tim prije što je puno toga do sada naučio. Uostalom, ljevica u Europi pomalo nestaje, a mi smo se održali - kaže naš sugovornik.

Za Komadininu politiku tvrdi da je potrošena jer zastupa ljevičarske ideje iz 50-ih i 60-ih kada su postojale tvornice i problemi radnika. Slaže se s Milanovićem da takvog predsjednika SDP-a Karamarko može samo poželjeti.

Važan je Zagreb

Premda iznose različite argumente za svoje kandidate, u oba tabora slažu se oko dvije stvari. Prva je da će kampanja biti pristojna i da se neće udarati ispod pojasa. Drugo je da se ne može predvidjeti kako će glasati najveće organizacije, zagrebačka, splitska i riječka.

Posebno je važan Zagreb koji je najbrojniji, a na čelu je Davor Bernardić koji podržava Komadinu.

- Svaki član glasa po svom uvjerenju, ali ne treba zanemariti utjecaj šalabahtera - oprezan je jedan od Milanovićevih pristaša.

ZORAN MILANOVIĆ

Prednosti:

- energija, volja, iskustvo

- vizija moderne socijaldemokracije

- snaga da se suprotstavi Karamarku

Mane:

- isključiv i arogantan

- izgubio pet izbora zaredom

- zapustio stranku

-----------------------------

ZLATKO KOMADINA

Prednosti:

- smiren, ugodan, pristupačan

- ‘istinski’ ljevičar

- veteran koji uživa ugled u stranci

Mane:

- zastarjelo poimanje ljevice

- manjak energije (izdržao je tri mjeseca kao ministar)

- slaba oporba aktualnom HDZ-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:39