FINANCIJSKI PROBLEMI

BESPARICA U SDP-u Stranačka blagajna se toliko ispraznila da nemaju ni za predizborna istraživanja pa kandidate za lokalne izbore predlažu 'naslijepo'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ono o čemu se tjednima nagađalo dobilo je svoju službenu potvrdu. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, koji je ovih dana istupio iz SDP-a iz revolta što ga lokalna stranačka organizacija, nakon dva mandata, nije ponovno kandidirala za gradonačelnika, objavio je da je od stranke tražio da provede istraživanje o popularnosti svih potencijalnih SDP-ovih kandidata u Opatiji. No, u stranci su mu otvoreno rekli da novca za ankete – nemaju, piše Slobodna Dalmacija.

Rasprava na Glavnom odboru

Nakon što su zatekli manjak u stranačkoj blagajni veći od 10 milijuna kuna, nova postava u vodstvu Iblerova trga morala je poprilično skresati troškove pripreme za lokalne izbore. Najveću cijenu pritom su, bar kako za sada stvari stoje, platila predizborna istraživanja.

Iako se u startu planiralo provesti široko testiranje rejtinga stranačkih kandidata u svim gradovima, od toga se, zbog besparice, moralo odustati. SDP-ova kandidatkinja u Splitu Aida Batarelo tako je izabrana bez ikakvog testiranja raspoloženja među biračima.

U Opatiji je kandidat također odabran "naslijepo", a takva bi se praksa mogla primijeniti i u drugim sredinama. Iznimka je napravljena jedino u Zagrebu, gdje je prošloga tjedna testiran Bernardićev rejting. Za slučaj da se novi predsjednik socijaldemokrata odluči ući u neizvjesnu avanturu bitke s Milanom Bandićem za poziciju zagrebačkoga gradonačelnika.

O ambisu u stranačkim financijama trebao bi u subotu raspravljati i Glavni odbor SDP-a. Dosadašnje poslovanje socijaldemokrata dobilo je zeleno svjetlo i za njim se, bar za sada, ne vuku nikakve dubioze. SDP je u jednoj godini morao financirati dvoje parlamentarne i dvoje unutarstranačke izbore.

Osim toga, u rujnu je stranka gotovo pa prepolovila broj mandata u Saboru u odnosu na ono što je imala 2011. godine. Te je godine Zoran Milanović osvojio 60 zastupničkih mjesta, a 2016. tek njih 38.

U međuvremenu redove socijaldemokrata je napustio jedan zastupnik i prešao u Most, pa je broj SDP-ovih mandata pao na 37. Kako se stranke iz državnog proračuna financiraju prema broju mandata u Saboru, ovaj pad drastično se odrazio na novčane dotacije koje SDP dobiva od države, samim tim i na redovno stranačko poslovanje.

Taje iznos kredita

SDP će, a to su Slobodnoj Dalmaciji potvrdili u vrhu te stranke, najvjerojatnije posegnuti za kreditom kako bi izbjegli mogućnost da se prazna blagajna odrazi na stranački rezultat na svibanjskim lokalnim izborima.

U političkim strankama nije neuobičajeno da se uoči izbora, u nedostatku vlastitih sredstava, posegne za pozajmicom kojom se planiraju financirati predizborne aktivnosti.

Posuđeni novac zatim se najčešće vrati od sredstava koje stranka, nakon izbora i na temelju osvojenih gradskih, županijskih i općinskih vijećničkih mandata, iz proračuna lokalnih jedinica dobije za pokrivanje troškova predizborne kampanje. Za sada u SDP-u nisu željeli otkriti o kojem iznosu kredita je riječ. Poručivši tek da će on biti dovoljan da se premosti rupa koja trenutno postoji u stranačkim financijama.

Opatijska posla

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istupio je ovih dana iz SDP-a jer je lokalna organizacija stranke na izborima odlučila kandidirati njegova zamjenika Fernanda Kirigina za gradonačelničkog kandidata socijaldemokrata. Dujmić pripada Milanovićevoj, a Kirigin Komadininoj struji SDP-a, a situaciju je dodatno zakomplicirala i činjenica što je Dujmić na Gradskom odboru opatijskog SDP-a javno izjavio da mu je ovo posljednji gradonačelnički mandat.

Milanović u Albaniju na trošak stranke?

Već neko vrijeme kuloarima Iblerova trga kola informacija da je put u Albaniju bivšeg predsjednika stranke Zorana Milanovića – onaj na kojemu je s vrhom albanske vlade navodno dogovarao poslove za svoju novoosnovanu privatnu tvrtku – plaćen s računa SDP-a, no nikakvu ni službenu ni neslužbenu potvrdu te informacije nije moguće dobiti.

U listopadu prošle godine, mjesec dana nakon što je najavio svoje povlačenje s vrha SDP-a, Milanović je otputovao u Tiranu i tamo se sastao s albanskim premijerom i čelnikom Socijalističke partije Albanije Edijem Ramom. U domaćim medijima se spekuliralo da je Milanović u Albaniji, zemlji koja ima status kandidata za ulazak u EU, ispitivao teren za svoj budući angažman kao savjetnika u procesu pridruživanja, no nisu rijetki u SDP-u koji su mu to spremni zamjeriti ako je privatni posao ugovarao o – stranačkom trošku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:41