STANJE JE MIRNO

Beroš otkrio novu situaciju s omikronom i zaključio: ‘Na dva dana ćemo popustiti neke mjere‘

"U ovom trenutku imamo verificirano 8 slučajeva omikron varijante, a pet ih je visoko suspektno"

Vili Beroš

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar zdravstva, Vili Beroš, nakon sastanka užeg kabineta Vlade održao je konferenciju za medije. Komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom i omikron varijantom, kao i odluku Ustavnog suda o uvođenju covid potvrda u zdravstveni i sustav socijalne skrbi.

"Iznimno sam zadovoljan što je jučer Ustavni sud ocijenio uvođenje covid-potvrda u zdravstveni i sustav socijalne skrbi primjerenom mjerom koja nije diskriminatorna", rekao je.

"Nije nikakav problem obrazložiti odluke Stožera", rekao je Beroš, dodavši da obrazloženje već postoji i da je utemeljeno na epidemiološkoj struci.

"Možda je stvar kompleksna s pravnog aspekta, ali s epidemiološkog je potpuno ista, a to je da spašavamo živote. Odgovor je spreman i ići će prema ustavnom sudu".

"Sve mjere usmjerene su samo jednom cilju, a to zaštita zdravlja i života ljudi", rekao je Beroš i nadodao da nije nikakav problem podrobnije obrazlagati odluke Stožera.

Što se tiče omikrona, WHO ga svrstava u ozbiljnu prijetnju. Imaju dva osnovna i četiri dodatna pitanja, kazao je ministar.

"Dva osnovna pitanja odnose se na transmisivnost, odnosno brzinu širenja i virulentnost, odnosno ozbiljnost bolesti, a četiri dodatna pitanja su pitanja koja su u vezi s učinkom ranijeg preboljenja, učinkom cijepljenja, učinkom upotrebe brzih antigenskih testova i učinkom u kontekstu kliničkog liječenja bolesnika koji imaju varijantu omikron", objasnio je Beroš.

"Još uvijek smo ranoj u fazi otkrivanja znanstvenih činjenica po tom pitanju, no mnogi tvrde da će omikron dominirati u narednim mjesecima. Virus se širi brže od dva do tri puta. Treba naglasiti važnost dodatne booster doze koja podiže imunosni sustav. Dobro je to što se u invitro uvjetima, dakle u uvjetima neživih stanica u laboratorija, taj virus se širio deset puta manje nego delta varijanta", rekao je.

"Siječanj nam nosi velike izazove. Vrijeme je blagdana, skijanja, mnogi će građani otići u strane zemlje i treba im poručiti da se moramo držati mjera. Primite booster dozu, zaštitite se i učinite sve da zaštitite svoje zdravlje", navodi Beroš.

"Ono što je možda najznačajnije je ono što nas svrstava u zemlje koje imaju privilegiju dva-tri tjedna sagledavati ono što se događa u zemljama zapadne Europe", rekao je Beroš.

"U ovom trenutku imamo verificirano 8 slučajeva omikron varijante, a pet ih je visoko suspektno. Situacija je mirna i mislim da možemo produžiti radno vrijeme s 24. na 25. i 31. prosinca na 1. siječnja do 2 sata iza ponoći", rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:34