ZADOVOLJNI KAMPANJOM

Beroš: ‘Četvrtina građana Hrvatske cijepljena je najmanje jednom dozom. I nastavljamo dalje!‘

Samo u proteklih sedam dana utrošeno je više od 210.000 doza i taj će se broj i dalje povećavati, objavljeno je na Koronavirus.hr
Vili Beroš
 Srdan Vrancic/CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u ponedjeljak je na svojoj službenoj internetskoj stranici objavio kako je prošloga tjedna utrošena milijunta doza, oboren je i rekord dnevnih cijepljenja protiv bolesti COVID-19, a prema informacijama iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, u Republici Hrvatskoj cijepljena je svaka četvrta odrasla osoba.

- Pozitivan trend u procesu cijepljenja nastavljen je i tijekom prethodnoga vikenda. Građani su i u nedjelju pokazali velik interes za cijepljenje, a samo toga dana utrošeno je čak 13.898 doza cjepiva. U nedjelju je najviše doza utrošeno u Zagrebačkoj županiji (7069), a slijede Osječko-baranjska s 1659 doza i Primorsko-goranska županija s 1515 doza cjepiva. Gledajući utrošene doze u ukupnoj populaciji, prvom ili drugom dozom cijepljeno je 21,7% ukupnog stanovništva, od kojih je 6,2% zaprimilo obje doze.

Kad gledamo procijepljenost isključivo odraslog stanovništva, prvom ili drugom dozom dosad je cijepljeno 26,2% odraslih, od kojih je 7,5% zaprimilo obje doze. Osobe kod kojih je postignut obuhvat veći od prosječnih 21,7% nalaze se u dobnim skupinama od 55 godina i više. Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je za osobe u dobi 70 i više godina, od kojih je 59,0% primilo najmanje prvu dozu. Najveći obuhvat ukupnog stanovništva cijepljenog prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (24,5%), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (9,2% u odnosu na ukupan broj stanovnika) - objavio je HZJZ.

- Samo u proteklih sedam dana utrošeno je više od 210.000 doza cjepiva i taj će se broj i dalje povećavati kako budemo u danima i tjednima koji dolaze primali velike doze odobrenih i sigurnih cjepiva. Cijepljenje ostaje najsigurniji, najbrži i najjednostavniji način da se vratimo životu kakav je bio prije pojave covida-19 - objavljeno je na web stranici Koronavirus.hr.

U Hrvatskoj je dosad protiv covida-19 cijepljeno 879.321 osoba, a kampanju cijepljenja u Hrvatskoj na Twitteru je komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Dosad je 880.000 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom što je četvrtina građana Hrvatske. I nastavljamo dalje! Vidimo se u utorak u 14 sati u Dvorani Gradski vrt u Osijeku i u srijedu u 14.30 sati u Spaladium Areni u Splitu - napisao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:08