TKO ĆE VODITI STRANKU

BITKA ZA ŠEFA SDP-a Komadina bi već idući tjedan mogao objaviti kandidaturu, odustala dvojica ozbiljnih Milanovićevih izazivača!

Leko odgađa Glavni odbor, milanovićevci: 'Zoran ima 100 mana, a Komadina dvostruko više'
 Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX

Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan, trebao bi uskoro istaknuti kandidaturu za položaj predsjednika Socialdemokratske partije Hrvatske (SDP) i krenuti u natjecanje sa Zoranom Milanovićem. Prema riječima osoba bliskih Komadini, on bi već idućeg tjedna mogao objaviti kandidaturu za lidera SDP-a.

Posljednjih tjedana Milanovićevi suparnici pokrenuli su operaciju diskretnog lobiranja u cilju da se Komadina profilira kao jedini protukandidat u predstojećoj kampanji. Smatraju da bi više kandidata podijelilo glasove između sebe i na takav način olakšalo pobjedu Zoranu Milanoviću. Od trojice potencijalnih, a ozbiljnih izazivača, Tonino Picula i Zvonimir Mršić navodno nisu izrazili spremnost da se kandidiraju, i tako je olakšana situacija za Komadinu.

Pričekajmo još malo

Prije toga, u ponedjeljak, 11. siječnja, treba se održati sjednica Predsjedništva SDP-a kao svojevrsna uvertira u zasjedanje 103 člana Glavnog odbora, koji će raspravljati o uzrocima izbornog poraza i raspisati unutarstranačke izbore. Može se pretpostaviti da će Milanovićeva struja u vodstvu stranke (a to je 13 od 16 članova Predsjedništva) pritiskati Josipa Leku da sjednicu Glavnog odbora sazove već u subotu, 16. siječnja. Leko to odbija uz argument da se Glavni odbor ne treba okupiti prije 18. siječnja, kada bi trebalo biti jasno hoće li Tihomir Orešković uspjeti formirati Vladu.

“Najbolje da u subotu priznamo da smo izgubili, a u ponedjeljak doznamo da se HDZ i Most nisu dogovorili. Bolje da sačekamo još tjedan ili dva”, smatra član Glavnog odbora.

Ali odgodom se još želi spriječiti Milanovićev plan da se što je moguće brže, možda već u drugoj polovici veljače, održe izbori za predsjednika SDP-a. Iako brzo raspisivanje može izgledati kao njegov blitzkrieg kako bi na brzinu dobio novi mandat, protivničkom taboru također treba neko vrijeme da članove SDP-a uvjeri da je Komadina najbolji kandidat. Isto tako, kasnije održavanje izbora odgovaralo bi Mršiću i Piculi ako se ipak odluče kandidirati jer obojica su slabo prisutni u medijima.

Loše pregovaranje

Osobe koje stoje iza Komadine polaze od pretpostavke da će u SDP-u prevladati stajalište prema kojem je Zoran Milanović najveći krivac za gubitak vlasti. Tako su, kada smo jučer razgovarali, demantirali pojedine Milanovićeve izjave iz intervjua koji je dao Novom listu, od toga da nije namjeravao ući u Vladu s HDZ-om do njegove procjene da bi Oreškovićeva Vlada mogla brzo propasti.

“Milanović je decidirano izjavio da pristaje na Vladu s HDZ-om i time je dezavuirao odluku Glavnog odbora. A zbog njegova lošeg postizbornog pregovaranja, Hrvatska će uskoro dobiti desničarsku Vladu koja će u Saboru imati 85 ruku i nitko je neće moći srušiti”, kaže sugovornik Jutarnjeg lista. S druge strane, još su brojniji Milanovićevi pobornici koji drže da je on puno kvalitetniji kandidat od Komadine, Picule i ostalih potencijalnih izazivača. Preciznije, uglavnom će reći da je unatoč nekim svojim deficitima Milanović bolji od drugih:

“Zoran ima stotinu mana, ali Komadina ima dvostruko više. A ako nam nije svejedno što će u budućnosti biti sa SDP-om, onda ćete podržati osobu koja je pokazala da zna biti vođa”, rekao je jedan od osnivača SDP-a. Komadinini saveznici računaju na većinsku potporu SDP-ovih organizacija u Zagrebu, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji iz kojih dolazi gotovo polovica članova stranke.

Ministar prometa

Zlatko Komadina je od 2004. godine na poziciji potpredsjednika SDP-a, a u periodu od 1997. do 2001. bio je predsjednik Glavnog odbora SDP-a. Iako je dugogodišnji Milanovićev oponent, još nikada se nije kandidirao protiv sadašnjeg šefa SDP-a.

Kada je krajem 2011. na izborima pobijedila Kukuriku koalicija, Milanović je imenovao Komadinu ministrom prometa, pomorstva i veza, ali on je Vladu napustio poslije samo četiri mjeseca. Sukobili su se nakon što je Milanović smijenio Komadinina pomoćnika Vladimira Ferdeljija zbog kritiziranja njegove Vlade. Istovremeno se pogoršalo njegovo zdravstveno stanje i Komadina je iz Vlade otišao u travnju 2012. Kada je prije 18 mjeseci Slavko Linić isključen iz SDP-a, Komadina je najavio da će se kandidirati kontra Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:26