BARBA LUKA BEZ BRIGE

'Bebića žele smijeniti zbog taštine, ali to bi bilo pogubno za HDZ'

HDZ u posljednje vrijeme povlači mnogo neracionalnih poteza pa nije isključeno ni da smijene Bebića
 Damjan Tadić/Cropic

ZAGREB - Luku Bebića ne zabrinjavaju najave da bi mogao biti smijenjen s mjesta šefa Sabora. Nada se da će ostati do kraja mandata, ali ako se okolnosti i promijene, neće puno izgubiti. Ionako planira ići u mirovinu, doznajemo iz krugova bliskih Bebiću.

Partneri protiv smjene

Naime, nakon svađe s Vladimirom Šeksom i Ivanom Jarnjakom, iz HDZ-a je procurila informacija kako je uže vodstvo stranke procijenilo kako Bebić mora otići. Konačna odluka o tome trebala bi biti uskoro donešena na širem predsjedništvu HDZ-a.

Na toj bi sjednici Bebić s kojim, navodno, nitko iz HDZ-a još nije razgovarao, trebao iznijeti svoj stav o slučaju. Iako se dio HDZ-a zalaže za Bebićevu smjenu, ima i onih koji smatraju da to u ovom trenutku nije pametan potez za stranku. Smjeni se čak protive i HDZ-ovi koalicijski partneri Josip Friščić i Milorad Pupovac.

- Ako smijeni Bebića HDZ neće puno dobiti, osim da se zadovolje nečije taštine i interesi - komentirali su neki iz HDZ-a koji se protive toj ideji. Smatraju da je tu više riječ o osobnim sukobima.

Rad pod pritiskom

- Nije lako raditi pod pritiskom, u tim uvjetima voditi sjednice i održavati stabilnu većinu, a Bebić je to uspijevao, kažu naši sugovornici.

- Prozivke koje su Bebiću uputili Šeks i Jarnjak nemaju osnovu , ali je njihov motiv jasan. Jarnjak koji uvijek vodi politiku “ne bih se štel mešat” reagira samo kad je on u pitanju, a sada strahuje da neki krak istrage ne dovede i do njega. Šeks, pak, nikada nije prebolio to što on nije šef Sabora. U zadnje vrijeme je zabrinut i zbog zahtjeva Amnesty Inetrnationala koji, što dokazuju i neki diplomatski razgovori u Zagrebu, radi na tome da se Hrvatskoj uspori pristup u EU.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:04