PET KANDIDATA

Bira se ravnatelj na Prisavlju: Sjećate li se Ivice Vrkića? On opet želi biti šef HRT-a

Hrvatska radiotelevizija već godinu i pol ima šefove koji su službeno privremeni vršitelji dužnosti
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Hoće li nakon godinu i pol prisavski šefovi napokon prestati biti privremeni vršitelji dužnosti, doznat će se na današnjoj zajedničkoj sjednici Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a na kojoj se bira predsjednik Uprave HRT-a koji bi, prema novom Zakonu o HRT-u, javnom televizijom trebao ravnati sljedeće četiri godine.

Nevaljana prijava

Na natječaj se javilo sedam kandidata, no kako se na sjednici održanoj prije tjedan dana ispostavilo da je jedna prijava nevaljana, dok druga nema potpunu dokumentaciju, u igri su ostali Josip Popovac, sadašnji v.d. ravnatelja HRT-a, Duško Radić, v.d. glavnog urednika Hrvatskog radija, dramaturg Branko Debeljak, Mate Pavković, bivši ravnatelj zagrebačkog Studentskog centra, te Ivan Vrkić, direktor HRT-a od 1998. do 2000. godine.

Mnogi ističu da bi upravo Vrkić mogao biti nečiji adut iz rukava. Čiji, doznat će se ako dođe do drugog kruga glasovanja.

Polusatno izlaganje

Naime, kako potencijalni pobjednik mora skupiti najmanje 11 glasova (dvotrećinsku većinu glasova 16 članova zajedničke sjednice Programskog vijeća i Nadzornog odbora), prvo se u prvom krugu svih pet kandidata predstavljaju. Svatko od njih ima pola sata za izlaganje svoje vizije javne televizije, a zatim slijedi tajno glasovanje.

Ako nitko u tom krugu ne skupi najmanje 11 glasova, kreće se u drugi krug izbora. U tom krugu tri kandidata s najviše osvojenih bodova ponovno dobivaju svojih 30 minuta za razgovor s članovima Vijeća i Nadzornog odbora, koji se nakon toga o svojem favoritu izjašnjavaju javno - dizanjem ruku. Ne uspije li se ni tako osigurati 11 potrebnih glasova, ponovno se raspisuje natječaj za predsjednika Uprave HRT-a (ta funkcija po novom zakonu mijenja funkciju ravnatelja HRT-a).

Ususret izborima

Bude li na ovoj sjednici izabran predsjednik Uprave, za koji tjedan slijedi procedura izbora i imenovanja još dvaju članova Uprave Hrvatske radio teelvizije (ususret parlamentarnim izborima) novih glavnih urednika Radija i Televizije, kao i svih urednika programa nacionalne televizijske kuće.

Gotovo svima ovo nije prvi put

Josip Popovac

Za njegova mandata gledanost nikad manja

Privremenim ravnateljem HRT-a Josip Popovac imenovan je u prosincu 2009. nakon smjene Vanje Sutlića. Ovaj 37-godišnji pravnik na HTV-u je od 1997. Kad je postao prvi čovjek najavljivao je velike promjene, ali malo toga se ostvarilo. Na HTV-u kažu da se za to vrijeme kuća srozala na najniže grane, a gledanost rekordno pala.

Duško Radić

Dobra reputacija među zaposlenima na HRT-u

Dugogodišnji radijski urednik karijeru je počeo na Radio Zagrebu 1986. Godine 1993. postaje urednik Informativno-političkog programa HR-a, a 1994. je imenovan direktorom Marketinga HRT-a. Na javnom natječaju 2000. izabran je za glavnog urednika Hrvatskoga radija. Dobitnik je više nagrada.

Branko Debeljak

Traži audiciju za sve zaposlenike

Redatelj na HRT-u Branko Debeljak na natječaj za ravnatelja javljao se već nekoliko puta, no bez uspjeha. Kolege s Prisavlja ne daju mu velike šanse ni ovaj put. Na posljednjem natječaju iznio je i svoj plan o tome što treba promijeniti na toj TV kući. Među ostalim tada je kazao kako se na HRT-u stvorila klima nepovjerenja. Ustvrdio je da se iz HRT-a isisavao novac na različite načine - od fiktivnih natječaja do nepotrebnih usluga.

Ivan Vrkić

Prvi put ga je na čelo HRT-a doveo Tuđman

Direktora HRT-a bio je od 1998. do 2000. godine. Tijekom 90-ih bio je zastupnik i član raznih saborskih odbora. Tijekom zadnjeg desetljeća ovaj pravnik iz Osijeka bio je predsjednik uprave i nadzornih odbora raznih tvrtki. Sjećaju se da ga je na HRT postavio Tuđman, da nije, kako ističu, bio ništa posebno, ali da je bio korektan.

Mate Pavković

Bivši Gucićev direktor i sporni ravnatelj SC-a

Bivši ravnatelj zagrebačkog Studentskog centra Mate Pavković se prošle godine u svibnju prijavio na HRT-ov neuspjeli natječaj za glavnog ravnatelja. No, prilikom izlaganja svog programa, Pavković je tada više vremena posvetio svom CV-u nego programu, što su mu tada zamjerili. ( R. V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:46