KONAČNA ODLUKA

Biškupić: Apoksiomenov dom bit će u Malom Lošinju

 Andrija Lučić/Cropix

- Upravo je potvrđena odluka o stalnom mjestu Apoksiomena u Malom Lošinju gdje se za to pripremaju. Trend je da se arheološki nalazi čuvaju u blizini mjesta nalazišta, a Apoksiomen je, poznato je, 2000 godina ležao u podmorju otočića Vele Orjule pokraj Lošinja – kazao je ministar kulture Božo Biškupić na svečanosti koja je pratila izlaganje slavne grčke skulpture u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Odgovorio je tako na još jedan uzdah zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića kako se čini da je kip baš u Zadru na svom prirodnom mjestu.

- O kakvoj je dragocjenosti riječ nismo imali pojma kad smo 1998. krenuli u njegovo vađenje. Sva ljepota skulpture, jedne od samo osam takvih u svijetu, vidjela se tek nakon završetka konzervatorsko restauratorskih zahvata – rekao je ministar Biškupić, i sam uzbuđen što je Apoksiomen izložen u prostoru jedinstvenog Muzeja antičkog stakla. O višegodišnjim restauratorskim radovima na kipu mladog atlete koji je u najvećoj mjeri sačuvao cjelovitost i ljepotu, govorio je ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder.

Kao i prilikom vađenja i u tom je poslu, naglasio je, ostvarena međunarodna suradnja, a skulptura i danas izaziva široki interes stručnjaka.

Mnogobrojne Zadrane koji su odmah u utorak, htjeli izbliza vidjeti Apoksiomena, pozdravio je gradonačelnik Vrančić ocjenjujući kako je riječ o iznimnom kulturnom događaju. Kao i ravnatelj Muzeja Ivo Fadić izrazio je zahvalnost ministru Biškupiću za, kako je naglasio, posebnu simpatiju prema Zadru.

Apoksiomen će biti zadarski gost tijekom cijeloga ljeta, a uz to remek djelo hrvatske, europske i svjetske baštine moći će se razgledati dokumentarna izložba te bogata suvenirska ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:34