PRIOPĆENJE IZ HBK

Biskupi: Izađite na referendum o EU u duhu hrabrog otvaranja budućnosti

 Matić/CROPIX

Hrvatski biskupi pozvali su u danas objavljenom priopćenju sve “vjernike i ljude dobre volje” da izađu na nedjeljni referendum o priključenju Hrvatske Europskoj Uniji, te da prema savjesti odgovore na postavljeno pitanje i to u duhu “hrabrog otvaranja budućnosti”.

U pažljivo sročenoj poruci članovi Hrvatske biskupske konferencije napomenuli su kako je “činjenica je da ‘Hrvatska pripada tisućljetnom europskom kulturnom i civilizacijskom krugu’ (Benedikt XVI, 2006), zbog čega se smijemo nadati da će nam u tom društvu i budućnost biti bolja.”

“Ipak konačnu odluku o tome donijet će građani na referendumu”, poručuju hrvatski biskupi i dodaju kako su “svjesni da je odluka o ulasku u europsku zajednicu naroda dalekosežna te razumijemo strahove mnogih da bi nam to moglo ugroziti suverenitet”.

Međutim, biskupi su napomenuli i kako se hrvatski narod “mnogo puta nalazio u teškim situacijama i dilemama koje je u onoj mjeri uspijevao pozitivno prevladati u kojoj je vjerovao u sebe i držao se čvrsto kršćanske nade i Krista.”

“Na temelju takvoga dragocjenog narodnog iskustva potičemo sve katoličke vjernike i sve hrvatske građane da zajednički odbacimo strahove i svaku malodušnost te se hrabro otvorimo budućnosti. Na takav nas je iskorak pozvao i sveti otac Benedikt XVI. za svojega pastoralnog pohoda našoj Crkvi i domovini kada nam je poručio: ‘Proces ulaska u EU je proces međusobnog davanja i primanja. I Hrvatska svojom poviješću, svojom ljudskom i gospodarskom sposobnošću daje, ali i prima, naravno, proširujući tako vlastite obzore i živeči u toj ne samo gospodarskoj, već nadasve kulturnoj i duhovnoj razmjeni’, stoji u poruci HBK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:38