BARBA LUKA ODLAZI

Bebić: Moje vrijeme u Saboru ističe

'U HDZ-u svačiji ego mora biti u službi nacionalnih interesa i pojedinačni razlozi neće uzrokovati podjele u stranci', poručio je Bebić
 Denis Jerković/CROPIX

PLOČE - Predsjednik Sabora RH Luka Bebić i formalno je najavio povlačenje iz politike imenovavši na skupu u Pločama svoje moguće nasljednike. Spomenuo je tri imena, Mariju Vučković, dubrovačko-neretvansku dožupanicu, Krešimira Vejića, gradonačelnika Ploča i Žaklinu Marević, predsjednicu HDZ-a Metkovića.

Bebić je poručio kako njegovo vrijeme u Hrvatskom saboru ističe, pa dolina Neretve mora izabrati njegovog nasljednika.

- Dajte potporu Kreši Vejiću, ne okrećite mu leđa na prvoj okuci - izjavio je Bebić, očito dobro upoznat s unutarfrakcijskim borbama u pločanskome HDZ-u koje su kulminirale nakon dolaska te stranke na vlast.

- U HDZ-u svačiji ego mora biti u službi nacionalnih interesa i nikakvi pojedinačni razlozi neće uzrokovati podjele u stranci. Neka se ne raduju oni koji od male pukotine pokušavaju stvoriti rupetinu. Ova Vlada je u zadnja četiri mjeseca postigla takve rezultate u neutralizaciji krize da oporbi nije preostalo ništa drugo nego da izaziva afere. Na djelu je nezapamćena hajka s elementima histerije, ali to ne može dugo trajati. Premijerka Jadranka Kosor poručuje da čvrsto stoji iza planova i interesa hrvatskoga juga - rekao je u Pločama na proslavi 20. obljetnice prvoga hrvatskog HDZ-a predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić.

Najavio je dokapitalizaciju Luke Ploče provesti u interesu zaposlenika, s tim da će država zadržati kontrolni paket dionica.

Podsjećajući na osnutak prvog Općinskog odbora HDZ-a u Hrvatskoj, predsjednik Sabora je rekao da je trebalo hrabrosti zbog straha od Udbe. Bebić je dodao kako je politička povijest pločanskih osnivača bila različita, ali na tragu Tuđmanove ideje o pomirbi.

Luka Bebić traži nasljednika iz doline Neretve: U igri Marija Vučković, Krešo Vejić i Žaklina Marević

METKOVIĆ - Bolji poznavatelji političkih prilika u dolini Neretve nisu iznenađeni bebićevim odabirom, budući se radi o „mlađim“ članovima HDZ-a koji su posljednjih nekoliko godina prisutni na lokalnoj političkoj sceni, sa čijim radom na terenu je očito zadovoljna stranačka središnjica.

Podsjetimo, HDZ predvođen Vejićem i Marijom Vučković osvojio je vlast u Pločama nakon višegodišnje dominacije SDP-a, a Žaklina Marević, premda nije uspjela osvojiti gradonačelničku fotelju, osigurala je u Gradskom vijeću sedam mandata što je najveći broj otkako se HDZ u Metkoviću razišao sa Stipom Gabrićem Jambom. Žaklina Marević, po struci diplomirana učiteljica, na čelu je HDZ-a Metkovića od 2007 godine, te je dopredsjednica županijskog odbora.

Premda joj mnogi nisu davali velike šanse, uspjela je konsolidirati stranku nakon nekoliko velikih izbornih poraza čime je stekla potporu središnjice stranke, poglavito Luke Bebića. Osim funkcija u stranci obnaša i dužnost vijećnice u Gradskom vijeću Metkovića.

Streloviti stranački uspon imala je Marija Vučković, aktualna zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana i predsjednica županijske, HDZ-ove Katarine Zrinske. Tri je godine članica stranke, a od 2008. obnaša dužnost dopredsjednice GO Ploča. Ova magistrica Međunarodne ekonomije radno iskustvo je započela kao savjetnica u Odjelu za bilateralnu ekonomsku suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske da bi zatim, do izbora za zamjenicu župana, bila rukovoditeljica komercijalnih i financijskih poslova Luka Ploče Trgovina.

Krešimir Vejić, također je novo ime u politici. Ovaj tridesetčetverogodišnjak diplomirao je vanjsku trgovinu na Ekonomskom fakultetu u Dubrovniku. Prije nego je postao gradonačelnik Ploča radio je u poduzeću Jamatva u Vrgorcu, te u Naftnim terminalima Federacije u Pločama kao voditelj službe kontrole i procesa rada. Dugogodišnji je član HDZ-a, predsjednik Gradskog odbora Ploča, te član Središnjeg odbora. Aktivno se bavi sportom, a njegov u javnosti poznatiji brat Hrvoje Vejić, hrvatski je nogometni reprezentativac.

'Nema odustajanja od Pelješkog mosta'

- Nema odustajanja od izgradnje prometnica, Pelješkog mosta i Luke Ploče, koja je pod posebnom brigom Vade RH. Status Luke Ploče bit će riješen u iduća dva do tri mjeseca, potpuno transparentno, bez figa u džepu - rekao je glavni tajnih HDZ-a Branko Bačić. Saborski zastupnik Frano Matušić je dodjelu odličja bivšim komunistima nazvao "diskvalifikacijom povijesne istine“, jer je "isključivo HDZ zaslužan za višestranačje u Hrvatskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:10