KRIZA U ZAGREBU

BERNARDIĆ TRAŽI IZBORE 'Grad jednostavno ne može izdržati bez upravljanja'

Zagreb, 201014.Praska.Konferencija za medije zagrebackog SDP-a na temu uhicenja Milana Bandica i ostalih u akciji Agram.Na fotografiji: Davor Bernardic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić izjavio je danas kako nije riječ samo o uhićenju gradonačelnika Milana Bandića već čitavoj strukturi što dovodi automatski u pitanje i legitimitet upravljanja gradom i političke većine u skupštini što u praksi znači i nove izbore.

Bernardić je rekao da je najvažnije u ovom trenutku da građani Zagreba niti u jednoj svojoj usluzi ne osjete nefunkcioniranje Grada.

"Ali sasvim sigurno Grad Zagreb jednostavno ne može izdržati jer je riječ o kompletnom sustavu, o cijeloj strukturi, velikom broju suradnika gradonačelnika. Grad jednostavno ne može izdržati bez upravljanja, a to znači da odgovorni ljudi u određenom trenutku moraju poduzeti odgovorne poteze. Svatko ima svoj integritet i svoju moralnu i političku odgovornost. Da sam ja na mjestu aktualnog gradonačelnika, vjerojatno bih dao ostavku", poručio je Bernardić.

Ustvrdio je da Grad definitivno ne može funkcionirati pod privremenom upravom. Na pitanje što će poduzeti, Bernardić je rekao da danas imaju Predsjedništvo Gradske skupštine gdje će vidjeti što je prijedlog ostalih klubova zastupnika, ali da misli da se svi slažu.

"Dakle, nije riječ o uhićenju samo jedne osobe, riječ je o uhićenju čitavog niza suradnika. Prema tome, to u normalnoj, europskoj, demokratskoj praksi znači nove izbore", poručio je Bernardić.

Upitan na koji način se mogu sazvati prijevremeni izbori, osim da gradonačelnik sam da ostavku, Bernardić je odgovorio da postoji nekoliko formalnih mogućnosti ali vjeruje da će kolege iz Gradske skupštine i njezin predsjednik odgovoriti na to pitanje. Apelirao je da se stavi interes građana ispred osobnog interesa.

Bernardić je rekao da ima povjerenje i vjeruje da institucije ove zemlje svoj posao rade odgovorno i bez straha jer je to jedini način da građani Zagreba i Hrvatske budu zaštićeni u svojoj zemlji. Rekao je da su u SDP-u već dugi niz godina upozoravali na određenu netransparentnost, a ponekad su zbog toga i dobivali "batina" da stopiraju određene projekte.

"Javni interes nema cijenu i zbog toga je najvažnije da grad funkcionira, no sasvim sigurno ovo uhićenje kompletne gradske strukture postavlja pitanje može li grad Zagreb dugo ovako funkcionirati, odnosno ovo uhićenje zapravo narušava političku vjerodostojnost i političku stabilnost svih koji su izabrani na zadnjim izborima na toj zajedničkoj listi", rekao je Bernardić.

Poručio je kako Zagreb mora biti motor razvoja Hrvatske, lokomotiva i zbog toga upravo u gradu Zagrebu upravljanje novcima građana Zagreba mora biti bolje, transparentnije, efikasnije, učinkovitije i naravno poštenije.

"Zagreb je najvažniji grad u Hrvatskoj, Zagreb mora i može biti motor razvoja cijele Hrvatske i zato je Zagreb obrazac i model ponašanja koji mora biti primjenljiv na cijelu Hrvatsku. Zagreb treba biti bez mrlje", poručio je Bernardić.

Istaknuo je da u ovom trenutku ne želi prejudicirati ničiji krivnju i zamolio sve članove SDP-a da se od toga suzdrže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:51