HDZ vs. JOSIPOVIĆ

BITKA ZA HRT Izbio prvi veliki sukob u utrci za šefa države

Karamarko optužuje predsjednika da manipulira utjecajem na javnoj televiziji
 CROPIX

HTV-ov novinar i urednik Goran Rotim smijenjen je s projekta TV sučeljavanja predsjedničkih kandidata i, kako doznajemo, neće biti jedan od četiri novinara koji će kandidatima postavljati pitanja prilikom sučeljavanja 26. prosinca koje će moderirati Daniela Trbović. A situacija na HRT-u i bitka oko te kuće postala je i prvi veći obračun među kandidatima.

I dok su iz Kujundžićeva Stožera poručili kako je Rotim smijenjen s projekta “po želji Ive Josipovića”, šef HDZ-a Tomislav Karamarko također je danas žestoko napao HRT kazavši kako je to “televizija u funkciji Ive Josipovića i SDP-a, vrlo neobjektivna, opredijeljena i politički obojena”.

- Na čelu državne televizije je zadnji predstavnik komunističke omladine Jugoslavije, čovjek koji je primao štafete kada je J. Broz bio na nekom drugom mjestu, u Kući cvijeća, pa ju je primio Goran Radman. To je televizija u funkciji Josipovića i SDP-a, vrlo neobjektivna, opredijeljena, politički obojena - rekao je Karamarko.

KARAMARKO 'HRT je u funkciji Ive Josipovića i SDP-a, a vodi ga predstavnik komunističke omladine Jugoslavije'

U Kujundžićevu Stožeru ne odustaju, pak, od toga da je Josipović odustao od dogovorenog sučeljavanja na HRT-u 9. prosinca.

- Josipović je odustao, a njegovim je stopama krenula i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović. Oboje se plaše suočiti s Kujundžićem, boje se njegove retorike i argumenata - tvrdi Kujundžićev glasnogovornik Ivan Hrstić.

Ističe kako su svi bili na dogovoru na HRT-u kako bi dogovorili uvjete sučeljavanja za 9. i 26 prosinac.

- Razgovarali smo s Rotimom i načelno je postignut dogovor. Nismo, doduše, potpisivali ugovor o tome, ali stvari su bile jasne. Tek smo naknadno doznali da Josipović neće doći, a nekoliko dana poslije slično je odlučila i Grabar Kitarović - priča Hrstić.

Dodaje kako je Rotim imao zamisao da ostavi praznu sjedalicu koja je bila predviđena za Josipovića da se jasno vidi tko je izbjegao sučeljavanje.

Hrstić je uvjeren da je to jedan od razloga Rotimove smjene.

U Stožeru I. Josipovića ističu kako nisu mogli otkazati nešto na što nisu pristali.

- Imali smo sedam ponuda za sučeljavanje i prihvatili smo četiri - 21. prosinca na RTL-u, 22. na Novoj TV te 26. prosinca - na HRT-u i Hrvatskom radiju - kazala je Josipovićeva glasnogovornica Mladenka Šarić.

Komentirala je i Kujundžićeve izjave da je Rotim smijenjen po želji Josipovića kazavši kako nisu točne.

- To su interne odluke HRT-a i nemaju veze ni s Josipovićem ni njegovim Stožerom. Odnosima u bilo kojoj TV kući se ne bavimo, kazala je Šarić. I Iz Stožera Grabar Kitarović poručili su da nisu odustali niti od jednog sučeljavanja, a dogovoreno ih je četiri.

HRT: pritisak uoči predsjedničkih izbora

Iz Hrvatske radiotelevizije (HRT) u petak su naveli da su njihovi djelatnici izloženi velikom pritisku uoči predsjedničkih izbora zbog 'navodne političke pristranosti i neprofesionalnosti', što su odbacili kao insinuacije, a protagoniste društvene i političke scene pozvali su da primjedbe na rad HRT-a upućuju nadležnim tijelima, u prvom redu HRT-ovom Programskom vijeću.

"Posljednjih nekoliko dana pojedini budući predsjednički kandidati, saborski zastupnici, čak i stranački prvaci počeli su učestalo napadati Hrvatsku radioteleviziju zbog navodne političke pristranosti i neprofesionalnosti", ističe se u priopćenju HRT-a. Uz to, dodaje se, otvoreno se "prijeti i vrijeđaju novinari, urednici i čelnici HRT-a".

Iz HRT-a ocjenjuju da je razina javnog diskursa koju pritom koriste, nedopustiva, te odbacuju sve navedene insinuacije.

Zaključuju da se "napadi i uvrede koriste kao sredstvo nelegitimne političke borbe, odnosno kao pokušaj da se pojedine političke platforme ispune kakvim-takvim sadržajem. U tim i takvim obračunima HRT kao javni servis svih građana, ne želi i neće sudjelovati", navodi se u priopćenju.

HRT poziva sve protagoniste društvene i političke scene da poštuju dostignute demokratske i etičke standarde u javnoj komunikaciji, a da sve eventualne primjedbe na njihov rad upućuju nadležnim tijelima, poglavito Programskom vijeću HRT-a. (H)

Komentar Mladen Plešea: HDZ našao krivca za slabiji rejting Kitarović

U HDZ-u su napokon pronašli krivca za slabiji rejting svoje kandidatkinje za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

To je Hrvatska radiotelevizija koja, prema glavnoj oporbenoj stranci, favorizira aktualnog predsjednika i cenzurira njihovu kandidatkinju.

HRT doista može biti presretan i neizmjerno zahvalan HDZ-u što mu pridaje toliku važnost i bilda utjecaj.

Ankete, naime, pokazuju da je HRT-ov Dnevnik, u odnosu na konkurentske vijesti, najmanje gledan, a i njegove političke emisije imaju slabašnu gledanost pa su samim time i minorno utjecajne. Urednicima i novinarima HRT-a za utjehu može poslužiti to što im se slične optužbe obrušavaju na glavu i iz HDZ-u suparničkog tabora.

U Vladi i SDP-u uvjereni su da bi im rejting bio neusporedivo povoljniji kad ih na HRT-u ne bi svakodnevno napadali i blatili.

HDZ i SDP nisu iznimke: u zemlji nema ozbiljnije političke stranke i kulturne institucije, Vladine agencije i ureda, uključujući Katoličku crkvu, HND, DHK, koje HRT ne optužuju za ignoriranje.

Očito je da se pritiscima na urednike i novinare u završnici kampanje pokušava izboriti što povoljnija pozicija, a bogme i potražiti alibi za eventualni neuspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:04