STRUČNJACI O REZULTATIMA ANKETE JUTARNJEG

BITKA ZA PANTOVČAK 'Kolinda je najizgledniji kandidat HDZ-a još od dr. Franje Tuđmana'

Stručnjaci iz politike i izvan nje slažu se da je Kolinda Grabar-Kitarović ozbiljna prijetnja Josipoviću kojeg su poljuljali skandali u SDP-u
Zagreb, 310314.Sabor RH. Premijer Zoran Milanovic, predsjednik Sabora Josip Leko te predsjednik RH Ivo Josipovic, uz brojne uglednike, nazocili su svecanom obiljezavanju 5.obljetnice clanstva RH u Nato savezu.Na fotografiji: Drago Lovric, Kolinda Grabar Kitarovic, Josip Leko, Ivo Josipovic, Zoran Milanovic, Ante Kotromanovic i Jean-paul Palomeros.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Rezultate istraživanja agencije Mediana Fides na 600 ispitanika, koje pokazuje da bi aktualni šef države Ivo Josipović na novim predsjedničkim izborima, kad bi se održali danas, dobio podršku 41,5 posto birača, a moguća kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović 30,4 posto, u dvjema najvećim strankama, SDP-u i HDZ-u, nisu željeli komentirati. Visoko pozicionirani članovi tih stranaka ili su izbjegli svaki komentar ili su se ogradili pod izlikom da Grabar Kitarović još nije izrekla konačno “da" stranačkoj ponudi da se kandidira.

Početni rejting

Riječ je o dvoje kandidata prihvatljivih ne samo biračima političkog spektra kojem izvorno pripadaju, već i dijelu birača iz suprotnog političkog spektra. Posebno je zanimljivo da 67,3 posto birača OraH-a Kolindu Grabar-Kitarović smatra prikladnom osobom za predsjednicu, a čak 21,2 posto bi joj dalo glas.

Birači SDP-a rezerviraniji su prema njoj: iako je 48,2 posto birača te stranke smatra prikladnom za nasljednicu Ive Josipovića na Pantovčaku, tek 1,2 posto izrazilo je spremnost da njezino ime zaokruži na predsjedničkim izborima.

Jednodušna ocjena naših sugovornika jest da je aktualna pomoćnica glavnog tajnika NATO-a doista najprihvatljivije od onoga što HDZ može lansirati u predsjedničku utrku. Naši sugovornici suglasni su i oko toga da Grabar-Kitarović s početnim rejtingom od 30 posto i prije nego što je dala službeni pristanak na kandidaturu može biti više nego zadovoljna.

Predsjednica OraH-a Mirela Holy uvjerena je da je Kolinda Grabar-Kitarović dobra kandidatkinja za predsjednicu države. - Riječ je o ženi s impresivnom karijerom. Bit će zanimljivo vidjeti na koji će način reagirati hrvatski birači u srazu dvaju sličnih kandidata, u situaciji kad je jedan od njih - žena - rekla je Mirela Holy. Ona, naime, smatra da su Josipović i Grabar-Kitarović u mnogo čemu slični. Oboje su obrazovani, uglađeni i s uspješnim karijerama. Na strani Kolinde Grabar-Kitarović, dodaje, je činjenica što je HDZ-ovo biračko tijelo prilično disciplinirano.

Desni centar

Političar s posve suprotne strane političkog spektra, HDSSB-ovac Josip Salapić, tvrdi da su rezultati ove političke ankete indikativni, pogotovo ako se ima na umu da Grabar-Kitarović još nije ni potvrdila svoju kandidaturu te da je posljednjih nekoliko godina praktički odsutna iz hrvatskog političkog života. - Ta anketa potvrđuje trend kojem smo svjedočili na posljednjim izborima za Europski parlament, kao i na proteklim lokalnim izborima - da se građani Hrvatske okreću prema desnici i desnom centru. Budući da se to događa na svim razinama vlasti, vjerojatno će se dogoditi i na predsjedničkim izborima. To je posljedica lošeg načina vladanja premijera Zorana Milanovića koji je uspio srušiti rejting ne samo SDP-u, nego i predsjedniku države - tvrdi ovaj HDSSB-ovac.

Prihvatljiv kandidat

Dodaje i da će i Savez za Hrvatsku, koalicija unutar koje je HDSSB nastupio na europskim izborima, najvjerojatnije istaknuti vlastitog kandidata za predsjednika, čije ime će uskoro objaviti. U političkim kuloarima, međutim, već je prilično izvjesno da je riječ o Milanu Kujundžiću, bivšem Karamarkovu unutarstranačkom rivalu, a sadašnjem predsjedniku novoutemeljene Hrvatske zore.

Josip Kregar, nezavisni zastupnik na listi SDP-a blizak je aktualnom predsjedniku Josipoviću. - Stvar je u tome da je Kolinda Grabar-Kitarović dobar i prihvatljiv kandidat za svako mjesto za koje joj protukandidat ne bi bio Ivo Josipović. On je popularniji među različitim političkim opcijama i prihvatljiviji od nje svim slojevima društva - naglašava Kregar. Vjeruje da razlika u potpori u ovoj anketi dosta dobro odražava realnu sliku stvari. - To neće biti izbor između dviju političkih opcija, već između dviju ličnosti - tvrdi.

Neizvjesni izbori

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek kaže: “U potrazi za novim licima koja neće biti percipirana samo kao stranačke osobe, već kao osobe koje imaju i svoj profesionalni profil, Kolinda Grabar-Kitarović ga na polju diplomacije nesumnjivo ima”.

Iako Grabar-Kitarović nije prva žena kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima, Zakošek misli da se ona po nizu osobina i po političkom kontekstu bitno razlikuje od Jadranke Kosor. - Ona bi za HDZ bila pametan izbor, a ako do njega dođe, ishod predsjedničkih izbora bit će neizvjestan.

Josipovića će, ma koliko se to trudio izbjeći, neminovno pogoditi pad rejtinga SDP-a - tvrdi Zakošek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:51