BIVŠA MINISTRICA

Bianca Matković: Ovo je moj novi početak

Predsjednica Vlade riješila se jedne od najbližih suradnica bivšeg premijera s kojom se otpočetka nije slagala

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor smijenila je jučer ministricu bez portfelja Biancu Matković s te dužnosti. Umjesto toga, B. Matković je imenovana državnom tajnicom za gospodarsku diplomaciju u Ministarstvu gospodarstva Đure Popijača, koje je kadrovski opustošeno. Rješenje o razrješenju supotpisao je šef Sabora Luka Bebić.

Sanaderova suradnica

Prema informacijama iz Vladinih krugova, njezinu smjenu Sabor ne treba potvrditi, no moguće je da će se morati mijenjati Zakon o Vladi. Bianca Matković je, tvrdi Kosor, razriješena dužnosti ministrice u dogovoru s njom.

- Vjerujem da će na novoj dužnosti Bianca Matković imati priliku realizirati sva svoja znanja, vještine, sposobnosti i potencijale te pokrenuti projekte koji dugo stoje - izjavila je Kosor koja se ovom smjenom riješila jedne od najbližih suradnica bivšega premijera Ive Sanadera.

- Odluku smo, kako je premijerka i rekla, donijeli zajednički i ja se veselim novom poslu. To je jedan novi početak. Zahvaljujem premijerki na povjerenju, gospodarska diplomacija je jedno ozbiljno područje i sada ću imati priliku pokazati koliko znam i mogu raditi -rekla nam je jučer Bianca Matković. Ona će tako biti prva osoba na tom poslu, obzirom da je do sada postojao Odjel za gospodarsku diplomaciju, ali do sada nije bilo konkretne osobe koja je za to zadužena.

Zategnuti odnosi

O smjeni Biance Matković, čiji su odnosi s premijerkom od početka bili loši, špekuliralo se duže vrijeme. Jadranka Kosor, prema informacijama iz HDZ-a, nije imala previše povjerenja u ministricu bez portfelja. Vrhunac njihova sukoba dogodio se u vrijeme Sanaderova neuspjela puča u HDZ-u, kada mu je B. Matković pružila potporu. No, ni sama Bianca Matković nije bila zadovoljna nakon Sanaderova odlaska pa se prijateljima često znala požaliti kako je u Vladi zapostavljena.

Prije negoli je postala ministrica, Matković bila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova. Među ostalim, ona je organizirala i posjet bivšega američkog predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj 2008. Za svoj uspjeh na hijerarhijskoj ljestvici Bianca Matković ponajviše duguje bivšem premijeru Sanaderu. U kabinetu ministra vanjskih poslova počela je raditi 90-ih, kada je Sanader bio zamjenik ministra. Bila mu je glavna tajnica.Kad je Sanader postao premijer, ona je postala predstojnica ureda, a poslije i državna tajnica u MVPEI-ju za politička pitanja. Ubrzo je stekla titulu jedne od najmoćnijih osoba.

Pompozno najavljivan projekt koji nikad nije zaživio

Svojedobno pompozno najavljivan, projekt hrvatske gospodarske diplomacije nikada nije zaživio. Prvi je na tu poziciju u Ministarstvu vanjskih poslova bio imenovan David Sopta, kojeg je na Zrinjevac doveo bivši ministar Miomir Žužul. Nakon što je diplomaciju preuzela Kolinda Grabar-Kitarović gospodarska je diplomacija povjerena Željku Kuprešaku, današnjem hrvatskom veleposlaniku u Beogradu. No, iako su jačanje gospodarske diplomacije, koja u današnjem diplomatskom svijetu uživa ključnu ulogu, višekratno tražili i bivši predsjednik Stjepan Mesić, i Hrvatska gospodarska komora, i poslodavci, taj je projekt do danas ostao u pelenama. Sada se gospodarska diplomacija sa Zrinjevca “seli” u Ministarstvo gospodarstva. Bianca Matković na novoj poziciji, morat će ombinirati znanja koja je stekla kao osoba zadužena za pregovore s EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:59