POLITIČKA TRGOVINA?

BITI ILI NE BITI U SISKU 'Nasljednik moćne županice Marine Lovrić Merzel kupuje vijećnike, to je ravno puču!'

Da bi proračun prošao, župana Žinića mora podržati čak pet vijećnika iz grupacije oko SDP-a
Sisak, 041114.Novoizabrani zupan Sisacko-moslavacke zupanije Ivo Zinic preuzeo je u utorak 4. studenoga vlast od dozupana Zdenka Vahovca. Na fotografiji: Zupan Zinic i dozupani: Anita Sinjeri Ibrisevic i Marin Piletic nakon preuzimanja vlasti . Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - U ponedjeljak je biti ili ne biti za novu županijsku vlast u Sisku. Održava se sjednica Županijske skupštine, na kojoj će se usvojiti rebalans postojećeg i novi županijski proračun, izabrati novo vodstvo Županijske skupštine, ali i vidjeti je li župan Ivo Žinić (HDZ) uspio skupiti potrebnu većinu vijećnika da prođe proračun i hoće li se možda na nove izbore. Naime, Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije ima 43 vijećnika. Većina od 26 vijećnika iz 12 stranaka podržavala je do ovih izbora SDP-ovu županicu, a grupacija koja podržava Ivu Žinića (HDZ, HSS i HSP AS) ima 17 vijećnika. Da bi proračun prošao, za njega mora glasovati 22 vijećnika, odnosno Žinića mora podržati čak pet vijećnika iz grupacije oko SDP-a. Župan Žinić tvrdi da ima većinu, da će proračun sigurno proći, a predsjednik Županijske skupštine Željko Soldo ističe kako je do većine Žinić došao političkom trgovinom i korupcijom.

Predsjednik skupštine Željko Soldo (HSP), kojem će prema predloženom dnevnom redu sjednica Županijske skupštine u ponedjeljak 22. prosinca biti posljednja koju će voditi (treba ga zamijeniti bivša saborska zastupnica HDZ-a Ivanka Roksandić), zatražio je prije sjednice da se župan Ivo Žinić ispriča javnosti zbog manipulacija i nasilnog rušenja izabrane skupštinske većine, da podnese ostavku jer je u prijedlogu proračuna smanjio za trećinu dotacije braniteljskim udrugama, a povećava plaće svojim dožupanima te jer do većine u Skupštini želi doći pučem, odnosno kupovinom vijećnika.

"Župan smanjuje prava braniteljima, kojima je prije toga obećao da njihova prava neće dirati, a povećava za 3.000 kuna bruto plaće dožupanima Marinu Piletiću i Aniti Sinjeri Ibrišević, ali i dožupanu Bori Rkmanu, izabranom iz redova srpske nacionalne manjine, za kojeg znamo da je bio pripadnik agresorske vojske i veličao junaštvo pripadnika vojske srpske krajine, te da je abolirani terorist", kaže Soldo. Nastavlja kako nova izvršna vlast u županiji sklapa trgovačke sporazume s nekim bivšim savjetnicima bivše županice, dijeleći im položaje u odborima i upravnim vijećima, te vodstvu Skupštine, samo kako bi dobili nedemokratskim metodama većinu u Skupštini.

Sjednica Županijske skupštine dugo nije sazivana nakon izvanrednih izbora za župana, jer se jako teško postizao dogovor Žinića i Solde oko datuma održavanja i dnevnog reda, te tko sastavlja dnevni red. Zbog toga je grupa od 21 vijećnika potpisala zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine te je na kraju predsjednik Skupštine Soldo ipak potpisao poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:37