BOCNUO ŠEKSA

Bebić: Neki kolege tvrde da smo dobili izbore. Pa sam očekivao da nam Josipović da mandat

U šest godina doživjeli smo četiri velika poraza, izjavio je predsjednik Sabora Luka Bebić
 Tomislav Krišto / CROPIX

Predsjednik Sabora Luka Bebić nije bio pozvan na komemoraciju u povodu obilježavanja 12. obljetnice smrti Franje Tuđmana.

Vodstvo HDZ-a nije ga pozvalo ni na polaganje vijenaca na Tuđmanov grob na zagrebačkom Mirogoju. A nisu ga pozvali ni na sjednicu Predsjedništva stranke nakon izbora na kojoj je kao član tog tijela, trebao prisustvovati.

Možda su zaboravili

Počast Tuđmanu došao je odati sam. U društvu nekoliko najužih suradnika. Pola sata nakon što je vrh HDZ-a položivši vijence i zapalivši svijeće na Tuđmanovu grobu napustio Mirogoj.

- Možda su me zaboravili pozvati - kazao je Bebić, dodajući kako se ne ljuti zbog toga.

- Poslije svega to je pitanje odnosa, pijeteta, razumijevanja, demokracije, podnošenja nekih loših posljedica i suočavanja s njima. Ovo je dan kada u prvom planu ne treba biti različitost ovog ili onog mišljenja, nego pijetet i sjećanje na predsjednika Tuđmana. I zato ja preko toga prelazim, kazao je Bebić. Dodao je kako je došao odati počast predsjedniku Tuđmanu i prisjetiti se dana njegovog nadahnutog vodstva “s kojim smo postigli nezavisnost i s kojim smo obranili svoju zemlju”.

Komentirajući izbore i Šeksove najave kako Kosor treba biti jedini kandidat za šefa stranke, Bebić je kazao:

- Treba se suočiti sa svim posljedicama i rezultatima zadnjih političkih, krucijalnih događaja. Mi smo u zadnjih šest godina, izuzmu li se izbori 2007., imali četiri “dobra” poraza - najprije 2005. na predsjedničkim izborima, a potom 2007. na lokalnim izborima. Onda smo izgubili izbore za predsjednika 2009. I sada smo izgubili izbore. Doduše, neki kolege tvrde da smo ih dobili. Pa sam očekivao da nam predsjednik Josipović, ako smo ih dobili, da mandat. Nismo ih katastrofalno izgubili, ali smo izgubili.

Dijagnoza bolesti

Ozbiljna politička stranka će od temeljnih ogranaka do vrha, napraviti ozbiljnu analizu zbog čega smo imali uspjehe, pa ćemo znati kako se uspjesi ostvaruju. A ako smo imali neuspjehe, znat ćemo kako ih izbjeći. Ako nismo dijagnosticirali bolest, ne možemo odrediti ni terapiju niti lijek. Potrebna je dubinska analiza, demokratska analiza. Svaki čovjek, član HDZ-a ima pravo, ako želi, o tome iznijeti mišljenje. I onda preko svojih predstavnika, na kraju tog procesa izabrati novo vodstvo ili potvrditi staro vodstvo ako je sve u redu - kazao je Bebić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:22